Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τις τράπεζες μετά τη συμφωνία για το Brexit μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τις τράπεζες μετά τη συμφωνία για το Brexit μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας
Για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών και συναφών επαγγελματικών υπηρεσιών, τα κρίσιμα ζητήματα πρέπει τώρα να προχωρήσουν
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος του Λονδίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στη συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2917, όμως δήλωσε ότι δεν είδε τίποτα να αλλάζει στις προετοιμασίες για τη στιγμή που η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ.
Η συμφωνία την Παρασκευή ανοίγει το δρόμο για εμπορικές συνομιλίες, χαλαρώνοντας την άμεση πίεση στον πρωθυπουργό Theresa May και ενισχύοντας τις ελπίδες για ένα ομαλό Brexit.
Οι τράπεζες στη Βρετανία ετοιμάζονται να μεταφέρουν περίπου 10.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μετά το Brexit, προκειμένου να διατηρήσουν πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Ο ασφαλιστικός σύμβουλος Lloyd's του Λονδίνου ήταν από τους πρώτους που πήρε θέση, λέγοντας ότι θα προωθήσει τα σχέδιά του για να εδραιώσει μία θέση στην ΕΕ.
"Συνεπώς, εξακολουθούμε να είμαστε πολύ πρόθυμοι να δούμε μία συμφωνία που θα θέτει σε εφαρμογή μία λογική μεταβατική περίοδο και μία ευρεία και επεκτατική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μετά το Brexit, η οποία θα περιλαμβάνει τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών", δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος Inga Beale.
Τα σχόλιά της αντανακλούν εκείνα των περισσότερων οργανισμών που εκπροσωπούν τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
"Αυτή η συμφωνία ... είναι ένα θετικό και ενθαρρυντικό βήμα", δήλωσε ο Miles Celic, Διευθύνων Σύμβουλος της TheCityUK, της πιο ισχυρής ομάδας οικονομικών λόμπι της χώρας.
"Για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών και συναφών επαγγελματικών υπηρεσιών, τα κρίσιμα ζητήματά μας πρέπει τώρα να προχωρήσουν.
Η άμμος στο χρονόμετρο τελειώνει".
Ο John McFarlane, πρόεδρος της Barclays, μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας, χαιρέτισε την πρόοδο, αλλά δήλωσε ότι πολλά ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα.
"Καλή η πρόοδος στα βασικά πολιτικά ζητήματα, αλλά καλό είναι να δούμε την πιθανότητα μεταβατικής περιόδου.
Αυτό που τελικά έχει σημασία για τον τομέα μας είναι η «παγίωση» των υφιστάμενων συμβάσεων και η συνεχής πρόσβαση στην αγορά", δήλωσε ο McFarlane στο Reuters.
Οι τράπεζες στο Λονδίνο προετοιμάζονται επίσης να μεταφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες συμβάσεις που αναμένουν να καταστούν άκυρες από το Brexit στην ηπειρωτική Ευρώπη, με μία διαδικασία γνωστή ως "επαναπροσδιορισμός", σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στα σχέδια προσαρμογής τους.
Υπήρχαν και άλλα σημάδια ότι ο κλάδος συνέχισε να προετοιμάζεται για σημαντικές αλλαγές.
Η Liberty Specialt Markets, μέλος της ασφαλιστικής εταιρείας Liberty Mutual των ΗΠΑ, η οποία είχε έσοδα 38 δισ. δολαρίων το 2016, δήλωσε ότι μετέφερε την έδρα της ασφαλιστικής της εταιρείας στο Λουξεμβούργο από το Λονδίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης