Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η επίτευξη των στόχων μείωσης των NPEs

tags :
Moody's: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η επίτευξη των στόχων μείωσης των NPEs
Ακόμη και αν οι ελληνικές τράπεζες επιτύχουν τους στόχους NPEs μέχρι τα τέλη του 2019, θα εξακολουθήσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην Ευρώπη
Credit positive, πιστωτικά θετικό, κρίνει η Moody's το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες πετυχαίνουν τους στόχους μείωσης των NPEs, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Είναι θετικό, καθώς σταδιακά οι πέντε μεγάλες τράπεζες της χώρας, οι Πειραιώς (Caa3 σταθερό, caa21), Εθνική Τράπεζα (Caa3 θετικό, caa2), Alpha Bank (Caa3 θετικό, caa2), Eurobank (Caa3 σταθερό, caa2) και Attica Bank (Caa3 σταθερό, caa3), οι οποίες έχουν μερίδιο αγοράς περί το 97%, πέτυχαν τους στόχους του τρίτου τριμήνου του 2017 για τα NPEs.



Είναι θετικό, σύμφωνα με τη Moody's, διότι σταδιακά "ανακουφίζει" το σημαντικό βάρος των NPEs που επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους.
Τα NPEs στο σύστημα ήταν περίπου 99,1 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2017 ή περίπου 56% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τον στόχο των τραπεζών κατά 800 εκατ. ευρώ (Ο στόχος ήταν πιο φιλόδοξος σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν το 2016, παρά τις χειρότερες μακροοικονομικές υποθέσεις).
Η έκθεση προβλέπει μείωση των υπολοίπων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) κατά περίπου 45% μέχρι το τέλος του 2019 και μείωση των NPEs κατά περίπου 35% κατά την ίδια περίοδο.
Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, τελικά, των NPEs αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση των ελληνικών τραπεζών και θα απαιτήσει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια.
Η μείωση των προβληματικών δανείων είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της οικονομικής ευημερίας των ελληνικών τραπεζών και για την απελευθέρωση κεφαλαίων που θα υποστηρίξουν τις παραγωγικές συνάμεις της χώρας, αναφέρει ο οίκος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την τραπεζική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζήτησε από τις τράπεζες να θέσουν στόχους τόσο για τα NPLs όσο και για τα NPEs.
Οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν στενά αυτούς τους στόχους σε τριμηνιαία βάση και ενθαρρύνουν τις τράπεζες να διαθέσουν επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσουν τις πιο δύσκολες προκλήσεις της οικονομίας.
Ως εκ τούτου, οι τράπεζες έχουν μειώσει το απόθεμα των NPEs κατά 7,6%, δεδομένου ότι αυτά έφθασαν το ανώτατο επίπεδο τον Μάρτιο του 2016, σημειώνοντας υπερκάλυψη του αρχικού στόχου που ορίστηκε το 2016 κατά περίπου 2,9 δισ. ευρώ και του στόχου NPL κατά 300 εκατ. ευρώ.
Οι τράπεζες θα μειώσουν τα NPEs τους κατά κύριο λόγο εντοπίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις και εφαρμόζοντας βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις αναδιάρθρωσης.
Σε σύγκριση με τους προηγούμενους στόχους, υπάρχει μια αλλαγή στο μείγμα, με τις τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις δανείων και να αυξάνουν το ποσό των διαγραφών.
Επιπλέον, οι αναθεωρημένες στοχευμένες καθαρές εισροές NPEs είναι υψηλότερες, αντανακλώντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και ενσωματώνοντας χειρότερες μακροοικονομικές παραδοχές σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ και το διαθέσιμο εισόδημα.
Οι αναθεωρημένες παραδοχές επηρεάζουν τα ποσοστά αναχρηματοδότησης των δανείων και την πιστωτική επέκταση, με τη χαμηλότερη υποδηλωμένη πιστωτική επέκταση να οδηγεί σε οριακά υψηλότερες αναλογίες NPLs και NPEs (κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα) από ό, τι είχε προηγουμένως στοχευθεί.
Εκτός από την εξυγίανση των NPEs ύψους 21,1 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω αναδιαρθρώσεων δανείων, διαγραφές ύψους 10,6 δισ. ευρώ και πωλήσεων δανείων ύψους 11,6 δισ. ευρώ, οι τράπεζες στοχεύουν σε ρευστοποιήσεις ύψους περίπου 10,6 δισ. ευρώ και "συλλογές" ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ενεργητικού τους.



Η συντονισμένη προσπάθεια των τραπεζών να επιτύχουν τους επιχειρησιακούς τους στόχους και να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού του συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη συμβολή στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της Ελλάδας, αναφέρει η Moody's.
Ωστόσο, σημειώνει τον κίνδυνο εφαρμογής του σχεδίου που είναι εγγενής στην επίτευξη αυτών των φιλόδοξων επιχειρησιακών στόχων μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον λειτουργίας και δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος της μείωσης των NPEs θα τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του 2018-19.
Ακόμη και αν οι τράπεζες επιτύχουν το στόχο του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων προς ακαθάριστα δάνεια ύψους 21% μέχρι τα τέλη του 2019, οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας την ανοδική δυναμική της πιστωτικής τους ποιότητας και της αξιολόγησής τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης