Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ένα σκοτεινό σχέδιο τύπου Espirito Santo's με good – bad bank θα μπορούσε να εφαρμοστεί ξανά σε ελληνική τράπεζα;

Ένα σκοτεινό σχέδιο τύπου Espirito Santo's με good – bad bank θα μπορούσε να εφαρμοστεί ξανά σε ελληνική τράπεζα;
Εκτιμούμε ότι θα αποτραπεί ο κίνδυνος good και bad bank σε συστημική τράπεζα....
Το resolution δηλαδή η εξυγίανση με διάσπαση σε good και bad bank δεν είναι πρωτόγνωρη εμπειρία στην Ελλάδα.
Στις σκοτεινές περιόδους της μεγάλης αβεβαιότητας εφαρμόστηκε πολλές φορές π.χ. Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton bank, Probank κ.α.
Στις 4 Αυγούστου του 2014 η Banco Espirito Santo's η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας με σύνολο ενεργητικού 83,66 δισ. ευρώ και σύνολο ιδίων κεφαλαίων 7,46 δισεκ υποχρεώθηκε σε διάσπαση σε good και bad bank.
Δημιουργήθηκαν δύο νέες τράπεζες η Novo Banco, η οποία διατήρησε τα υγιή στοιχεία της Banco Espirito Santo's και μια «κακή τράπεζα» όπου κράτησε όλα τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία Το σχέδιο διάσωσης χρηματοδοτήθηκε από το Πορτογαλικό Ταμείο Διακανονισμού (Πορτογαλικά: Fundo de Resolução).
Θα μπορούσε αυτό το σενάριο της εξυγίανσης του resolution να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;
Εκ πρώτης όψεως όχι δεν θα μπορούσε αλλά μήπως υπάρχει ένα σκοτεινό σχέδιο αποσταθεροποίησης που θα μπορούσε να βάλει σε περιπέτειες όλο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία;
Κανείς δεν θέλει χάος και περιπέτειες, κανείς δεν θέλει αποσταθεροποίηση, τώρα που οι ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να τελειώνουν με την υπόθεση Ελλάδα να την αφήσουν να επανέλθει στην κανονικότητα…έστω και σταδιακά.

Στο κείμενο που θα διαβάσετε παρουσιάζετε ένα σενάριο όπου κάτω από ορισμένες παραδοχές θα μπορούσε στην Ελλάδα να υπάρξει επανάληψη της Banco Espirito Santo's.
Το bankingnews δηλώνει απερίφραστα ότι δεν συμμετέχει σε παιχνίδια αποσταθεροποίησης όπως κάποιοι υποβολιμαία επιχειρήσουν να μας πουν…
Θα καταγράψει μια προοπτική που στηρίζεται σε κάποιες παραδοχές.
Θα πάμε πίσω στο 2015.
Ήταν εκείνη η περίοδος της μεγάλης αβεβαιότητας όπου οι 4 συστημικές τράπεζες χρειαζόντουσαν 14,4 δισεκ. – μειώθηκαν στην συνέχεια στα 13,8 δισεκ. – και αναζητούσαν κεφάλαια.
Σε μια εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχε διαρρεύσει ένα σχέδιο με βάση το οποίο… η τράπεζα θα διασπάτο σε good και bad bank με ενεργοποίηση του resolution και του bail in προφανώς και με σύμβουλο την Deutsche bank η καλή τράπεζα θα ήταν απαλλαγμένη από όλα τα προβληματικά δάνεια και η bad bank θα ανακεφαλαιοποιείτο από το ΤΧΣ.
Το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε – και καλώς που δεν προχώρησε-
Φθάνοντας στο 2017 κατά ένα παράδοξο τρόπο η ίδια τράπεζα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο παρ΄ ότι ανακεφαλαιοποιήθηκε επιτυχώς.
Στην εν λόγω τράπεζα όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάσης φύσεως έλεγχοι στα όρια της ακραίας υπερβολής, ήδη διεξάγεται TAR δηλαδή Ανασκόπηση Προβληματικών Περιουσιακών Στοιχείων όπου διερευνώνται 1000 φάκελοι προβληματικών δανείων όταν στις 3 άλλες μεγάλες συστημικές τράπεζες ελέγχονται ή ελέχθησαν 900 φάκελοι συνολικά ή 300 φάκελοι ανά τράπεζα.
Είναι τυχαίο αυτό το περιστατικό θα πουν κάποιοι.
Ας υποθέσουμε ότι όλα αυτά είναι τυχαία.
Είναι τυχαίο όπου μεγάλος επενδυτικός οίκος έχει εκπονήσει μελέτη που αναλύει το σενάριο διάσπασης σε good και bad bank το 2018 μεγάλης ελληνικής τράπεζας;
Εάν είναι τυχαίο….
1)Πως έχει αναλυθεί ότι η εν λόγω τράπεζα θα χρειαστεί 12-13 δισεκ. funding gap και μάλιστα αναλυθεί με ποια μεθοδολογία αυτά τα 12 με 13 δισεκ. θα μπορούσαν να μειωθούν στα 2,5 δισεκ. ευρώ;
2)Πως έχει αναλυθεί ότι εάν η good bank ενταχθεί σε μια τράπεζα θα χρειαστεί 2,5 δισεκ. κεφάλαια και εάν απορροφηθεί από μια άλλη τράπεζα θα χρειαστεί 1,5 δισεκ.;
3)Πως έχει αναλυθεί ότι οι τράπεζες που απομένουν παρ΄ ότι εμπίπτουν στο state aid κρατική βοήθεια θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε διαγωνιστική διαδικασία για να αποκτήσουν τον έλεγχο της good bank;
4)Πως έχει αναλυθεί ακόμη και το σενάριο αυτόνομης πορείας της good bank της νέας καλής τράπεζας που θα προκύψει από την διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα;
Το bankingnews είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει τέτοια μελέτη και έχει εκπονηθεί από διεθνή επενδυτικό οίκο.

Το πιο βαθύ σκοτάδι…λίγο πριν ξημερώσει

Η λογική λέει ότι μια διάσπαση good και bad bank ελληνικής τράπεζες εν έτη 2018 μόνο καταστροφικές συνέπειες θα είχε στο ελληνικό banking.
Καταστροφικές συνέπειες ή μήπως απλά ευεργετικές συνέπειες;
Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν ξημερώσει…

H θέση του bankingnews

Το bankingnews γνωρίζει πολλά από όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο.
Εκτιμούμε ότι θα αποτραπεί ο κίνδυνος good και bad bank σε συστημική τράπεζα.
Καταγράφουμε ένα πραγματικό γεγονός που σε ορισμένους κύκλους έχει αναλυθεί και επεξεργαστεί αλλά ευελπιστούμε ότι δεν θα ευδοκιμήσει.
Η διάσπαση θα είχε νόημα εάν δεν δημιουργούσε συνθήκες ενεργοποίησης bail in και εάν είχε ως βασικό στόχο την εξυγίανση των τραπεζών δια της επίλυσης των προβληματικών δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης