Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζεται σε «Α», από «Α-», η Ισλανδία - Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Αναβαθμίζεται σε «Α», από «Α-», η Ισλανδία - Σταθερό το outlook
Η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας σε «Α»
Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα) της Ισλανδίας προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, ορίζοντας σταθερές προοπτικές (outlook).
Ειδικότερα, οι βαθμολογίες μεταβλήθηκαν σε «Α» και «F1», από «Α-» και «F2», αντίστοιχα.
Ο οίκος σχολιάζει πως η εξωτερική ευπάθεια της χώρας μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ η οικονομία εμφανίστηκε ανθεκτική στους ελέγχους κεφαλαίων και στην εξόφληση των εξωτερικών υποχρεώσεων.
Η διεθνής ζήτηση επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία σε ισλανδική κορόνα έχει οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων, οι οποίες ωστόσο αντισταθμίζονται.
Η Ισλανδία κατέγραψε υψηλά πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (μέσος όρος διάρκειας 5,4% του ΑΕΠ την τελευταία 5ετία), λόγω της αύξησης των εξαγωγών και της ισχυρής ανάπτυξης της τουριστικής δραστηριότητας.
Η Fitch αναμένει το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να μειωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ έως το 2019.
Ο δείκτης χρέους δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ παραμένει σε καθοδική πορεία, με τον οίκος να προβλέπει ποσοστό 45% έως το τέλος του 2017, από την επίδοση-ρεκόρ του 94,7%, το 2011.
Η σκανδιναβική χώρα χαρακτηρίζεται από ένα πολύ υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 72.770 δολάρια ΗΠΑ το 2017.
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ είναι εντυπωσιακή, ήτοι 4,4% -κατά μέσο όρο- την περίοδο 2013-2017, κυρίως λόγω του τουρισμού.
Η Fitch αναμένει η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο 3,3% το 2018 και στο 2,9% το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης