Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Στα 9,7 τρισ. δολ. τα κρατικά ομόλογα με αρνητική απόδοση, παρά τη νομισματική σύσφιξη

tags :
Fitch: Στα 9,7 τρισ. δολ. τα κρατικά ομόλογα με αρνητική απόδοση, παρά τη νομισματική σύσφιξη
Σε επίπεδα-ρεκόρ παραμένει τι ποσό ομολόγων με αρνητική απόδοση παγκοσμίως 
Στο επίπεδο-ρεκόρ των 9,7 τρισεκ. δολαρίων διαμορφώνεται (μέχρι το κλείσιμο των αγορών την 4η Δεκεμβρίου 2017) το ποσό των κρατικών χρεογράφων με αρνητική απόδοση σε παγκόσμιο επίπεδο, έναντι 9,5 τρισεκ. στις 31 Μαΐου 2017 και 9,3 τρισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα, παρά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που έχουν «βάλει μπρος» ορισμένες εκ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Fitch.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2017 ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, με τη δυναμική να αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018.
Αυτό οδήγησε την Ε.Κ.Τ. να επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων σε 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.
Ωστόσο, σημειώνει ο οίκος, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, δεν επηρεάστηκαν σημαντικά.
Η Fitch αποδίδει μεγάλο μέρος της αύξησης του κρατικού χρέους με αρνητική απόδοση και στην ανατίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καθώς ο οίκος μετρά το ποσό σε δολάριο Η.Π.Α..
«Η συνεχιζόμενη νομισματική χαλάρωση από την Ε.Κ.Τ. ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι καθαρές αγορές δημόσιων χρεογράφων της Ε.Κ.Τ. ήταν περίπου 3,5 φορές ο όγκος των καθαρών εκδόσεων κατά μέσο όρο το 2016 και το 2017, υποχρεώνοντας τους κατόχους χρεογράφων της Ευρωζώνης να αγοράσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα αμερικανικά χρεόγραφα.
Ενώ οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλές, παραμένουν πολύ πάνω από τις αποδόσεις της Ευρωζώνης.
Τα spreads μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων, ήταν λίγο πάνω από 200 μονάδες βάσης στις 4 Δεκεμβρίου 2017.
Το σημερινό περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων παρουσιάζει, σε παγκόσμιο επίπεδο, προκλήσεις για την αγορά και τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος με σημαντικές εκθέσεις σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος.
Την ίδια στιγμή, στις Η.Π.Α., η Fed αυξάνει τα επιτόκια και πρόσφατα άρχισε να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, ύψους 4,4 τρισεκ. δολαρίων», σχολιάζει η Fitch.


www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης