Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Ιστορική η επίσκεψη Erdogan – Ήταν επιβεβλημένη από τη συγκυρία

Κατρούγκαλος: Ιστορική η επίσκεψη Erdogan – Ήταν επιβεβλημένη από τη συγκυρία
"Η επανέναρξη του διαλόγου αποτελεί τη μόνη οδό βελτίωσης των διμερών σχέσεων", ανέφερε ο Γ. Κατρούγκαλος
Iστορική χαρακτηρίζει την επίσκεψη Erdogan ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι «προέκυψε θετικό κεκτημένο από την επίσκεψη αυτή: ξεκίνησε εκ νέου ο διάλογος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και με δηλωμένη πρόθεση και των δύο πλευρών να συζητήσουν με ειλικρίνεια και με καλή διάθεση τις διαφορές τους».
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η επίσκεψη έγινε «σε μια στιγμή κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια στιγμή που η γειτονική χώρα βρίσκεται σε ένταση με πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνον.
Και μολονότι ήταν έντονη η ανταλλαγή των επιχειρημάτων μεταξύ του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και της δικής μας πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, προέκυψε θετικό κεκτημένο».
Κατά τον ίδιο, «η επανέναρξη του διαλόγου αποτελεί τη μόνη οδό βελτίωσης των διμερών σχέσεων, με μοναδική προϋπόθεση τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Προφανώς δεν ήταν δυνατόν να λυθούν σε αυτή την επίσκεψη το σύνολο των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί επί δεκαετίες , διαμορφώθηκε όμως μια θετική δυναμική για την προσέγγισή τους με ειλικρίνεια και χωρίς τις σκιές του παρελθόντος».
Υπογράμμισε ότι η επίσκεψη «ήταν επιβεβλημένη από τη συγκυρία και από το γεγονός ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τη συσσωρευμένη ένταση στις διμερείς σχέσεις και να προσπαθήσουμε να την εκτονώσουμε.
Και τούτο σε ό,τι αφορά και τα διμερή και τα ευρωπαϊκά, γιατί εμείς είμαστε από τις λίγες χώρες που εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος».
Η προετοιμασία, όπως είπε, «ήταν άρτια και πολύμηνη» και «το γεγονός ότι η ανταλλαγή επιχειρημάτων έγινε σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους δεν είναι κάτι πρωτοφανές σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, που έχει ένα γνωστό εκρηκτικό ταπεραμέντο».
«Εμείς, αντιθέτως, λόγω της καλής προετοιμασίας της επίσκεψης πετύχαμε η συζήτηση να εξελιχθεί επί της ουσίας και μάλιστα με έναν τρόπο που, όπως φάνηκε από την όλη εξέλιξη της συζήτησης, στο τέλος δημιούργησε θετική δυναμική για τη συνέχιση του διαλόγου.
 Μάλιστα, είχαμε και αποδοχές εκ μέρους της τουρκικής πλευράς που αποτελούν τομή σε σχέση με το παρελθόν, όπως η αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου Ερντογάν ότι η μουσουλμανική μειονότητα αποτελείται από ρομά, πομάκους και τουρκογενείς», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Περαιτέρω, ο  κ. Κατρούγκαλος για τις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, αναφέρει ότι «τις μελετούμε με προσοχή, ως κατ'αρχήν βάση της συζήτησης», συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν προτάσεις που τις θεωρούμε θετικές, όπως αυτές που αφορούν τη δημιουργία της θέσης του υπουργού Οικονομικών της ΕΕ, ή την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Εμείς, όπως και η Επιτροπή, θεωρούμε ότι στο μέλλον το ΔΝΤ δεν έχει θέση στην Ευρώπη.
Θέλουμε όμως επιπλέον οι νέοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί οικονομικής διακυβέρνησης να είναι δημοκρατικά οργανωμένοι, να υπόκεινται σε λογοδοσία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Γενικά, όχι μόνον παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις συζητήσεις αυτές, αλλά και προωθούμε ακόμα πιο προωθημένες προτάσεις, γιατί είμαστε η μοναδική κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ευρώπη».
Αναφορικά με την πρώτη φάση των συνομιλιών για το Brexit, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «είναι θετική εξέλιξη το ότι έγιναν οι αναγκαίες υποχωρήσεις και κυρίως οι αναγκαίες διευκρινίσεις εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της συζήτησης, που αφορά τη νέα εταιρική σχέση της χώρας αυτης με την ΕΕ».
Ακόμη, αναδεικνύει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα και την ΕΕ η εκλογή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών στη θέση του προέδρου του Eurogroup, λέγοντας ότι η εκλογή του «υπό προϋποθέσεις, μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου προσανατολισμού πολιτικής του Eurogroup, που μέχρι πρότινος ήταν ο βασικός εκφραστής της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας της λιτότητας».
Ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι «η  καθαρή έξοδος από το μνημόνιο προϋποθέτει αφενός τη σταθεροποίηση της ανοδικής πορείας της οικονομίας και αφετέρου την έξοδο στις αγορές», ενώ επισημαίνει πως μετά τον Αύγουστο του 2018 «δεν θα έχουμε την επιτροπεία των μνημονίων, θα βρισκόμαστε στην κατάσταση που είναι σήμερα η Πορτογαλία».
Περαιτέρω, αναφέρει ότι «η δική μας προτεραιότητα στα εργασιακά, και αυτή την μεταρύθμιση θα την προωθήσουμε με το τέλος του προγράμματος, το 2018, είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», ενώ για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής και στις προοπτικές συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «το αν θα υπάρξει συνεργασία δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τον νέο φορέα και αποκλειστικά από το αν θα απελευθερωθεί από αυτούς που επιδιώκουν συνεργασία με τη ΝΔ, για να επιλέξει, αντιθέτως, μια πολιτική σύγκρουσης με τον νεοφιλελευθερισμό.
Η μπάλα είναι στο γήπεδο του νέου φορέα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης