Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε Νέα Υόρκη και Κίνα οι επαφές για επενδυτές στην ενέργεια - Ζητούμενο οι προδιαγραφές των διαγωνισμών

tags :
Σε Νέα Υόρκη και Κίνα οι επαφές για επενδυτές στην ενέργεια - Ζητούμενο οι προδιαγραφές των διαγωνισμών
Έντονες διεργασίες ενόψει του market test
Τα επενδυτικά σχέδια και τις προοπτικές του ενεργειακού κλάδου ανέλυσαν χθες 11/12/2017 στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη οι κ.κ. Εμμαννουήλ Παναγιωτάκης και Γρηγόρης Στεργιούλης.
Για πρώτη φορά η παρουσίαση των κινήσεων της ΔΕΗ στο Φορουμ της Capital Link έγινε με κλεισμένη συμφωνία με τους Θεσμούς για πώληση μιονάδων.
Η ΔΕΗ έχει δύο άξονες, όπως αναφέρθηκε, ο ένας αφορά στην πώληση των λιγνιτικών και ο δεύτερος στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.
Ο στόχος για προβολή του προγράμματος πώλησης λιγνιτικών μονάδων στις ΗΠΑ βρισκόταν στα αρχικά πλάνα της ΔΕΗ, αφού στις ΗΠΑ υπάρχουν μεγάλες μονάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, καθώς παράγονται περισσότεροι από 70 εκατ τόνοι σε ετήσια βάση και είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή μετά την Γερμανία.
Το μεγαλύτερο ορυχείο Freedom Mine βρίσκεται στη Βόρεια Ντακότα και τα 5 μεγαλύτερα λιγνιτωρυχεία είναι τα εξής: Robert W Scherer Power Plant με 3,520 ΜW, Gibson Generating Station με 3,340 MW, Monroe με 3,280 MW, Βowen με 3,202 ΜW και John E Amos με 2,933 MW.
Υπάρχουν φυσικά και άλλα, σε γενικές γραμμές θα απαιτηθούν πολύ ευνοικές προυποθέσεις για να καταθέσει αμερικανικό λιγνιτωρυχείο δεσμευτικές προτάσεις για την Ελλάδα.
Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποεπένδυση που υπάρχει σε συνδυασμό με το ενεργειακό έλλειμμα που θα προκύψει αν βγουν από το σύστημα Αμύνταιο και Καρδιά καθιστούν τον λιγνίτη ακόμα και τώρα υπολογίσισμο σαν επένδυση και αναγκαίο για την ελληνική οικονομία.
Τα ερωτήματα που βάζουν οι ξένοι είναι οι όροι, οι προυποθέσεις και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν.
Παράλληλα αναπτύχθηκε το πρόγραμμα για τις ανανεώσιμες πηγές, όπου και εκεί η ΔΕΗ αναζητεί συμμάχους για επεκτατικές κινήσεις και στα ευρύτερα Βαλκάνια.
Ο CEO των Ελληνικών Πετραλαίων Γρηγόρης Στεργιούλης ανέλυσε το επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ και τους στόχους για τους υδρογονάνθρακες.
Τα Ελληνικά Πετρέλεια εξάλλου αποτελούν και στόχο του χρηματοοικονομικού τομέα, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες για πώληση του πακέτου του δημοσίου του 35% ή μικροτέρου ποσοστού αυτού.
Κατεδείχθη ότι ο ο ενεργειακός τομέας εξασφαλίζει στρατηγικές προοπτικές για την Ελλάδα και διαθέτει επενδυτικές ευκαιρίες.
Παρά το γεγονός ότι για την ΔΕΗ είναι πρώιμο να εκδηλωθεί αξιόπιστο ενδιαφέρον πριν ανακοινωθούν οι επίσημες προδιαγραφές του διαγωνισμού και υπάρξει εικόνα και των αποτιμήσεων, η "παλιά οικονομία" των ΗΠΑ μπορεί υπό όρους να εξετάσει τις προοπτικές των πακέτων που θα βγουν προς πώληση.
Την ίδια ώρα στην Κίνα έχουν βρεθεί επίλεκτα μέλη της ΡΑΕ που λαμβάνουν μέρος σε επενδυτικό φόρουμ.
Οι Κινέζοι παραμένουν φαβορί αν φυσικά οι Βρυξέλλες επιβεβαιώσουν τις διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει στους Έλληνες παράγοντες για πράσινο φως, όμως ενδέχεται να κατέβουν και σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις.
Όλες οι κινήσει αυτές αποτελούν μια εντατική προεργασία για το market test και αναζήτηση επενδυτικών επαφών, καθώς ο στόχος είναι να υπάρξει ανταπόκριση όσο το δυνατόν ισχυρότερων παικτών σε πρώτη φάση , με δεδομένο ότι το market test θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης