Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το πολεμικό σχέδιο των ΗΠΑ κατά της πρώην ΕΣΣΔ - Προληπτικό χτύπημα σε όλες τις πόλεις με πυρηνικά

Το πολεμικό σχέδιο των ΗΠΑ κατά της πρώην ΕΣΣΔ - Προληπτικό χτύπημα σε όλες τις πόλεις με πυρηνικά
Το πολεμικό σχέδιο των ΗΠΑ κατά της πρώην ΕΣΣΔ - Προληπτικό χτύπημα σε όλες τις πόλεις με πυρηνικά
Ο Daniel Ellsberg - ο πιο διάσημος πληροφοριοδότης των ΗΠΑ, ο πρώην στρατιωτικός αναλυτής που διέρρευσε τα έγγραφα του Πενταγώνου που βοήθησαν στον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ, δημοσίευσε ένα βιβλίο στο οποίο αποκαλύπτει ότι ήταν επίσης ένας από τους κύριους σχεδιαστές του σχεδιασμού των πυρηνικών σεναρίων των Ηνωμένων Πολιτειών τη δεκαετία του 1960.
Όπως αποκαλύπτει ο Ellsberg ο σχεδιασμός των ΗΠΑ περιελάμβανε να εκτοξεύσει πρώτη τους πυρηνικούς της πυραύλους στοχεύοντας κάθε πόλη στη Ρωσία και την Κίνα και ότι πολλοί στρατιωτικοί διοικητές είχαν την εξουσία να ξεκινήσουν ένα  πυρηνικό Αρμαγεδδών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως τονίζει το σύνολο των πυρηνικών σχεδίων του στρατού των ΗΠΑ ήταν τότε άγνωστα στον αμερικανό πρόεδρο, όπως ο Πρόεδρος Kennedy.
Όπως αναφέρει ενημέρωσα το σύμβουλό του προέδρου McGeorge Bundy, κατά τον πρώτο μήνα από την ανάήψη των καθηκόντων του,  σχετικά με τη φύση των σχεδίων και μερικά άλλα προβλήματα, όπως η εξουσιοδότηση των αρχηγών του στρατού για να προχωρήσουν σε πυρηνικό πόλεμο που είχαν δοθεί από τον Πρόεδρο Eisenhower.
Σύμφωνα με τον Ellsberg του ανατέθηκε η δουλειά να βελτιώσει τα πυρηνικά σχέδια του προέδρου Eisenhower, που στην πραγματικότητα ήταν όπως αναφέρει τα χειρότερα σχέδια στην ιστορία του πολέμου.
Στην πραγματικότητα, οι αρχηγοί των Σωμάτων Στρατού των ΗΠΑ δεν μπόρεσαν ποτέ πάρουν την εξουσιοδότηση για να μπορούν να προχωρήσουν σε πυρηνικό πόλεμο από τον στρατηγό LeMay που ήταν επικεφαλής της στρατηγικής αεροπορικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Και υπήρχε ένας καλός λόγος για αυτό σύμφωνα με τον Ellsberg, ήταν "τρελοί".
Ζητούσαν προληπτικό πρώτο πυρηνικό χτύπημα κατά της Ρωσίας, σχέδιο που βασιζόταν σε αυτά του προέδρου Eisenhower.
Ο Eisenhower δεν ήθελε σχέδιο για περιορισμένο πόλεμο οποιασδήποτε μορφής με τη Σοβιετική Ένωση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, επειδή αυτό θα επέτρεπε στους στρατιωτικούς να ζητήσουν τεράστιο αριθμό στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων ακόμα και τακτικών πυρηνικών όπλων για να αντιμετωπίσουν τους Σοβιετικούς.
Απαιτούσε λοιπόν στρατιωτικά σχέδια που θα ήταν βασισμένα στο σενάριο της προληπτικής πρώτης επίθεσης με πυρηνικά από τις ΗΠΑ προκειμένου να καταστρέψουν ολοσχερώς τη Ρωσία, υποθέτοντας ότι οι Σοβιετικοί μη έχοντας χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα θα ήταν σχετικά εύκολος στόχος.
Αυτό το σχέδιο περιελάμβανε την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων κατά όλων των ρωσικών πόλεων (25.000) και σε κάθε πόλη της Κίνας.
Ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα συνεπαγόταν αναπόφευκτα επιθέσεις και σε κάθε πόλη της Κίνας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης στόχος ήταν να εκτοξευτούν όλα τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ όσο πιο γρήγορα ήταν τεχνικά δυνατό εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και των συμμάχων της στην Ανατολική Ευρώπη στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Στόχος ήταν να εξουδετερωθούν οι αεροπορικές τους άμυνες, οι οποίες όλες βρίσκονταν κοντά σε πόλεις, οι οδικοί άξονες, οι τηλεπικοινωνίες, επομένως, και αυτοί έπρεπε να εξαφανιστούν από το χάρτη.
Όπως αναφέρει ο Ellsberg κάθε αμερικανός πρόεδρος την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, από την εποχή του Carter και μέχρι τη διακυβέρνηση του Reagan, είχε αναθέσει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε πυρηνικό πόλεμο σε αρκετούς κυβερνήτες πολιτειών σε περίπτωση διακοπής των τηλεπικοινωνιών.
Αυτό σημαίνει ότι η πεποίθηση ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι ο μόνος που έχει την αποκλειστική εξουσία να δώσει εντολή που θα αναγνωριστεί ως αυθεντική εξουσιοδοτημένη εντολή για την εκτόξευση πυρηνικών είναι εντελώς λανθασμένη τονίζει ο Ellsberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης