Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η απόκρυψη πληροφοριών τροχοπέδη για επενδυτές που παρακολουθούν τα θεμελιώδη μεγέθη - Η περίπτωση Speedex

Η απόκρυψη πληροφοριών τροχοπέδη για επενδυτές που παρακολουθούν τα θεμελιώδη μεγέθη - Η περίπτωση Speedex
Χωρίς βασικές πληροφορίες η ανακοίνωση της πώλησης της Speedex από την Fourlis στη Σφακιανάκης – Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς
Πολλαπλά ερωτήματα θέτουν επενδυτές και στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν και επενδύουν βάσει των θεμελιωδών μεγεθών, κάθε φορά που μία εισηγμένη ανακοινώνει μία επιχειρηματική κίνηση αποκρύπτοντας βασικές πληροφορίες.
Όπως σημειώνουν, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αφορούν όλους τους μετόχους και τους εν δυνάμει μετόχους και όχι μόνο τη διοίκηση της επιχείρησης.
Έτσι θα πρέπει οι ανακοινώσεις να συνοδεύονται με όλα εκείνα τα στοιχεία που θα δίνουν στους επενδυτές και τα στελέχη της αγοράς που αποτιμούν τις εταιρείες πλήρη εικόνα για την αξία της επιχείρησης.
Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες η απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών από τις εισηγμένες, μπερδεύει επενδυτές και στελέχη της αγοράς, χωρίς να γνωρίζουν για πιο λόγο ξαφνικά οι εισηγμένες έγιναν πιο εσωστρεφείς, αλλά και για πιο λόγο οι αρμόδιες αρχές αδιαφορούν για την πληροφόρηση που δίνουν προς το επενδυτικό κοινό οι εισηγμένες και δεν ζητούν περισσότερες πληροφορίες.
Τελευταίο παράδειγμα η πώληση του 49,55% της Speedex από την Fourlis στη Σφακιανάκης.
Ούτε η μία ούτε η άλλη εισηγμένη δίνουν πληροφορίες για το τίμημα.
Απλώς σημειώνουν πως η Speedex κατέχει «ηγετική θέση στην αγορά των ταχυμεταφορών» και ξεχωρίζει για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
Πόσο όμως κοστίζει το 50% της εταιρείας αυτής με ηγετική θέση στον κλάδο, που ίσως δεν είναι και τόσο ηγετική;
Στελέχη της αγοράς προχωράνε ένα βήμα παραπάνω τους προβληματισμούς τους και σημειώνουν πως ειδικά για την Σφακιανάκης θα έπρεπε να δοθούν οπωσδήποτε περισσότερες πληροφορίες.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση εξαμήνου (η εισηγμένη έχει δημοσιεύσει εννεάμηνο αλλά χωρίς να δώσει στοιχεία για όλες τις γραμμές), οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 403 εκατ. ευρώ εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες τραπεζικές 302 εκατ. ευρώ (αφού δεν πληρούνται οι όροι των δανείων), ενώ η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 80,7 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος εξαμήνου είχε ταμειακά διαθέσιμα 2,72 εκατ. ευρώ.
Η εισηγμένη βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση, ενώ πιθανότατα θα γίνει και μικρή αύξηση κεφαλαίου.
Πόσο λοιπόν κόστισε το 50% περίπου της Speedex;
Συμφωνήθηκε η άμεση πληρωμή του ή δίνει η Φουρλής χρόνο στην Σφακιανάκης;
Με τι κεφάλαια θα πληρωθεί η Φουρλής, με ίδια, με τραπεζικό δανεισμό ή μήπως έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες πώληση της συμμετοχής προς εξόφληση τραπεζικών υποχρεώσεων;
Η Speedex στη χρήση 2016 είχε περιουσιακά στοιχεία 22,4 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 23,3 εκατ. ευρώ, έσοδα 33,5 εκατ. ευρώ από 29,7 εκατ. ευρώ το 2015 και καθαρά κέρδη 321 χιλ. ευρώ από 195 χιλ. ευρώ.
Επιπλέον σημειώνεται πως η ΑCS είχε τζίρο το 2016 90 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 7,7 εκατ. ευρώ.
Η παραπάνω περίπτωση ενημέρωσης με κενά δεν είναι η μοναδική περίπτωση.
Η αγορά ακόμα περιμένει να μάθει το τίμημα που εισέπραξε η Καράτζης από πώληση οικοπέδου και το οποίο φημολογείται ότι ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.Katikas@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης