Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θα βάλει τέλος στη λανθασμένη στρατηγική του ο Μητσοτάκης; - Ευκαιρία το 11ο συνέδριο της ΝΔ

Θα βάλει τέλος στη λανθασμένη στρατηγική του ο Μητσοτάκης; - Ευκαιρία το 11ο συνέδριο της ΝΔ
Θα αξιοποιήσει το συνέδριο ο πρόεδρος της ΝΔ για να στείλει μήνυμα ουσιαστικής πολιτικής αντεπίθεσης;
Τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις είναι ξεκάθαρα για τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη.
Κατέχει με ασφάλεια την πρώτη θέση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται με τεράστια διαφορά στην παράσταση νίκης αλλά η αυτοδυναμία φαντάζει άπιαστος στόχος.
Κάτι που προκύπτει άλλωστε από το ότι η συσπείρωση της ΝΔ έχει χτυπήσει «ταβάνι» και από το ότι η περαιτέρω διείσδυση της στην κοινωνία μοιάζει να είναι εξαιρετικά αδύναμη.
Συμπεράσματα, τα οποία αν τα συνδυάσει κανείς, καταλήγουν σε μια και μόνο διαπίστωση.
Ότι δηλαδή η ΝΔ καρπώνεται τη δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής της αλλά δεν μπορεί να πείσει ότι η ίδια διαθέτει μια αξιόλογη, εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
Διαπίστωση που συν τοις άλλοις αποδεικνύει ότι η έως σήμερα στρατηγική και ρητορική της ήταν λανθασμένη.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ότι οι πολίτες απορρίπτουν την ιδέα των πρόωρων εκλογών, την οποία η ΝΔ είχε αναγάγει σε κορυφαία πολιτική της προτεραιότητα και αφήγημα.
Το 11ο συνέδριο της ΝΔ (θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 16 -17/12) είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον κ.Μητσοτάκη να επαναπροσδιορίσει την τακτική του.
Και αν κρίνει κανείς από το ότι το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου είναι ότι «η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει», τότε είναι προφανές πως ο κ.Μητσοτάκης έχει λάβει το μήνυμα.
Ότι δηλαδή πρέπει να σταθεί στο τι η ΝΔ προτείνει για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Τι σχέδιο έχει και το κυριότερο πως σκοπεύει να το υλοποιήσει.
Για να έχει επιτυχία το συνέδριο και για να κερδίσει πραγματικά πολιτικούς πόντους, ο κ.Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσει όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται πως θα επιτύχει τη μείωση της φορολογίας, θέμα που αν μη τι άλλο είναι και το πλέον «καυτό» στην καθημερινότητα όλων.
Θα πρέπει να πει ξεκάθαρα και χωρίς αοριστολογίες, τι είναι αυτό που θα κάνει και που θα διαφέρει από το σημερινό κυβερνητικό έργο.
Θα πρέπει να εξηγήσει τι αλλαγές θα επιφέρει το εθνικό του σχέδιο, σε ποιους τομείς και ποιοι θα ωφεληθούν από αυτό.
Όσο πιο σαφής είναι, τόσο πιο κερδισμένος θα βγει.
Ο κ.Μητσοτάκης φαίνεται να το έχει αντιληφθεί αυτό, όπως άλλωστε προκύπτει και από την ομιλία του την περασμένη Κυριακή 10/12 στην προσυνεδριακή ημερίδα για το Περιστέρι.
Όπως άλλωστε φαίνεται να έχει αντιληφθεί πως μείζον ζητούμενο και βασικό προαπαιτούμενο στο δρόμο προς την εξουσία είναι η πολιτική ανανέωση του κόμματος του.
Ο «αποκλεισμός» της Ντόρας Μπακογιάννη αυτό το μήνυμα ήθελε να στείλει.
Κυρίως προς το εσωτερικό του κόμματος του.
Η ΝΔ μπορεί να μην υπέστη την πολιτική συντριβή του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζει όμως μια εικόνα έντονης πολιτικής κόπωσης και φθοράς που «κουβαλά» αρκετά «κακώς κείμενα» από το παρελθόν, τα οποία και αποτελούν τροχοπέδη για μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων.
Ο Κ.Μητσοτάκης έχει συνειδητοποιήσει ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει μπροστά του.
Τόσο σε επίπεδο πολιτικού αφηγήματος όσο και σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού.
Το 11ο συνέδριο είναι η καλύτερη αφορμή για να στείλει το μήνυμα της πολιτικής επανεκκίνησης και αντεπίθεσης.
Το στοίχημα είναι μεγάλο και δύσκολο, με πολλές επικίνδυνες αναταράξεις, αλλά αν το κερδίσει, θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στον πολιτικό του στόχο.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης