Τελευταία Νέα
Οικονομία

J. Kyle Bass (Hayman Capital Management): Η Ελλάδα χρειάζεται μικρότερα πλεονάσματα για να ανακάμψει

J. Kyle Bass (Hayman Capital Management): Η Ελλάδα χρειάζεται μικρότερα πλεονάσματα για να ανακάμψει
Πλεονάσματα μεταξύ 1,5% και 2% του ελληνικού ΑΕΠ είναι επιτεύξιμα και βοηθητικά για την οικονομία, τόνισε ο J. Kyle Bass
Την ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και αυτή απομείωσης του ελληνικού χρέους, τόνισε ο J. Kyle Bass, επικεφαλής της Hayman Capital Management, μιλώντας στο Forum που διοργάνωσε το Capital Link για την ελληνική οικονομία.
Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες αξιωματούχοι εργάστηκαν σκληρά για να στυλώσουν την οικονομία και τα οικονομικά τους.
Από το 2010 έως το 2016, η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει το βασικό έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά σχεδόν 18% του ΑΕΠ και τελικά να έχει πλεόνασμα.
Μετά από μια βίαιη συρρίκνωση σχεδόν 30%, η οικονομία παρουσιάζει θετικά σημάδια σε όλους σχεδόν τους τομείς-βιομηχανική παραγωγή, νέες εγγραφές αυτοκινήτων, άδειες κατασκευής, αφίξεις τουριστών.
Ο τραπεζικός τομέας, επίσης, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο.
Μετά από δύο πλήρεις επιθεωρήσεις των δανειακών τους βιβλίων - πρώτα από το BlackRock το 2013 και αργότερα από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως δύο φορές.
Έχουν ενισχύσει τις προβλέψεις τους έναντι των επισφαλών δανείων και οι δείκτες κεφαλαίου τους είναι σήμερα σημαντικά υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρέχοντας ένα αποθεματικό έναντι τυχόν μελλοντικών ζημιών.
Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να κουβαλάει ένα σοβαρό βάρος: τα περίπου 250 δισ. ευρώ που το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δάνεισαν στη χώρα για να σώσουν την οικονομία της και πιθανότατα ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Αυτό το απόθεμα επίσημου χρέους παραμένει, παρόλο που οι ιδιώτες πιστωτές πλήρωσαν, αναδιάρθρωσαν και εξαφανίστηκαν.
Το 2012, για παράδειγμα, οι ομολογιούχοι του ιδιωτικού τομέα της κυβέρνησης αναγκάστηκαν να δεχτούν απώλειες σχεδόν 80%.
Οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών είδαν τις επενδύσεις τους να εξαφανίζονται δύο φορές σε ανακεφαλαιοποιήσεις.
Οι επίσημοι πιστωτικοί φορείς πρέπει να διαγράψουν ή να εξισώσουν τα χρέη τους για να ελαφρύνουν το βάρος της Ελλάδας.
Αυτό θα ωφελήσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της χώρας και επομένως και την Ευρώπη.
Αντί αυτού, απαιτούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας και επιμένουν σε "διαρθρωτικές" μεταρρυθμίσεις αμφιβόλου αξίας. Προσκολλώντας στην οικονομική τους ιδεολογία, κόβουν την αναδυόμενη οικονομική ανάπτυξη και καταπνίγουν κάθε ελπίδα πραγματικής ευημερίας.
Αυτό που χρειάζεται στην Ελλάδα είναι ένα ελαφρώς μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να δαπανά και να επενδύει 1,5% έως 2% του ΑΕΠ σε μέτρα παραγωγικής ανάπτυξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης