Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η Fed ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά ο πληθωρισμός δεν ενισχύεται

tags :
MarketWatch: Η Fed ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά ο πληθωρισμός δεν ενισχύεται
Για να αποφευχθεί η ξαφινική έξαρση του πληθωρισμού, η Fed είναι πιθανό να επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων κατά το επόμενο έτος
Η Federal Reserve πρόκεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά την τρέχουσα εβδομάδα, γεγονός που αναμένεται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά, ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό γεγονός της εβδομάδας, καθώς τα διάφορα μακροοικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν άνοδο των αγορών κατά την περίοδο των διακοπών.
Οι προοπτικές για την εορταστικής περίοδο δείχνουν ιδιαίτερα θετικές, πραγματοποιώντας ένα ιδανικό ξεκίνημα κατά την έναρξη της Black Friday, με μία τεράστια στροφή προς τις διαδυκτυακές αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν σημαντική αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο του 2017, οι οποίες κατά την τελευταία εβδομάδα του προηγούμενου μήνα ενισχύθηκαν σχεδόν κατά +5%.
«Η περίδος των αγορών έχει πραγματοποιήσει ένα ισχυρό ξεκίνημα κατά το τρέχον έτος», σημειώνει ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Capital Markets, Michael Gregory.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι αν και οι τιμές των καυσίμων συνήθως δεν αυξάνονται τον Νοέμβριο, φετός κατέγραψαν άνοδο, γεγονός που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις λιανικές πωλήσεις.
Ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αδύναμες εδώ και αρκετά χρόνια και ακόμα και οι καλύτερες προσπάθειες της Fed για αύξηση του πληθωρισμού το 2% απέτυχαν.
Κατά τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός των ΗΠΑ αναμένεται να έχει σημειώσει άνοδο, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, και αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενδέχεται να βρεθεί ξανά στο 2%, το ζήτημα είναι να παραμείνει εκεί.
Για να αποφευχθεί η ξαφινική έξαρση του πληθωρισμού, η Fed είναι πιθανό να επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων κατά το επόμενο έτος, με την Κεντρική Τράπεζα να έχει πλέον νέο πρόεδρο και νέα μέλη, τα οποία ανησυχούν ότι μία επιθετική νομισματική πολιτική θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία.
Σημειώνεται ότι η απόφαση της Fed θα ανακοινωθεί την Τετάρτη (13/12) ενώ αργότερα η πρόεδρος Janet Yellen θα παραχωρήσει την τελευταία συνέντευξη Τύπου πριν απόχωρήσει από τη θέση της προέδρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης