Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eκτός μνημονιακού στόχου το μερίδιο της ΔΕΗ – Τι εμποδίζει την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος

tags :
Eκτός μνημονιακού στόχου το μερίδιο της ΔΕΗ – Τι εμποδίζει την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος
Οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ θα είχαν επιτύχει το στόχο τους, αν η ΔΕΗ δεν έβγαζε από τη φαρέτρα της τα «όπλα» της έκπτωσης και της απρόσκοπτης παροχής ρεύματος προς τους οφειλέτες
Εκτός στόχου βρίσκεται η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ για το 2017.
Ο αρχικός και μνημονιακός σχεδιασμός προέβλεπε φέτος το μερίδιο της να πέσει στο 75,24%, το 2018 να υποχωρήσει στο 62,24% και στο 49,24% στα τέλη του 2019.
Η ΔΕΗ όχι μόνο δεν χάνει πελάτες, αλλά επιστρέφουν πίσω σ’ αυτή και κυρίως οι καταναλωτές της Μέσης Τάσης μιας και το τιμολόγιο της κρατικής εταιρίας είναι φθηνότερο από εκείνο των εναλλακτικών παρόχων μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ρεύματος και τη δημοπρασία ΝΟΜΕ του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νοέμβριος για τη ΔΕΗ μπορεί να είναι θετικός και να εμφανίσει αύξηση του μεριδίου αγοράς: Από το 83% να προσεγγίσει το 84%, ίσως και να το ξεπεράσει.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι  φεύγουν οι καταναλωτές της Μέσης Τάσης από τους ιδιώτες προμηθευτές, διότι δεν επιθυμούν την αναπροσαρμογή των τιμολογίων λόγω αύξησης του κόστους.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν βρήκαν... στόχο διότι η διοίκηση της ΔΕΗ χρησιμοποίησε πιο αποτελεσματικά «όπλα» κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, όπως είναι η έκπτωση του 15% στους συνεπείς πελάτες, κάτι που έκλεισε την ψαλίδα του τιμολογίου ρεύματος της ΔΕΗ με τους ιδιώτες παρόχους.
Πριν την έκπτωση η διαφορά ήταν στα περίπου στα 20 λεπτά του ευρώ ανά Kwh και με την έκπτωση η διαφορά πήγε στα 5 λεπτά του ευρώ.

Καμία πίεση στους κακοπληρωτές

Τα ίδια στελέχη λένε ότι το πιο δυνατό όπλο της ΔΕΗ κατά της απελευθέρωσης είναι η πολιτική της να μη κατεβάζει το διακόπτη στους κακοπληρωτές.
Έτσι, οι καταναλωτές δεν πιέζονται και δεν αναζητούν άλλο πάροχο, αφού στη ΔΕΗ μπορούν να έχουν ρεύμα χωρίς να το πληρώνουν.
Στις περιπτώσεις αυτές ο κακοπληρωτής κάνει μία ρύθμιση της οφειλής και συνεχίζει την ίδια τακτική.
Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι τα ΝΟΜΕ θα είχαν επιτύχει το στόχο τους αν η ΔΕΗ δεν έβγαζε από τη φαρέτρα της τα όπλα της έκπτωσης και της απρόσκοπτης παροχής ρεύματος στους οφειλέτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία που ανέλαβε να κυνηγήσει τους οφειλέτες βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο, καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει δώσει έγκριση να προχωρήσει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών.
Τα χρέη προς τη ΔΕΗ για την αξία του ρεύματος ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.   


Νίκος Θεοδωρόπουλος

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης