Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η UBS αναπτύσσει μαζί με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πλατφόρμα με blockchain τεχνολογία

tags :
Η UBS αναπτύσσει μαζί με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πλατφόρμα με blockchain τεχνολογία
Το Blockchain, η τεχνολογία που υποστηρίζει τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin, είναι μια κοινή και αμετάβλητη βάση δεδομένων
Χρηματοπιστωτικές εταιρείες με επικεφαλής την ελβετική τράπεζα UBS δοκιμάζουν μία πλατφόρμα με τεχνολογία blockchain, για να τις βοηθήσει να συμμορφωθούν με τα νέα πρότυπα εμπορικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα τεθούν σε ισχύ το 2018.
Το Blockchain, η τεχνολογία που υποστηρίζει τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin, είναι μια κοινή και αμετάβλητη βάση δεδομένων, που διατηρείται από ένα δίκτυο υπολογιστών στο διαδίκτυο.
Οι αυστηρότερες απαιτήσεις αποτελούν μέρος της οδηγίας για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, μία αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ που αποσκοπούν στη βελτίωση της διαφάνειας της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
"Το έργο καθιστά τους συμμετέχοντες στην αγορά, να συνεργάζονται χρησιμοποιώντας blockchain για να βελτιώσουν την κανονιστική υποβολή", δήλωσε στο Reuters ο Peter Stephens, επικεφαλής του τμήματος blockchain στην UBS.
Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει την Barclays, την Credit Suisse, την KBC, την ελβετική χρηματιστηριακή SIX και τη μητρική εταιρεία Thomson Reuters του Reuters, δοκιμάζει τη blockchain τεχνολογία Ethereum για να διασφαλίσει την ακρίβεια των δεδομένων.
Το Ethereum, ένας τύπος blockchain που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη αποκεντρωμένων εφαρμογών, δημιουργήθηκε από τον προγραμματιστή του 23χρονου Vitalik Buterin.
Πολλές μεγάλες εταιρείες και κοινοπραξίες συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη προτύπων και τεχνολογίας, για να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τον κώδικα Ethereum, ελπίζοντας ότι μπορεί να τους βοηθήσει να εξορθολογίσουν ορισμένες από τις διαδικασίες τους.
"Το θέμα είναι να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση για τα μη ανταγωνιστικά στοιχεία αναφοράς, που είναι απαραίτητα για τους σκοπούς της εμπορικής συναλλαγής", δήλωσε ο Stephens.
Αντί να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες διαδικασίες, το blockchain, το οποίο τρέχει στο cloud της Microsoft Azure, θα επιτρέψει στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να διενεργήσουν έναν «ποιοτικό έλεγχο» των δικών τους δεδομένων, δήλωσε ο Stephens.
Ο επικεφαλής δεδομένων της UBS, Christophe Tummers, πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί όχι μόνο ανιχνεύοντας ανωμαλίες, αλλά και να τις λύσει.
Οι νέοι κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου 2018, απαιτούν από τις τράπεζες να υποβάλλουν περισσότερα στοιχεία στις ρυθμιστικές αρχές και υποχρεώνουν επίσης τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, να λαμβάνουν πληροφορίες για τον προσδιορισμό των πελατών, των εκδοτών και των αντισυμβαλλομένων συναλλαγών.
Ένα στοιχείο σε αυτό είναι ο αναγνωριστικός κωδικός νομικού προσώπου (LEI), ένας μοναδικός 20ψήφιος κωδικός που συνδέει βασικές πληροφορίες σχετικά με μία εταιρεία ή νομική οντότητα, όπως το όνομα, τη θέση, τη βιομηχανία και τα ρυθμιστικά στοιχεία, τις οποίες πρέπει να αποκτήσουν οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι από πελάτες, πριν από όλες τις συναλλαγές.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν τα δεδομένα ανώνυμα στο ιδιωτικό blockchain, το οποίο στη συνέχεια θα ελέγχει για τυχόν ανωμαλίες έναντι άλλων υποβολών κάτω από τον ίδιο LEI, επιτρέποντας στην επιχείρηση να ενημερώνει ή να τυποποιεί τις δικές της υποβολές.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επενδύουν στο blockchain, με στόχο την ανάπτυξη λογισμικού που μπορεί να τους βοηθήσει να διαχειριστούν καλύτερα ορισμένες διαδικασίες μεγάλωνδεδομένων.
"Αυτή η χρήση του blockchain για την επίλυση των πραγματικών κανονιστικών απαιτήσεων με οικονομικά αποδοτικό τρόπο είναι πολύ ελκυστική", δήλωσε ο επικεφαλής της στρατηγικής blockhain της Credit Suisse, Emmanuel Aidoo.
Η πιλοτική φάση, η οποία χρησιμοποιεί πραγματικά δεδομένα LEI, πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης