Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα χαρακώματα κυβέρνηση – δικαστές - Τζανακόπουλος: Η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της

Στα χαρακώματα κυβέρνηση – δικαστές - Τζανακόπουλος: Η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της
Νέα παρέμβαση Κοντονή: Ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο - Αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών η κριτική δικαστικών αποφάσεων
(upd2) Σε οριακό σημείο βρίσκονται για ακόμα μια φορά οι σχέσεις κυβέρνησης – δικαιοσύνης ύστερα από τη δημόσια αντιπαράθεση του υπ. Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή και του προέδρου του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου για το θέμα της υποβολής πόθεν έσχες από τους δικαστικούς στην ετήσια συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων.
«Άλλο ζήτημα είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις και η δεσμευτικότητα της Δικαιοσύνης και άλλο η κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως δεν καταλαβαίνει γιατί θεωρείται παρέμβαση μια άποψη ότι και οι δικαστές πρέπει να υπάγονται στη διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης του «πόθεν έσχες».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως του έκανε εντύπωση πώς διαχειρίστηκε το θέμα χτες και ο πρόεδρος του ΣτΕ και άλλοι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης.
«Με βάση όσα παρακολουθήσαμε χτες μένει μια αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, αναφέροντας πως του έκανε πραγματικά πολύ μεγάλη έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο παρενέβη ο πρόεδρος του ΣτΕ.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε γενικότερα πως το να λέει κανείς ότι η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις είναι τουλάχιστον αστείο.
«Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει - και κάνει- τη δουλειά της, από την άλλη η κυβέρνηση οφείλει να προτείνει νομοσχέδια στο κοινοβούλιο, να σχεδιάζει την πολιτική της και αυτό να γίνεται στη βάση της έννομης τάξης.
Οι ρόλοι είναι διακριτοί, οι αποστολές είναι διακριτές, βρισκόμαστε σε ένα κράτος δικαίου, το σεβόμαστε όλοι το κράτος δικαίου, από κει και πέρα η δικαιοσύνη είναι δικαιοσύνη και η πολιτική είναι πολιτική» είπε ο κ.Τζανακόπουλος.

Νέα παρέμβαση Κοντονή: Ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο - Αναφαίρετο δικαίωμα η κριτική δικαστικών αποφάσεων

Στην αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου επανήλθε σήμερα 11/12 ο κ.Κοντονής, ο οποίος αφού υποστήριξε πως ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο με την φρασεολογία τουι περί ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να κάνει κριτική στις δικαστικές αποφάσεις.
«Ένας πολίτης - είτε είναι υπουργός ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης - δεν δικαιούται να έχει γνώμη για μια απόφαση που εξέδωσε ένα δικαστήριο;.
Ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους θεσμούς και πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Κοντονής, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο με την φρασεολογία που χρησιμοποίησε και τα όσα υποστήριξε περί ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.
«Αδικεί και τον ίδιο και τον θεσμό που υπηρετεί.
Στις διατάξεις του πόθεν έσχες δεν πρέπει να εμφιλοχωρούν εξαιρέσεις.
Δεν γίνεται να προχωρήσει αυτή η κοινωνία με εξαιρέσεις, διότι τότε καταστρατηγείται κάθε κανόνας ισονομίας.
Δεν γίνεται να υποχρεούται κάποιος να δηλώνει εισοδήματα και χρήματα, τα οποία έχει στους λογαριασμούς των τραπεζών και να μην υποχρεούται να δηλώσει χρήματα ή άλλα τιμαλφή, που έχει σε μία θυρίδα τράπεζας.
Ειλικρινά γι αυτόν τον λόγο επανήλθα [...]
Όταν οι πολίτες βλέπουν ότι για θέματα, που τους αφορούν, οι δικαστές χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε ο θεσμός φθείρεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη απομειούται» υποστήριξε ο κ.Κοντονής.
«Είναι πρόβλημα γενικά στην κοινωνία μας, κάθε φορά που έρχεται η κυβέρνηση να θεσπίσει κανόνες, οι οποίοι θα ισχύουν έναντι όλων, μία μερίδα πολιτών να αντιδρά, είτε αυτοί είναι οι δικαστές για τη δήλωση του πόθεν έσχες, είτε είναι π.χ. ένας επαγγελματικός κλάδος, για το αν θα πρέπει να έχει μηχανήματα πλαστικού χρήματος στο γραφείο για την είσπραξη αμοιβών» είπε ο υπ. Δικαιοσύνης.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν ακόμα και την αποπομπή του από την κυβέρνηση ο κ.Κοντονής έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια που παίζει η Νέα Δημοκρατία, που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν».
«Ποια είναι η χειραγώγηση;
Η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της και την εντονότατη διαφωνία της για το θέμα - εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον - ότι το πόθεν έσχες των δικαστών δεν πρέπει να περιλαμβάνει εξαιρέσεις, γιατί αν έχουμε έναν επίορκο δικαστή - υπάρχουν και τέτοιοι και έχουν δικαστεί από τη δικαιοσύνη στο παρελθόν - ο οποίος, για να διαφύγει τον έλεγχο για χρήματα τα οποία παράνομα λαμβάνει, αντί να τα βάλει σε έναν λογαριασμό που ελέγχεται, τα βάζει σε μία θυρίδα τράπεζας, τότε καταστρατηγείται ο νόμος» είπε ο υπ.Δικαιοσύνης, αναφέροντας πως «δεν είναι δυνατόν κάποιοι να ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να ελέγχονται».
«Το χειρότερο είναι να το λένε αυτοί που αποφασίζουν για την υπόθεση κι εδώ έχουμε σοβαρότατο ζήτημα.
Αυτοί οι οποίοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη είναι και αυτοί, οι οποίοι τελικά αποφασίζουν.
Υπάρχει ένα πρόβλημα» τόνισε ο υπ.Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ο κ.Κοντονής υποστήριξε ότι η προστασία της α’ κατοικίας είναι απόλυτη.

Σπυράκη: Επιμένουμε στην αποπομπή Κοντονή

Την θέση ότι η ΝΔ επιμένει στην αποπομπή του υπ. Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή διατύπωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Η δικαιοσύνη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αυτό είναι ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα» είπε η κα Σπυράκη, η οποία αναφερόμενη σε παλιότερες δηλώσεις της κυβέρνησης για «θεσμικά εμπόδια» με αφορμή αποφάσεις της δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε την αποπομπή του κ. Κοντονή».

Βεργώνης (αντιπρόεδρος Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων): Ψέμα ότι οι δικαστές δεν θέλουν να υποβάλλουν πόθεν έσχες
Εν τω μεταξύ, ψέμα χαρακτήρισε ότι οι δικαστές δεν θέλουν να υποβάλλουν πόθεν έσχες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Στάθης Βεργώνης.
«Υπήρξε ένας δημόσιος λόγος που θέλει να εμφανίσει το γεγονός ότι οι δικαστές δεν θέλουν να υποβάλουν πόθεν έσχες.
Είναι ένα μεγάλο ψέμα, απέχει από την πραγματικότητα.
Οι δικαστές ήταν στους αρχικούς 1000 που από το 1995-2010 οπότε άρχισε να διευρύνεται αδικαιολόγητα η υποχρέωση δήλωσης πόθεν έσχες, υπέβαλαν δηλώσεις» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Βεργώνης.
Όπως είπε ο κ.Βεργώνης, «ήταν σωστή η επισήμανση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου ότι δεν μπορεί κάποιος στη διάρκεια της διάσκεψης να λέει ότι οι δικαστές πρέπει να κρίνουν έτσι ή αλλιώς (σ.σ. η δεύτερη αίτηση ακύρωσης για το πόθεν έσχες έχει συζητηθεί και βρίσκεται στη διάσκεψη)».
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα για το οποίο έκανε παρέμβαση ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά το βούλευμα για το ποδόσφαιρο όπου υπήρξε οξύτατη κριτική ο υπουργός παραγνώρισε πραγματικά περιστατικά όπως οι πολλές αιτήσεις εξαιρέσεων και αποχής».
Σύμφωνα με τον κ. Βεργώνη, τέλος, η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης θα συζητηθεί το Σάββατο στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η δημόσια αντιπαράθεση
Αφορμή για τη νέα ένταση κυβέρνησης – δικαστικών υπήρξε η τοποθέτηση του υπ. Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, ο οποίος επέκρινε το ΣτΕ διότι, όπως είπε, ακυρώνει τον έλεγχο του πόθεν έσχες, τονίζοντας ότι «αυτό που ισχύει για όλους, για τον πολιτικό κόσμο, πρέπει να ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς».
Μάλιστα ο κ.Κοντονής ήταν επικριτικός και για την κατά τον ίδιο καθυστέρηση στην έκδοση του πρόσφατου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο απαλλάσσονται όλοι οι κατηγορούμενοι από τις βαρύτατες κατηγορίες της «εγκληματικής οργάνωσης» που αποτέλεσε το αφήγημα συγκεκριμένων συμφερόντων τα τελευταία χρόνια.
Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Ν. Σακελλαρίου, ο οποίος μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας παρουσία του κ.Κοντονής, έκανε λόγο για «ωμή παρέμβαση στο χώρο της δικαιοσύνης».
«Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας, ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης και κυβέρνησης.
Είδα όμως  την αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Καταγγέλλω από το βήμα αυτό τον υπουργό Δικαιοσύνης για ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη.
Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά.
Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι.
Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια.
Χρειάζεται ενότητα» τόνισε ο κ.Σακελλαρίου, αναφέροντας πως «οι αποφάσεις, θέλει - δεν θέλει κανείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές, γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα».

ΝΔ: Να αποπεμφθεί ο Κοντονής
Παρεμβαίνοντας στη διαμάχη αυτή η ΝΔ ζήτησε την απομάκρυνση του αρμόδιου υπουργού Σταύρου Κοντονή από την κυβέρνηση, τονίζοντας πως δεν υπάρχει προηγούμενο και ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έπρεπε ήδη να αποτελεί παρελθόν από την κυβέρνηση.
«Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της.
Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από την θέση του», σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει:
«Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα - Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει την Δημοκρατία».

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 10:02)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης