Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pew Research Center: Οι ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο… αντιπαθείς στις χώρες της Μέσης Ανατολής

Pew Research Center: Οι ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο… αντιπαθείς στις χώρες της Μέσης Ανατολής
Θετική άποψη για τη Ρωσία έχει το 35% και για τις ΗΠΑ το 27%, σε έρευνα του Pew σε πέντε χώρες της Μ. Ανατολής
Η αντιπάθεια έναντι των ΗΠΑ αυξάνεται στη Μέση Ανατολή, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Pew Research Center σε πέντε χώρες της περιοχής.
Η Ρωσία αν και δεν είναι και αυτή τόσο δημοφιλής έχει σαφώς καλύτερη εικόνα από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την έρευνα κατά μέσο όρο το 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν ότι η Ρωσία είναι μία «δύναμη του καλού», με το αντίστοιχο μέσο ποσοστό για τις ΗΠΑ να φθάνει στο 27%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2017 –δηλαδή πριν από την απόφαση του Trump να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ – σε Ιορδανία, Τυνησία, Λίβανο, Ισραήλ και Τουρκία.
«Εν γένει οι χώρες με επιρροή στη Μ. Ανατολή δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε τη Ρωσία, ούτε τις ΗΠΑ», τονίζεται στην έρευνα.
Η εικόνα του Ιράν είναι ακόμη πιο δυσμενής, καθώς κατά μέσο το θετικό ποσοστό φθάνει μόλις στο 14%, ενώ αντίθετα της Σ. Αραβίας είναι πολύ καλύτερη, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 44%.
Σε Ιορδανία και Ισραήλ οι συμμετέχοντες είναι αυτοί που έχουν τη χειρότερη άποψη για το Ιράν, με το θετικό ποσοστό να βρίσκεται στο 10% και 4% αντίστοιχα.
Όταν ερωτήθηκαν ποιες θεωρούν ως «παγκόσμιες δυνάμεις» οι συμμετέχοντες (συνολικά 6.204 άνθρωποι) ανέφεραν τις Ρωσία, ΗΠΑ και Τουρκία.
Το 64% υποστήριξε ότι η ισχύς της Ρωσίας στην περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με την Τουρκία (63%) να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και τις ΗΠΑ (62%) στην τρίτη.
Το 53% θεωρούν ότι η επιρροή του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή είναι πιο ισχυρή τώρα απ’ ότι ήταν πριν από 10 χρόνια, ενώ ποσοστό λιγότερο του 50% δίνουν ανάλογη απάντηση για Ισραήλ και Σ. Αραβία.
Στον αντίποδα η Αίγυπτος έχει χάσει σχεδόν πλήρως την επιρροή της, όπως υποστήριξε το 71%.
Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς ηγέτες τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani και ο Σύριος πρόεδρος Bashar al-Assad με ποσοστό αποδοχής στο 12%.
Αναφορικά με τη συριακή κρίση μόλις το 32% αναμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων πέντε ετών, ενώ το 29% θεωρεί ότι θα διαρκέσει ακόμη τουλάχιστον πέντε χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης