Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Σημαντική απειλή για την κινεζική οικονομία οι εταιρείες-«ζόμπι»

tags :
ΔΝΤ: Σημαντική απειλή για την κινεζική οικονομία οι εταιρείες-«ζόμπι»
Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εταιρείες-«ζόμπι» στην Κίνα 
Οι κρατικές εταιρείες-«ζόμπι» της Κίνας είναι μη βιώσιμες επιχειρήσεις και αυξάνουν την πίεση στο ήδη μεγάλο πρόβλημα του υπέρογκου εταιρικού χρέους για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σχολιάζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως σημειώνεται, οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες είχαν δώσει το «φιλί της ζωής» με τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές σε αυτές τις προβληματικές εταιρείες, έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες στην εξυγίανση των εταιρειών-«ζόμπι», ωστόσο οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν.
Οι εν λόγω εταιρείες, εκτός από το ότι αυξάνουν το χρέος, εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και τείνουν να απομακρύνουν λοιπές επικερδείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται πως περίπου το 30% των κρατικών κινεζικών εταιρειών ορίζεται ως «ζόμπι», με το χρέος τους να αντικατοπτρίζει έως το 11% του συνολικού εταιρικού χρέους της χώρας!
Όπως διαπιστώνεται και παρακάτω, το ταμείο υποστηρίζει ότι η εύρεση ενός τρόπου επίλυσης των προβληματικών εταιρειών αναμένεται να αποφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, περίπου 0,9% σε μακροπρόθεσμη βάση.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με τη σταδιακή κατάργηση της «σιωπηρής» υποστήριξης της κυβέρνησης και των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις-«ζόμπι».



Η επιβίωση των εταιρειών-«ζόμπι» μπορεί να αντιστρέψει τα θετικά της ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με τη Deutsche Bank (1/12/2017)

Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, μέσω ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (QE), προσέφερε τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας την τελευταία 7ετία.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν σε ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, τα QE έδωσαν ταυτόχρονα ζωή σε εταιρείες-«ζόμπι», μέσω του πολύ φθηνού δανεισμού από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, κάτι που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο μελλοντικά την όποια οικονομική πρόοδο επιτεύχθηκε.
Ως εταιρεία-«ζόμπι» ορίζεται μία επιχείρηση που δεν είναι σε θέση να καταβάλει τόκους στην πληρωμή χρέους με βάση τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων.
Όπως διαπιστώνει η γερμανική επενδυτική τράπεζα, ο λόγος του αριθμού των εταιρειών που δεν διαθέτουν αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «Α» και άνω, προς τον συνολικό αριθμό των αξιολογούμενων εταιρειών, έχει αυξήθηκε σε πάνω από 40% το 2016.
Οι εταιρείες με χαμηλότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις παρουσιάζουν συνήθως προβλήματα κερδοφορίας ή υπερβολικού χρέους.
Η Deutsche διαπιστώνει ότι η φερεγγυότητα των εταιρειών μειώνεται σταθερά από το 2008.
Παράλληλα, το ποσοστό των επιχειρήσεων-«ζόμπι» στον δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης «Russell» της Wall Street, έχει εκτοξευτεί στο 16%, επίδοση διπλάσια από το 8% στο τέλος της οικονομικής κρίσης, περί το 2012.



«Οι κίνδυνοι αυξάνονται, επειδή πολλές επενδύσεις και projects χαμηλής ποιότητας, που δεν μπορούν να δημιουργήσουν τις ταμειακές ροές που οι επενδυτές αναμένουν.
Εν ολίγοις, τα προγράμματα QE και τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν ταυτόχρονα πηγή οικονομικής έκρηξης αλλά και κινδύνων», επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης