Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η ελληνική κρίση πλησιάζει στο τέλος της – Πιθανή ευκαιρία για τους επενδυτές

WSJ: Η ελληνική κρίση πλησιάζει στο τέλος της – Πιθανή ευκαιρία για τους επενδυτές
Η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι κάτι στο οποίο μπορείς να στοιχηματίσεις
Στην εκ πρώτης όψεως καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal, στο οποίο υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εξέλθει των μνημονίων μετά από πολλά χρόνια.
Αυτή η έξοδος έχει γίνει αντιληπτή από όσους αναζητούν υψηλές αποδόσεις στα ομόλογα στα οποία επενδύουν και οι οποίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να… ανέβουν στο ελληνικό τρένο.
Η Ελλάδα είναι, όντως, η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που παραμένει σε πρόγραμμα στήριξης, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018.
Οι τελευταίες εξελίξεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι θετικές με τη χώρα να ολοκληρώνει χωρίς πολλά προβλήματα την γ’ αξιολόγηση.
Το σημερινό περιβάλλον δεν έχει καμία σύγκριση με αυτό που υπήρχε το 2015 και οδήγησε σε κλείσιμο των τραπεζών και επιβολή των capital controls.
Η έξοδος από το μνημόνιο μπορεί να οδηγήσει σε μία αναπτυξιακή άνθιση αλλά η Ελλάδα οφείλει, παράλληλα, να καλύψει το χαμένος έδαφος που  έχει δημιουργηθεί.
Η οικονομία της εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις: οριακή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και το μεγαλύτερο χρέος μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης.



Βέβαια το γεγονός ότι το χρέος της είναι μακροχρόνιας ωρίμανσης δημιουργεί ένα είδος προστασίας.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων η ελληνική οικονομία συμπλήρωσε τρία τρίμηνα συνεχούς ανάπτυξης, η ανεργία έχει υποχωρήσει αλλά παραμένει άνω του υψηλού 20%.
Οι τραπεζικές καταθέσεις – κατά 45% χαμηλότερες σε σύγκριση με το ζενίθ τους – εισχύθηκαν 4,4% από την αρχή του 2017 και βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2015.
Αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να έχουν επιστρέψει στις ομολογιακές αγορές.
Παράλληλα στις αγορές κρατικών ομολόγων τα ελληνικά χρεόγραφα εμφανίζουν αρκετά καλή εικόνα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν από 5% για πρώτη φορά από το 2009.
Όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αουτσάιντερ.
Τα 2ετή της ομόλογα έχουν θετική απόδοση, ενώ τα αντίστοιχα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας έχουν αρνητική, όπως ισχύει για αυτά των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα, όπως το έπραξαν Ιρλανδία και Πορτογαλία πρέπει πριν εξέλθει του μνημονίου να έχει δημιουργήσει ένα αποθεματικό κεφαλαίων.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.
Η ελληνική οικονομία έχει ακόμη δρόμο μπροστά της, προκειμένου να αποκαταστήσει τη ζημιά που έγινε από την κρίση.
Όμως η έξοδος από το μνημόνιο που παλιά έμοιαζε με μακρινό όνειρο είναι πλέον κάτι στο οποίο μπορείς να στοιχηματίσεις», καταλήγει η εφημερίδα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης