Τελευταία Νέα
Διεθνή

Malmstrom (επίτροπος ΕΕ): Οι ΗΠΑ συνειδητά υπονομεύουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Malmstrom (επίτροπος ΕΕ): Οι ΗΠΑ συνειδητά υπονομεύουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη θέση τους ως ο κυριότερος θεματοφύλακας του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο
Την έντονη ανησυχία τους για τη στάση των ΗΠΑ σε θέματα του Παγκόσμιου Εμπορίου εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Με αφορμή την 11η υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) από τις10 έως τις 13/12 στο Μπουένος Άιρες, οι Ευρωπαίοι προσάπτουν στις ΗΠΑ προσπάθεια υπονόμευσης του Οργανισμού.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη θέση τους ως ο κυριότερος θεματοφύλακας του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο και πως η έλλειψη ευρύτερων φιλοδοξιών μεταξύ των μελών του ΠΟΕ θα καταστήσει πιθανώς τη διάσκεψη μη παραγωγική, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.
Για βήματα προς τα πίσω έκανε λόγο η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου  Cecilia Malmstrom εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μπλοκάρουν διορισμούς σε ένα δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ που επιλύει εμπορικές διαφορές, για τις οποίες τόνισε πως απειλούν να υπονομεύσουν το σύστημα παγκόσμιου εμπορίου.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν πως ο ΠΟΕ πρέπει να αλλάξει για να προσαρμοστεί στις τρέχουσες προκλήσεις της εποχής.
Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα υποστηρίξει τα αμερικανικά συμφέροντα και το δίκαιο εμπόριο, ενώ ταυτόχρονα θα πιέσει για αλλαγές στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, ανέφεραν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Ενώ ο ΠΟΕ παραμένει πολύτιμος θεσμός, ορισμένα θεσμικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως για να είναι  ένας αποτελεσματικός οργανισμός» δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος  Τύπου του Λευκού Οίκου Raj Shah.
Ο  επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, υποστηρίζει την επιστροφή σε ένα καθεστώς επίλυσης διαφορών που υπήρχε πριν από τον ΠΟΕ, δηλαδή αυτό της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης