Η Attica bank θα μετατρέψει τις προνομιούχες 100 εκατ σε tier 2 – Εκτός το ΕΦΚΑ με 50,13% από την ΑΜΚ

Η Attica bank θα μετατρέψει τις προνομιούχες 100 εκατ σε tier 2 – Εκτός το ΕΦΚΑ με 50,13% από την ΑΜΚ
Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι δανειστές ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank
Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου 2017 η Attica bank θα αποφασίσει την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών 100 εκατ σε ομολογιακό tier 2 πληρώνοντας ετησίως επιτόκιο 6,4 εκατ ευρώ.
Εάν αυτό δεν συμβεί η Attica bank πλήρως κρατικοποιείται γιατί οι προνομιούχες θα πρέπει να μετατραπούν σε κοινές υπέρ του δημοσίου και λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία μιλάμε για πλήρη κρατικοποίηση.
Ως προς τα σχέδια για αύξηση κεφαλαίου μετά από την πολλοστή εξαΰλωση των μετόχων της η Attica bank ζητάει από τους παλαιούς μετόχους να ξαναβάλουν λεφτά στην τράπεζα.
Η μετοχή έχει καταρρεύσει στα 0,03 ευρώ σε σχέση με την ΑΜΚ του 2015 στα 0,30 ευρώ.
Οι μέτοχοι που συμμετείχαν έχουν καταστραφεί ενώ ΕΦΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ με 55,7% ενώ έχουν επενδύσει σωρευτικά 800 εκατ πλέον η περιουσία τους αξίζει 50 εκατ ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι οι βασικοί μέτοχοι της Attica bank είναι ΕΦΚΑ 50,13%, ΤΑΠΙΛΤΑΤ 7,9% και ΤΣΜΕΔΕ 5,63%.
Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι δανειστές ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank οπότε εκ των πραγμάτων θα μειωθεί το ποσοστό του όποτε και εάν υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου.
Ποιοι είναι οι όροι της νέας αύξησης κεφαλαίου της Attica bank.
Θα γίνει Reverse Split 14,18 παλαιές μετοχές προς 1 νέα.
Η νέα αύξηση θα υλοποιηθεί στην τιμή των 0,30 ευρώ με έκδοση 4 νέων μετοχών έναντι 1 παλαιάς.
Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου δεν είναι ελκυστικοί.
Όμως γεννάται ένα ερώτημα.
Το ΕΦΚΑ εμφανίζεται ως βασικός μέτοχος με 50,13%.
Το ΕΦΚΑ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και δεν συμμετάσχει σε μια αύξηση κεφαλαίου ούτως ή άλλως η DGCom η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα το απέρριπτε.
Πως θα κινηθεί ο υπουργός Πετρόπουλος ο οποίος είχε προτρέψει το ΤΑΠΙΛΤΑΤ να συμμετάσχει στην ΑΜΚ του 2015 με 55 εκατ στα 0,30 ευρώ και πως θα κινηθεί ο υπουργός Σπίρτζης ο οποίος ζητούσε από ΔΕΚΟ να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου του 2015;
Επί της νέας αύξησης κεφαλαίου τι έχει να πει η ΤτΕ που μιλούσε το 2016 ότι είναι κεφαλαιακά επαρκής η Attica bank;
Η Attica bank σχεδιάζει να τιτλοποιήσει 900 εκατ προβληματικά δάνεια εκδίδοντας 500 εκατ junior ομόλογο με μηδέν τοκομερίδιο και 400 εκατ senior ομόλογο με 3% τοκομερίδιο.
Η Attica bank επαναλαμβάνει το πραγματικά ασαφές εγχείρημα τύπου Aldridge όπου ανέλαβε 1,33 δισεκ. προβληματικά δάνεια της Attica bank.
Η απορία που έχουμε διατυπώσει πολλές φορές.
Γιατί η Attica bank μπορεί με τόση ευκολία να τιτλοποιεί προβληματικά δάνεια και όχι οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες;
Μήπως γιατί το αίτημα αυτό κατατέθηκε στον SSM και απορρίφθηκε;
Ως γνωστό η Attica bank εποπτεύεται από την ΤτΕ και όχι απευθείας από τον SSM όπως οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
Η Attica bank δηλώνει ότι η αύξηση έχει ως στόχο να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές 100,3 εκατ καθώς και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των IFRs 9 που εκτιμάται η συνολική ζημία σε 35-45 εκατ ευρώ.
Βέβαια η Attica bank γνωστοποίησε ότι μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει την δεύτερη μέθοδο αντιμετώπισης των προνομιούχων μετοχών μέσω της έκδοσης ομολογιακού tier 2 με επιτόκιο 6,40% ή ετήσιο κόστος 6,4 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS