Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες οι 13 εισηγμένες που μπήκαν στην Κύρια Αγορά, από τη Χαμηλή Διασπορά - Πως θα αυξηθεί η αποτίμηση τους;

Ποιες οι 13 εισηγμένες που μπήκαν στην Κύρια Αγορά, από τη Χαμηλή Διασπορά - Πως θα αυξηθεί η αποτίμηση τους;
Ευκαιρία για βελτίωση εμπορευσιμότητας δίνει η απόφαση του ΧΑ στις 13 εισηγμένες αλλά πρέπει και οι διοικήσεις των εταιρειών να βοηθήσουν προκειμένου να αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον
Εμπλουτίστηκε με 13 ακόμη μετοχές η Κύρια Αγορά του ΧΑ αποτέλεσμα της πρόσφατης αλλαγής του Κανονισμού, με την οποία δεν «τιμωρούνται» πλέον όσες εταιρείες έχουν περιορισμένη διασπορά μετοχών.
Οι 13 εισηγμένες βλέπουν τις μετοχές τους να διαπραγματεύονται κανονικά σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς που ήταν με δημοπρασίες και δεν είναι λίγοι που λένε πως πλέον δεν θα τις συγχέουν ή συγκρίνουν οι επενδυτές με τις μετοχές που διαπραγματεύονται στην επιτήρηση λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Μάλιστα πολλές από τις εισηγμένες που οι μετοχές τους μεταφέρθηκαν στην κύρια αγορά, άξιζαν καλύτερης αποτίμηση αλλά το καθεστώς δημοπρασιών στεκόταν εμπόδιο για πολλούς επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια σε αυτές.
Τώρα, αυτό που συζητιέται μεταξύ στελεχών της αγοράς είναι πως από τη μία η διοίκηση του ΧΑ έδωσε μία ευκαιρία στις συγκεκριμένες μετοχές, αλλά από την άλλη πρέπει και οι ίδιες οι εισηγμένες να συμβάλουν αν θέλουν να έχουν μέλλον στο ταμπλό του ΧΑ, αυξάνοντας την ελεύθερη διασπορά.
Εξαιρετικά θεμελιώδη μεταξύ των εταιρειών που μέχρι πρόσφατα ήταν στην χαμηλή διασπορά και πλέον βρίσκεται στην κύρια είναι η Καρέλιας με το ποσοστό που βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά να μην ξεπερνά το 5,5%.
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 770 εκατ. ευρώ, ενώ στο εξάμηνο είχε καθαρή θέση 416 εκατ. ευρώ, μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις, ταμειακά διαθέσιμα 150 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 23 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον είχε επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού 168 εκατ. ευρώ και σε εταιρικά και τραπεζικά ομόλογα 39 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Αστικά Ακίνητα με αποτίμηση 87 εκατ. ευρώ, έχει καθαρή θέση 129 εκατ. ευρώ, μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις, ταμειακά διαθέσιμα 70 εκατ. ευρώ και λογιστική αξία ακινήτων 68 εκατ. ευρώ.
Η ελεύθερη διασπορά μετοχών είναι κάτω από 8%.
Η Nexans με αποτίμηση 24 εκατ. ευρώ έχει καθαρή θέση 40,7 εκατ. ευρώ και επίσης μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις.
Είχε ταμειακά διαθέσιμα 2,8 εκατ. ευρώ και μικρές ζημιές στο εξάμηνο.
Η ΓΕΚΕ στην αποτίμηση των 39 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται κάτω από την καθαρή θέση που ήταν στα 47,2 εκατ. ευρώ, ενώ είναι απαλλαγμένη από τραπεζικά δάνεια.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη εξαμήνου στα 1,2 εκατ. ευρώ.
Η Περσεύς με αποτίμηση 5 εκατ. ευρώ, έχει καθαρή θέση 21,8 εκατ. ευρώ,  και λιγοστά κέρδη στο εξάμηνο.
Έχει τραπεζικές υποχρεώσεις 28,5 εκατ. ευρώ οι οποίες έχουν μειωθεί μετά την πληρωμή υποχρεώσεων προς την εταιρεία από τη Σελόντα.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 6,3 εκατ. ευρώ.
Η εισηγμένη Μινωικές Γραμμές αποτιμάται στα 256 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να είναι στα 240 εκατ. ευρώ, τις τραπεζικές στα 150 εκατ. ευρώ περίπου και την καθαρή θέση στα 35,4 εκατ. ευρώ.
Η Attica Group αποτιμάται στα 270 εκατ. ευρώ και έχει καθαρή θέση 375 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 311 εκατ. ευρώ.
Είχε ταμειακά διαθέσιμα 47,4 εκατ. ευρώ.
Στα 65 εκατ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της Trastor ΑΕΕΑΠ και στα 79,5 εκατ. ευρώ η καθαρή θέση, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις είναι μόλις στα 6,5 εκατ. ευρώ αλλά υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 19,5 εκατ. ευρώ.
Η ελεύθερη διασπορά είναι μόλις στο 4,61%.
Τρία Άλφα, Λανακάμ και Λεβεντέρης έχουν περιορισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η Αθηνά έχει υψηλή αποτίμηση σε σύγκριση με την καθαρή θέση και χαμηλή κερδοφορία στο εξάμηνο.
Τέλος, Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ με αποτίμηση 1,2 δισ. ευρώ έχει καθαρή θέση επίσης 1,2 δισ. ευρώ και τραπεζικές υποχρεώσεις 345 εκατ. ευρώ.
Είχε στο εννεάμηνο κέρδη 58,5 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 57 εκατ. ευρώ.
Συμπερασματικά οι περισσότερες αξίζουν καλύτερης πορείας στο ταμπλό σε επίπεδο είτε αποτίμησης, είτε συναλλαγών, και θα μπορούσαν να τραβήξουν επενδυτικά βλέμματα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης