Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Η επέκταση του QE που αποφασίστηκε τον Οκτώβριο (2017) ήταν η τελευταία;

Danske Bank: Η επέκταση του QE που αποφασίστηκε τον Οκτώβριο (2017) ήταν η τελευταία;
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (14/12/2017)
Την εκτίμηση ότι τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των τελευταίων μηνών αλλά και οι δηλώσεις μελών της ΕΚΤ δείχνουν μια ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της ευρωτράπεζας σχετικά με το ΑΕΠ, εκφράζουν αναλυτές της Danske Bank.
«Η αγορά θα έκανε λάθος εάν περιμένει ακόμα επέκταση του QE.
Η εργαλειοθήκη της κεντρικής τράπεζας δεν περιορίζεται στις αγορές assets» δήλωσε πρόσφατα ο Yves Mersch, ενώ ο François Villeroy de Galhau επεσήμανε ότι η αγορά δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται στις αγορές μέσω του QE.
Από την πλευρά του, ο Benoît Cœuré εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αγορές assets θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο (2018).
Εξάλλου, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου (2017) αποκάλυψαν ότι πολλά μέλη της ΕΚΤ τάχθηκαν υπέρ της αποσύνδεσης της καθοδήγησης για το QE από την απαίτηση για σταθερή αύξηση του πληθωρισμού, παρά τη σύνδεση της με τη συνολική νομισματική πολιτική.
Εάν αυτή η άποψη επικρατήσει κατά τους επόμενους μήνες, θα αύξανε τις πιθανότητες τερματισμού του QE το 2018, ακόμα και χωρίς σαφή ανάκαμψη του πληθωρισμού.
«Οι αγορές μέχρι στιγμής εξακολουθούν να είναι πολύ εφησυχασμένες, εκτιμώντας ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης δεν θα συμβεί πριν τον Ιούλιο του 2019.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση της Danske Bank, περαιτέρω hawkish σχόλια κατά τους επόμενους μήνες σχετικά με τη δυνατότητα της ΕΚΤ να καταργήσει τις αγορές ομολόγων νωρίτερα από ό,τι αναμένουν οι αγορές θα αποτελέσει έναυσμα για μια επανεκτίμηση των σημερινών προσδοκιών της αγοράς.
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (14/12/2017).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης