Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Η δημιουργία εγχώριου κρυπτονομίσματος από τη Βενεζουέλα θα αποτύχει

tags :
Moody’s: Η δημιουργία εγχώριου κρυπτονομίσματος από τη Βενεζουέλα θα αποτύχει
Αμφίβολη η επιτυχείς δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος από τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τη Moody’s
Η προσπάθεια της Βενεζουέλας (Caa3, αρνητικό outlook) για δημιουργία ενός τοπικού κρυπτονομίσματος πιθανότατα δε θα στεφθεί με επιτυχία, εκτιμά σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Ειδικότερα, στις 3 Δεκεμβρίου 2017, ο Πρόεδρος Nicolas Maduro ανακοίνωσε τη δημιουργία του «petro», ενός ψηφιακού νομίσματος που θα στηρίζεται από τα αποθεματικά που προκύπτουν από το εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου, χρυσού και διαμαντιών.
Το νέο νόμισμα θα στηρίζεται στα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας και φυσικά άμεσος στόχος είναι να προσφέρει βοήθεια ώστε να ανακάμψει τη δοκιμαζόμενη οικονομία της Βενεζουέλας.
Ο Πρόεδρος της λατινικής χώρας Προσέθεσε ανέφερε ότι το «petro» θα βοηθήσει τη Βενεζουέλα να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά στη νομισματική πολιτική και να ξεπεράσει το οικονομικό εμπάργκο που της έχει επιβληθεί.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης διευκρίνισαν ότι για να υπάρξει δημιουργία κρυπτονομίσματος θα πρέπει να το εγκρίνει το Κογκρέσο τη χώρας, ενώ κάποιοι εξ αυτών υποστήριξαν ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα δημιουργηθεί ποτέ.
Η Moody’s αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ της Βενεζουέλας να συρρικνωθεί κατά περίπου 8,5% το 2017, έναντι συρρίκνωσης 12% κατά το περασμένο έτος και 5,7% το 2015.
Για το 2018, η ύφεση αναμένεται να ανέλθει σε 4%.
Ο οίκος αποτιμά, μεταξύ άλλων, ως ένα μεγάλο μειονέκτημα της Βενεζουέλας την ευαίσθητη και ,μη αξιόπιστη συναλλαγματική ισοτιμία, την οποία οι εγχώριες αρχές απέτυχαν να ελέγξουν.
Την ίδια στιγμή, τα κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές διαπραγματεύονται σήμερα περίπου στα 25 σεντς έναντι του δολαρίου, υποδεικνύοντας μια σαφή έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις διεθνείς συμβάσεις.



«Ως εκ τούτου, ακόμη και αν η κυβέρνηση ήταν σε θέση να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα, δεν θεωρούμε ότι οι επενδυτές θα αισθάνονται αρκετά σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί με διαφάνεια και πιστά το προτεινόμενο νόμισμα, πράγμα που θα περιορίσει την προθυμία τους να το αγοράσουν».

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης