Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ με χώρες της Ν. Αμερικής δεν έχει ολοκληρωθεί

Η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ με χώρες της Ν. Αμερικής δεν έχει ολοκληρωθεί
Τα μέλη της Mercosur, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, πιέζουν για βελτίωση της προσφοράς της ΕΕ για εισαγωγές χωρίς δασμούς
Οι συνομιλίες ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του εμπορικού οργανισμού της Νότιας Αμερικής Mercosur συνεχίζονται, όμως δεν αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση συμφωνίας, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται τα εμπόδια για το βόειο κρέας και την αιθανόλη, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017.
Οι διπλωμάτες της Mercosur που συμμετείχαν στις συνομιλίες στο περιθώριο της συνάντησης του υπουργών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Μπουένος Άιρες, δήλωσαν ότι οι υπάλληλοι της ΕΕ δεν είχαν υποβάλει βελτιωμένες προσφορές για εισαγωγές χωρίς δασμούς στην ΕΕ βοείου κρέατος και αιθανόλης από τη Νότια Αμερική όπως είχαν δεσμευθεί.
"Βασικά, θέλουν να δείξουμε τα χαρτιά μας πριν δείξουν τη δικά τους", δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης από χώρα της Mercosur στο Reuters.
Η αντίσταση ορισμένων χωρών της ΕΕ στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, όπως η Ιρλανδία και η Γαλλία, καθυστέρησαν τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με τη Mercosur, η οποία επιδιώκει την απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων, των υπηρεσιών και της πρόσβασης στις δημόσιες συμβάσεις.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Michel Temer, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού παρακολούθησε την έναρξη της συνάντησης του ΠΟΕ την Κυριακή, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της πολιτικής συμφωνίας-πλαίσιο ΕΕ-Mercosur, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, όταν οι πρόεδροι του μπλοκ συναντηθούν τη Μπραζίλια.
Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής δήλωσε ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι την Τετάρτη στο Μπουένος Άιρες ή την επόμενη εβδομάδα στη Βραζιλία.
Εκτός από τη διαφωνία σχετικά με τη ποσότητα βοείου κρέατος που οι χώρες της ΕΕ θα επιτρέπουν χωρίς δασμούς, οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι κανόνες προέλευσης πρέπει να συμπεριληφθούν στην προσωρινή πολιτική συμφωνία.
Τα μέλη της Mercosur, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, πιέζουν για βελτίωση της προσφοράς της ΕΕ για εισαγωγές χωρίς δασμούς για 70.000 τόνους βοείου κρέατος ετησίως και 600.000 τόνους αιθανόλης.
Από την άλλη παραπονούνται ότι είναι χαμηλότερα από τους 100.000 τόνους που η ΕΕ συμφώνησε το 2004, ενώ οι διαπραγματευτές της ΕΕ λένε ότι οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν λιγότερο κρέας σήμερα.
Η ιρλανδική Ένωση Αγροτών έχει ονομάσει τη συμφωνία «τοξική» και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αύξηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης