Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Περίπου 4 δισ. ευρώ θα πάνε στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων τον Δεκέμβριο 2017

Περίπου 4 δισ. ευρώ θα πάνε στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων τον Δεκέμβριο 2017
Σε θετικό πρόσημο η κατανάλωση
Τα ..ρέστα τους θα παίξουν, το εμπόριο, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και γενικότερα τα καταστήματα στην προσέλκυση πελατείας τον τελευταίο μήνα του έτους καθώς ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με την υψηλότερη κατανάλωση λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.
Τον τελευταίο μήνα του έτους οι καταναλωτές δίνουν τα …ρέστα τους με αποτέλεσμα ο τζίρος να τριπλασιάζεται ακόμη και να τετραπλασιάζεται σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του έτους.
Η κατανάλωση παρουσιάζει αύξηση και πλέον καταγράφεται θετικό πρόσημο, με την αύξηση τον Οκτώβριο να φθάνει το 3%στις αλυσίδες σουπερ μάρκετ έχοντας ως οδηγό τα τρόφιμα.
Το στοιχείο που εντυπωσιάζει περισσότερο ήταν αυτό του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου καθώς η κατανάλωση κάλπαζε σημειώνοντας ρυθμούς αύξησης 7%.
Η ενίσχυση της κατανάλωσης αποτυπώνεται μέσα από τις πωλήσεις των σουπερ μάρκετ δίνοντας προσδοκίες στα επιτελεία τους.
Σημειώνεται ότι στο α' εξάμηνο υπήρξε μείωσης της κατανάλωσης στα επίπεδα του 5%.
Η μεταστροφή του κλίματος της καταναλωτικής συμπεριφοράς είναι καλοδεχούμενη λένε τα στελέχη αλλά δεν μπορεί να εξηγηθεί απόλυτα.
Αρκετά στελέχη την αποδίδουν στην πολιτική σταθερότητα και στο γεγονός ότι η αγορά έπιασε πάτο με την ελληνική οικονομία να εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης κατά μέσο όρο 1,3% στο εννεάμηνο του έτους.
Παράγοντες  του εμπορίου  εκτιμούν ότι τον Δεκέμβριο θα πέσουν 4,1 δισ. ευρώ για την αγορά  καταναλωτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η σωρευτική μείωση του τζίρου, μέχρι σήμερα είναι 38% και οι απώλειες των τελευταίων έξι ετών φθάνοντας τα 2,43 δισ. ευρώ.
Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η πτωτική πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, οφείλεται εν πολλοίς στην πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που πρέπει να διευθετηθούν από 6 εκατ. φορολογούμενους, έως το τέλος του έτους καθώς πρέπει να καταβληθεί η προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, επίσης πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας  του 2018 και η όποια δόση υπάρχει στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και οι παρακτρατούμενοι φόροι από τις επιχειρήσεις ΦΠΑ και ΦΜΥ.
Ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ κ. Βασίλης Κορκιδης υποστηρίζει ότι μεταξύ του 2010 και του 2017 οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 31 δισ. ευρώ και η ιδιωτική κατανάλωση από τα 152 δισ. ευρώ στα 121 δισ. ευρώ, όταν το εισόδημα των Ελλήνων, δεν υπερβαίνει τα 114 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η ετήσια ονομαστική κατά κεφαλήν καταναλωτική δαπάνη είναι 20.000  ευρώ στην ΕΕ 27 και 21.413 ευρώ στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ελλάδα 12.940 ευρώ.
Δηλαδή συνάγεται το συμπέρασμα πως η εγχώρια καταναλωτική δαπάνη αντιστοιχεί στο 65% του κοινοτικού μέσου όρου των 27 και στο 60% των κρατών της ευρωζώνης.
Απόκλιση υπάρχει και στον δείκτη πραγματικής κατά κεφαλήν κατανάλωσης της Eurostat στο σύνολο κατανάλωσης/οικονομίας με την Ελλάδα στο 77 έναντι 100 της ΕΕ27 και 105 των μελών της ευρωζώνης.
Τέλος να σημειωθεί  ότι  τα καταστήματα θα  είναι  ανοικτά τις τρείς τελευταίες Κυριακές τους έτους και πιο συγκεκριμένα στις 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου 2017.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης