Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Προσοχή, πολύ κοντά το κραχ στην αγορά ομολόγων, σκάει η «φούσκα»

tags :
Phoenix Capital: Προσοχή, πολύ κοντά το κραχ στην αγορά ομολόγων, σκάει η «φούσκα»
Η Phoenix Capital προειδοποιεί ξανά -και ξανά- για τη «φούσκα» στις διεθνείς κεφαλαιαγορές
Πιστή στην άποψή της ότι οι διεθνείς κεφαλαιαγορές βρίσκονται σε μία «φούσκα», ως απόρροια των πολύ χαλαρών νομισματικών που εφαρμόστηκαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η Phoenix Capital προβλέπει εκ νέου μία κατάρρευση στις αγορές ομολόγων, και μάλιστα σύντομα.
Όπως διερωτάται χαρακτηριστικά σε σημείωμα προς το επενδυτικό κοινό, «Μήπως βρισκόμαστε στα τέλη του 2007, σε ό,τι αφορά στην αγορά ομολόγων;».
Αυτή τη φορά, η -πάντα- «bear» των αγορών επικαλείται τις εκδόσεις 100ετών ομολόγων νωρίτερα μέσα στο έτος, από την Αργεντινή και την Αυστρία.
Όπως σημειώνεται, αμφότερες αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, με την Αργεντινή να ανακάμπτει μάλιστα μόλις το 2016, μετά τη χρεοκοπία της το 2001.
Φυσικά, τα 100ετή ομόλογα δεν είναι κάτι εντελώς νέο, καθώς Βέλγιο και Ιρλανδία εξέδωσαν το περασμένο έτος.
Ωστόσο, και τα παραπάνω πουλήθηκαν μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων (private placements), σε καθορισμένες τιμές, σε μια επιλεγμένη ομάδα επενδυτών.
Αντίθετα, τόσο η Αργεντινή όσο και η Αυστρία εξέδωσαν τα 100ετή τους ομόλογα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, απευθυνόμενες σε όλους τους επενδυτές.
Η Αργεντινή άντλησε 2,75 δισεκ. δολάρια, «ένα μόλις χρόνο αφότου γλίτωσε μία νέα χρεοκοπία», με τη ζήτηση να φτάνει τα 9,75 δισεκ. δολάρια, καθώς οι επενδυτές γοητεύτηκαν από την απόδοση 7,9%, σε μία αγορά που χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλά επιτόκια.
Η Αυστρία άντλησε 3,5 δισεκ. ευρώ από το 100ετές ομόλογο, με τις συνολικές προσφορές να διαμορφώνονται στα 11,4 δισεκ. ευρώ.
«Ας το θέσουμε με πολύ απλούς όρους.
Δύο χώρες, οι οποίες αντιμετώπισαν προβλήματα με το χρέος τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είδαν τους επενδυτές να προσφέρουν μεταξύ 3 και 4 δολαρίων για κάθε ένα δολάριο χρέους, σε ομόλογα 100 ετών.
Αυτό ξεπερνά τα όρια της τρέλας.
Είναι ο ορισμός της “φούσκας”.
Και δείχνει ότι πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της “φούσκας”», καταλήγει η Phoenix…

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα σοκάρει τις αγορές το 2018, αυξάνοντας τα επιτόκια (7/12/2017)

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan, BoJ) θα βάλει το 2018 στη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολούθησε από το 2000, γεγονός που θα αποτελέσει ένα «τεράστιο σοκ» για τις παγκόσμιες αγορές, υποστηρίζει σε σημείωμά της προς το επενδυτικό κοινό η Phoenix Capital.
Η αιώνια «bear» των αγορών σχολιάζει πως ο Νο1 παράγοντας για την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών τα τελευταία χρόνια ήταν η εκτύπωση χρήματος από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Μόνο το 2017, BoJ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν εκτυπώσει πάνω από 1,5 τρισεκ. δολάρια για να τροφοδοτήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο πρωταρχικός στόχος ήταν η ενίσχυση των μετοχών.
Ωστόσο, η πολιτική αυτή είχε και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα, τη δυνητική ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού.
Η Phoenix «βλέπει» σημάδια πληθωριστικών σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο: στη Γερμανία, την Κίνα, τις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και, ακόμη, την Ιαπωνία.
«Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τη “φούσκα” της αγοράς ομολόγων.
Τα ομόλογα συνδέονται με τον πληθωρισμό.
Αν αυξηθεί ο πληθωρισμός, οι αποδόσεις των ομολόγων θα ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα οι τιμές να καταρρεύσουν.
Όταν οι τιμές μειώνονται ραγδαία, η “φούσκα” σκάει»…
Ως αποτέλεσμα, σημειώνει η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η BoJ και οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν πλέον μία εκ των παρακάτω επιλογών:

1) Να σταματήσουν τα προγράμματα QE και για να βάλουν φρένο στον πληθωρισμό, επιτρέποντας έτσι την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών.

2) Να διατηρήσουν το QE, αφήστε έτσι τον πληθωρισμό να ξεφύγει από τον έλεγχο, ενεργοποιώντας μια αποπληθωριστική κρίση που θα κάνει το 2008 να μοιάζει με «αστείο».

«Η επιλογή είναι προφανής:
Οι κεντρικές τράπεζες θα συσφίξουν τη νομισματική πολιτική, τουλάχιστον προσωρινά.
Οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη και κατά 30%!
Αλλά αν καταρρεύσουν τα ομόλογα, ολόκληρες χώρες θα βυθιστούν στην κρίση (όπως η Ελλάδα το 2010).
Πιστεύετε πραγματικά ότι οι Η.Π.Α., η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ε.Ε. θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, εάν οι αποδόσεις ομαλοποιηθούν;
Συλλογικά, αυτές οι χώρες έχουν προσθέσει χρέη άνω των 20 τρισεκ. δολαρίων από την κρίση του 2008.
Με απλά λόγια, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα κινδυνεύουν τη “φούσκα” στα ομόλογα.
Ως αποτέλεσμα, η εκτύπωση χρημάτων θα σταματήσει για τώρα, με τις μετοχές να βρίσκονται σε κίνδυνο», καταλήγει η Phoenix…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης