Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η αύξηση του πληθωρισμού απειλεί και τη βιωσιμότητα των κεντρικών τραπεζών

Phoenix Capital: Η αύξηση του πληθωρισμού απειλεί και τη βιωσιμότητα των κεντρικών τραπεζών
Οι κεντρικές τράπεζες διαθέτουν ομόλογα 10 τρισ. που μπορεί να χάσουν την αξία τους λόγω πληθωρισμού
Φόβους ότι μπορεί να υπάρξει κάποια κεντρική τράπεζα που μπορεί να καταρρεύσει το επόμενο διάστημα εκφράζει σε έκθεσή της η Phoenix Capital.
Αιτία οι διευρυμένοι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Όπως αναφέρει μετά την μεγάλη κρίση οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να απασχολούν τις αγορές ομολόγων, καθώς έσπρωξαν τα επιτόκια είτε στο 0% είτε σε αρνητικό επίπεδο, με την εφαρμογή των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Μέσω αυτών των προγραμμάτων οι τράπεζες είχαν τους παρακάτω στόχους:

α) Να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα (τα κρατικά ομόλογα αποτελούν την ασπίδα για κάθε ρίσκο),

β) Να αναγκάσουν τους επενδυτές να στραφούν από τα μετρητά σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις και με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν φούσκες,

Η πολιτική τους δούλεψε καλά.
Η κρίση σταμάτησε και οι αγορές άρχισαν να ανακάμπτουν.
Όμως οι κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να δημιουργηθεί μία νέα κρίση πολύ χειρότερη από αυτή του 2008.
Σύμφωνα, πάντα, με τη Phoenix Capital η κρίση του 2008 ξεκίνησε λόγω της κατάρρευσης μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων και των assets που είχαν συγκεντρώσει (κυρίως τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια), η αξία των οποίων μηδενίστηκε.
Οι εταιρείες άρχισαν να κλονίζονται και αυτό δημιούργησε πανικό και άρση της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης κρίσης θα συμβεί ακριβώς το ίδιο, μόνο που αυτή τη φορά θα προέλθει από την κατάρρευση κάποιας κεντρικής τράπεζας και όχι ενός ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού ομίλου.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να καταρρεύσει, καθώς έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα σε όποια ποσότητα θέλει και όποτε το θέλει.
Όμως αυτή τη στιγμή οι κεντρικές τράπεζες έχουν γεμίσει τους ισολογισμούς τους με ομόλογα αξίας 10 τρισ. δολαρίων.
Ως γνωστό η πορεία των ομολόγων εξαρτάται από την πορεία του πληθωρισμού.
Εάν ο πληθωρισμός ενισχυθεί τότε η αξία των ομολόγων θα υποχωρήσει καθώς οι αποδόσεις τους θα πρέπει να προσαρμοστούν στον πληθωρισμό.
Όταν μία κεντρική τράπεζα «κάθετε» σε έναν ισολογισμό τρισ. δολαρίων σε ομόλογα, μία απότομη αύξηση του πληθωρισμού είναι ικανή να «διαγράψει» την αξία του ενεργητικού της κατά 100 δισ. δολάρια ή και περισσότερο.
Φυσικά κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ούτε τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα, καθώς η τράπεζα θα μπορούσε να τυπώσει χρήμα και να καλύψει τις ζημιές της.
Όμως το χρήμα που τυπώνει μία τράπεζα έχει αξία όταν το εμπιστεύεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μόλις αυτό αρχίσει να υποτιμάται με ταχύτητα, λόγω του πληθωρισμού, το παιχνίδι έχει χαθεί.
Αυτή η διαδικασία έχει, ήδη, ξεκινήσει.
Το αποδεικνύει η πορεία του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, καθώς οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα καθιερωμένα νομίσματα.
Η δεύτερη απόδειξη είναι η πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων.
Η παγκόσμια αγορά ομολόγων – αξία που ξεπερνά τα 100 τρισ. δολάρια – έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στις μελλοντικές, ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού.
Το αποδεικνύουν τα ακόλουθα διαγράμματα, όπου καταγράφεται κατά σειρά η πορεία του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου και του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης