Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα - Τσακαλώτος: To 2018 οι συζητήσεις για χρέος - Το ΔΝΤ θέλει να μείνει στο πρόγραμμα

Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα - Τσακαλώτος: To 2018 οι συζητήσεις για χρέος - Το ΔΝΤ θέλει να μείνει στο πρόγραμμα
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο Forum που διοργανώνει το Capital Link.
Μιλώντας μέσω webcast ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι «την προηγούμενη φορά που είχα την τιμή να μιλήσω σε αυτό το Forum προσπάθησα να σας πείσω για τις προσπάθειες της κυβέρνησής μας να οδηγήσει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία και σας κάλεσα να λάβετε μέρος και εσείς σε αυτήν.  
Αυτή τη φορά είμαι στη θέση να τονίσω ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινωνίας έχουν θετικά αποτελέσματα».
Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια σε ύφεση, αρχίσει να «ανυψώνεται», με τα επιτεύγματα να είναι πλέον ορατά στην πορεία της οικονομίας, η οποία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2% το 2017.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, βάσει των οποίων η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα φθάσει στο 2,5% το 2018.
Η ανεργία έχει υποχωρήσει σημαντικά, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ οι ξένες επενδύσεις έχουν φθάσει στα τρία δισ. στο εννεάμηνο, εμφανίζοντας άνοδο 69% σε ετήσια βάση.
«Οι Αμερικανοί παραμένουν οι κορυφαίοι επενδυτές στη χώρα μας και ευελπιστούμε ότι θα παραμείνουν καθώς υπάρχουν εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες και μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα ανάπτυξης της οικονομίας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας προσέθεσε ότι η απόφαση οι ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018 αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδα και ΗΠΑ.
«Το καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα θα έχει εξέλθει του μνημονίου και θα ξεκινά μία νέα εποχή.
Μία εποχή εκτός λιτότητας και ύφεσης.
Μία εποχή ανάπτυξης, επενδύσεων και φυσικά ευημερίας.
Ως εκ τούτου η Γη των Ευκαιριών έχει ανοικτές τις πύλες της για ιδιαίτερα επικερδείς επενδύσεις.
Η Ελλάδα επέστρεψε.
Είναι εδώ», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τσακαλώτος: Το Φλεβάρη του 2018 η συζήτηση για το χρέος - Το ΔΝΤ θέλει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

«Ήρθα εδώ με καλές προσδοκίες για το κλίμα που θα αντιμετωπίσω εγώ και η ομάδα η ελληνική που είναι εδώ, πήγε καλύτερα απ' ό,τι περίμενα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ενημέρωση των δημοσιογράφων αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Φόρουμ της Capital Link για την ελληνική οικονομία στη Νέα Υόρκη.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, είναι πεπεισμένοι οι  επενδυτές, ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα, ότι τελείωσε εγκαίρως το Staff Level Agreement και θα ολοκληρώσει την γ’ αξιολόγηση νωρίς στις αρχές του 2018.
Νομίζω ότι όλοι δεν συζητάνε πλέον τι έκανε η Κυβέρνηση, αλλά τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.
Είναι πολύ ευχάριστο και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το χρέος και την φύση της εξόδου από την κρίση, την επόμενη ημέρα, είναι μια ατζέντα που κοίτα προς τα εμπρός και με θετικό πρόσημο».
Στην συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως  «έχω δει  εγώ και οι συνάδελφοι μια μεγάλη γκάμα επενδυτών που ενδιαφέρονται για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που ενδιαφέρονται για μετοχές, που επενδύουν βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, που έχουν διαφορετικές ανησυχίες και ερωτηματικά, αλλά όλα με θετικό πρόσημο και αυτό φάνηκε και στην συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία μου.  
Ο πιο σκεπτικιστής είπε ότι τους προβληματίζουν γεωπολιτικές εξελίξεις και όχι η Ελλάδα.
Όσον αφορά το θέμα της παρεμπόδισης των πλειστηριασμών ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «διαμορφώνεται ένα κλίμα αλλά είναι καλύτερο από το 2016.
Έχουν ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί, το θέμα δεν είναι πρωτίστως θέμα καταστολής, το θέμα είναι να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι υπάρχει προστασία για αυτούς που πρέπει να υπάρχει, ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να έχει κοινωνική στέγαση και να παρέμβει όπως παρεμβαίνουμε στα αντίμετρα για στεγαστικά δάνεια και ενοίκια, αλλά η αγορά για τα στεγαστικά δάνεια πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα και σε αυτήν την κανονικότητα δεν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που δεν πληρώνουν το δάνειό τους.
Υπήρχαν δυσκολίες λόγω κρίσης, έχουμε βάλει πλέγμα προστασίας μέχρι το τέλος του 2018, δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει τότε η προστασία, εάν κάποιος πάρει το σπίτι του τότε, μπορεί να αξιοποιήσει το νόμο για τα επόμενα χρόνια.
Δεν σταματάει ο νόμος αλλά δεν μπορούν να μπούνε άλλοι μετά το 22018.
Έχουμε μιλήσει με συμβολαιογράφους, έχουμε οργανώσει να υπάρχει μια ομάδα εργασίας που θα επιλύει τα προβλήματα που προκύπτουν».

Τον Φεβρουάριο η συζήτηση για χρέος και την συνεδρίαση του ΔΝΤ για την ανανέωση του stand by arrangement

Για το θέμα του χρέους και το ΔΝΤ ο Ε. Τσακαλώτος τόνισε πως «αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι και στο τελευταίο Eurogroup o Jeroen Dijsselbloem είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για το χρέος, δεν έχει παγώσει, θέλουμε διευκρίνιση για τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο του 2017, θέλουμε να δούμε τι σημαίνει για παράδειγμα η ρήτρα ανάπτυξης και να γίνει πιο συγκεκριμένο τι θέλουν να γίνει για το χρέος, το ΔΝΤ θα πάρει μια απόφαση για το εάν μπορεί να συνεχίσει στο πρόγραμμα.  
Η αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει το ΔΝΤ.  
Η αξιολόγηση του ΔΝΤ είναι κάτι που θα γίνει αργότερα.  
Το ΔΝΤ θα πει εάν είναι ευχαριστημένο για την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος του ESM.  
Το ΔΝΤ τον Φεβρουάριο θα θέλει είτε να έχουμε τελειώσει τα προαπαιτούμενα τα δικά τους και από την άλλη την συζήτηση για το χρέος».
Για την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης μέτρων 2019 και 2020 ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «θα το δούμε μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
 Δεν έχουμε βάλει τέτοιο θέμα στο τραπέζι».
Για το τι θα κάνει τελικά το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «η αίσθησή μου είναι ότι το ΔΝΤ θέλει να παραμένει στο πρόγραμμα.  
Να ανανεώσει το Stand by Arrangement.
Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τρέχει.
Έχει ενεργοποιηθεί με την έννοια ότι εμείς όχι μόνο καλύπτουμε τα key deliverables από το πρόγραμμα του ESM αλλά και τα structure benchmarks (prior actions) στο ΔΝΤ.
Τώρα πια ό,τι έχουν να πουν το έχουν πει”.
Για το θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής τόνισε πως «γράφτηκε ότι η επένδυση για την Εθνική Ασφαλιστική χαλάει.
 Εγώ άκουσα τον κ. Κουδούνη να λέει για ποιους λόγους είναι ευχαριστημένος για αυτήν την επένδυση.
Ότι κοίταξαν το περιουσιακό στοιχείο που θα αγόραζαν και δεύτερον την ελληνική οικονομία και είναι ευχαριστημένοι και από τις δυο πλευρές.  
Ακούσατε τον ίδιο τον κ. Κουδούνη να το λέει».
Τελειώνοντας ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «δεν κάνουμε κινήσεις για λόγους επικοινωνίας.
 Ξέρουμε ότι αυτό που θέλουν οι επενδυτές είναι ένα πρόγραμμα εξόδου στις αγορές που δεν ανακοινώνεται πριν βγούμε.
Κάναμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και τη δεύτερη την κάναμε για λόγους ρευστότητας των ελληνικών ομολόγων.
 Όπως είπε ο πρώτος ομιλητής σήμερα, καταφέραμε ακόμα να δείξουμε ότι οι έλληνες επενδυτές που μπήκαν στην αναδιάρθρωση του χρέους πιστεύουν ότι το ρίσκο της Ελλάδας να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα έχει τελειώσει.  
Με αυτό το πρόγραμμα συνεχίζουμε, πρέπει να δώσω τα εύσημα στον διευθυντή του ΟΔΔΥΧ που έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό με επαγγελματικό τρόπο.  
Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι προηγούμενης κυβέρνησης που είναι άξιοι αξιοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ».


Τσακαλώτος: To 2018 οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την μείωση του χρέους

O Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στο Φόρουμ της Capital Link, επεσήμανε ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ του φετινού φόρουμ και των προηγούμενων.
Ο λόγος είναι ότι το 2018 σηματοδοτεί μία καθοριστικής σημασίας στιγμή για την Ελλάδα.
Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισής του από την ολομέλεια της Βουλής, σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αυτό είναι αποτέλεσμα και της σκληρής δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης και των σημαντικών θυσιών των ελλήνων πολιτών.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια σειρά δεδομένων τα οποία υποστηρίζουν το επιχείρημα της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και τα προγράμματα, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα: την επιτυχή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίων,  τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την αύξηση στο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και στις ιδιωτικές δαπάνες, τη βελτίωση στις εξαγωγές.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις.
Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μειούμενη τάση στην ανεργία, η οποία αποτελεί ισχυρό μήνυμα της σταθερά βελτιούμενης τάσης στην ανάπτυξη, αποδίδοντας αυτές τις θετικές προοπτικές στη βελτίωση της πίστης στη βιωσιμότητα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών και στην εισαγωγή ενός ευρέος φάσματος μεταρρυθμίσεων που ανασχημάτισαν την ελληνική οικονομία.
«Σε όλη αυτή την προσπάθεια» -όπως είπε χαρακτηριστικά-  «στόχος της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει τα τμήματα της κοινωνίας που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση.
Καθώς μπαίνουμε στο στάδιο της ανάκαμψης, οι προσπάθειές μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των προοπτικών ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο χαρακτήρα της».
Με σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή πολιτικών που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον (με τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου), ενώ κατευθύνει τη δημόσια χρηματοδότηση σε, πολλά υποσχόμενους, τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
«Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία».
Τέλος, κατέστησε σαφές ότι το 2018  θα χαρακτηρίζεται από τις συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα χρέους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα που θα επιτρέψουν και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, πράγμα το οποίο αποτελεί στόχο τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της.  
Επίσης ο Υπουργός κ.  Ε. Τσακαλώτος έλαβε μέρος σε ξεχωριστή συνάντηση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το Συνέδριο για τους Οικονομικούς Υπουργούς της Κυβέρνησης με Θεσμικούς Επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά να αναφέρουμε τα ακόλουθα Funds: Bluecrest  - Cyrus Capital - Fir Tree - Knighthead Capital - Stonehill Capital - Waterwheel Capital - Graham Capital – Greylock - Hayman Capital – Oppenheimer – Serengeti - American Century – Caxton – Goldentree - Marathon Asset Management – Prudential - Smithcove Capital  -Goldentree.

Παπαδημητρίου (υπ. Οικονομίας): Οι μεταρρυθμίσεις θα βελτιώσουν την επιστοσύνη στην ελληνική οικονομία

Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στο Forum που διοργάνωσε η Capital Link.
«Μετά από πολλά χρόνια αναταραχής, η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα φέτος: το 2017 είναι το σημείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Η επενδυτική και αναπτυξιακή αναζωογόνηση της Ελλάδας οφείλεται στη νέα Εθνική  Αναπτυξιακή Στρατηγική (ΕΑΣ) της Κυβέρνησης, η οποία καθιερώνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, φιλικό προς τις επενδύσεις και προσανατολισμένο στις εξαγωγές.
Αυτό το μοντέλο βασίζεται στην ενισχυμένη εγχώρια βιομηχανική παραγωγή διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας και γνώσης αντιστοίχως και στην απασχόληση του υψηλής ειδίκευσης και καλά επιμορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Προχωρώντας προς το 2018, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται ακόμα πιο θετικές.
Η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα ενισχυθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο όπως και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης