Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ο νόμος της Shariah προκαλεί προβλήματα στην Ελλάδα - «Κόντρα» με ΕΕ και Τουρκία

WSJ: Ο νόμος της Shariah προκαλεί προβλήματα στην Ελλάδα - «Κόντρα» με ΕΕ και Τουρκία
Κίνδυνος για την Ελλάδα καταδίκης από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η Ελλάδα είναι η μόνη μη μουσουλμανική χώρα στην οποία εφαρμόζεται ο νόμος της Shariah (ο ισλαμικός νόμος), όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η Shariah ουσιαστικά είναι ο τρόπος ερμηνείας των νόμων βάσει της ισλαμικής πίστης.
Η Ελλάδα, όμως, είναι υποχρεωμένη να καταστήσει μη υποχρεωτική τη Shariah, κάτι το οποίο η κυβέρνηση πράττει, μιας και σε διαφορετική περίπτωση η χώρα κινδυνεύει να καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς θεωρείται ως μία «κατάσταση» η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα το 2% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι μουσουλμάνοι, ενώ η εφαρμογή της Shariah χάνεται στον 19ο αιώνα.
Παράλληλα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης – το 1923 – στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα να ζουν βάσει των δικών τους εθίμων.
Αυτή τη στιγμή οι τρεις μουφτήδες που διορίζονται από τις ελληνικές αρχές δρουν ως δικαστές που εφαρμόζουν τη Shariah.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει, ενώ στην Τουρκία έχει καταργηθεί το 1924 στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του Mustafa Kemal Ataturk.
Το όλο θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα εξαιτίας της 67χρονης Chatitze Molla Sali, η οποία έμεινε χήρα το 2008 και βάσει της διαθήκης του συζύγου της κληρονομούσε όλη την περιουσία του.



Οι αδελφές του νεκρού υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να ισχύσει ο ελληνικός νόμος, αλλά η Shariah αναφορικά με το «μοίρασμα» της περιουσίας του.
Μάλιστα βάσει της Shariah, επειδή το ζευγάρι δεν είχε παιδιά, ένα πολύ μικρό μέρος της περιουσίας θα κατέληγε στη χήρα.
Το Ανώτατο Ελληνικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι τελικά θα πρέπει να εφαρμοστεί η Shariah σε αυτήν την περίπτωση.
Το θέμα έφθασε έως το δικαστήριο στο Στρασβούργο, το οποίο εκτιμάται ότι θα καταδικάσει την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα η απόφαση θα βγει το 2018.



Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και ντόπιοι υποστηρίζουν ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης αντιμετώπιζαν τη Shariah ως έναν τρόπο διατήρησης κάποιων εθίμων, όπως για παράδειγμα το τελετουργικό του γάμου.
Όμως η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου «κατέστησε υποχρεωτική την εφαρμογή της», όπως υποστηρίζει ο Halil Mustafa, δικηγόρος και προσθέτει «οι περισσότεροι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει πρόβλημα με την τρέχουσα κατάσταση, έως ότου συμβεί κάτι και τους πλήξει».
Σημειώνεται ότι η Shariah εφαρμόζεται όχι υποχρεωτικά και σε κάποιες άλλες δυτικές χώρες όπως η Βρετανία, ενώ στη Γερμανία γίνεται δεκτή από τα δικαστήρια σε ορισμένες, όμως, ιδιαίτερες περιπτώσεις και όταν δεν υπάρχει παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων.



Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε νόμο βάσει του οποίου μπορεί να εφαρμοστεί η Shariah μόνο εάν και οι δύο πλευρές που αντιδικούν το επιθυμούν.
Σε διαφορετική περίπτωση θα επικρατήσει το ελληνικό δίκαιο και θα αναλάβουν την υπόθεση τα ελληνικά δικαστήρια.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Mustafa Mustafa, μουσουλμάνο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ οι κάτοικοι της Θράκης επιθυμούν την πλήρη κατάργηση της Shariah.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης