Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Πώς ο Erdogan σόκαρε τους οικοδεσπότες του στην Ελλάδα

Financial Times: Πώς ο Erdogan σόκαρε τους οικοδεσπότες του στην Ελλάδα
Για έναν Erdogan που «μίλησε έξω από τα δόντια» μιλούν οι Financial Times
Στην επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan στην Ελλάδα και την επιθετικότητα που επέδειξε, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.
Σε αυτό τονίζεται ότι ο Erdogan χρησιμοποίησε την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια για να μιλήσει «έξω από τα δόντια» για τις διμερείς διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Erdogan, στη διήμερη επίσκεψή του, σχολίασε τα δικαιώματα της μειονότητας, το κυπριακό και τη Συνθήκη της Λωζάνης, προκαλώντας εμφανές σοκ στον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει αμυντική στάση στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι η Αθήνα ευελπιστούσε  ότι η επίσκεψη Erdogan θα αποτελούσε μία ευκαιρία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων και πιθανώς να υπήρχε και πρόοδος αναφορικά με την προσφυγική κρίση.
«Ο Erdogan εξέπληξε τους Έλληνες αξιωματούχος με μία συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα πριν φθάσει στην Ελλάδα, αναφορικά με την 94 ετών Συνθήκη της Λωζάνης, για την οποία ζήτησε να αναθεωρηθεί», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Παράλληλα υπάρχει αναφορά στην αντίδραση του κ. Παυλόπουλου μπροστά στις κάμερες αλλά και η επίσκεψη του κ. Erdogan στη Δ. Θράκη, όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα.
Κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Erdogan αναφέρθηκε και στο θέμα της Κύπρου, ενώ υποστήριξε ότι χωρίς την άδεια της Άγκυρας η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ενταχθεί εκ νέου στο ΝΑΤΟ το 1980.
Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους ο κ. Erdogan ήταν λιγότερο επιθετικός όταν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο Erdogan έχει επισκεφθεί την Ελλάδα δύο φορές πριν από μια 10ετία, όταν ήταν πρωθυπουργός.
Όπως τονίζει ένας διπλωμάτης: «Τότε ήταν ένας πρωθυπουργός που ήθελε να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να δείξει ότι είχε καλές σχέσεις με την Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή τα πράγματα ήταν διαφορετικά».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης