Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gates (πρώην υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Πολύ σύντομα η Β. Κορέα θα μπορεί να εκτοξεύσει πυρηνική κεφαλή

Gates (πρώην υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Πολύ σύντομα η Β. Κορέα θα μπορεί να εκτοξεύσει πυρηνική κεφαλή
Η Κίνα έχει επιρροή στη Β. Κορέα αλλά δεν την ελέγχει πλήρως υποστήριξε ο πρώην υπ. Άμυνας των ΗΠΑ
Την θέση ότι πολύ σύντομα η Βόρεια Κορέα θα έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που θα φέρει πυρηνική κεφαλή διατύπωσε ο πρώην υπ. Άμυνας των ΗΠΑ (επί κυβερνήσεων G. Bush και B. Obama) και πρώην διευθυντής της CIA, Robert Gates.
«Πιστεύω ότι εντός του επόμενου χρόνου θα έχει γίνει αποδεκτό ότι η Βόρεια Κορέα θα έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει ένα διηπειρωτικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή που θα είναι ικανός να πλήξει τις ΗΠΑ.
Αρκετοί πιστεύουν ότι η Β. Κορέα έχει ήδη αυτή τη δυνατότητα» υπογράμμισε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Gates, ο οποίος εκτίμησε ότι η Β. Κορέα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
«Εάν προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι μια δήλωση ή μια επιβεβαίωση από την πλευρά της Β. Κορέας ότι θα σταματήσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, τότε δεν πάμε πουθενά» είπε ο Gates, τονίζοντας ότι το «κλειδί» για να αρχίσει μια διαπραγμάτευση είναι να ελαχιστοποιηθεί η απειλή μιας επικείμενης κρίσης».
Σύμφωνα με τον πρώην υπ. Άμυνας των ΗΠΑ, αρχή των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να αποτελέσει η συμφωνία της Β. Κορέας να «παγώσει» τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και πυραύλων και να αρχίσει μια διαπραγμάτευση, η οποία σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποπυρηνικοποιημένη Κορεατική χερσόνησο.
Αναφερόμενος στην επιρροή της Κίνας, ο Gates υποστηρίζει ότι ναι μεν έχει επιρροή στη Βόρεια Κορέα αλλά δεν την ελέγχει.
«Το 80% του ΑΕΠ της Β. Κορέας εξαρτάται από την Κίνα, η οποία αποτελεί και τη μοναδική πηγή για πετρέλαιο, άνθρακα και καύσιμα για τη Β. Κορέα.
Η ανησυχία της Κίνας έχει να κάνει κυρίως με μια πιθανή κατάρρευση της Β. Κορέας που θα θέσει υπό αμφισβήτηση το θέμα του ελέγχου των πυρηνικών όπλων και που ενδεχομένως να στείλει εκατομμύρια πρόσφυγες στην Κίνα από τη Β. Κορέα.
Επιπλέον, η Κίνα ανησυχεί για το ότι εάν καταρρεύσει το καθεστώς στη Β. Κορέα, τότε θα υπάρξει μια ενοποιημένη χερσόνησος υπό τον έλεγχο της Ν. Κορέας και των ΗΠΑ» τόνισε ο Gates, αναφέροντας πως αυτό που επιθυμεί το Πεκίνο είναι μια αποπυρηνικοποιημένη χερσόνησος.
«Αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να αναγκάσουν τους Βορειοκορεάτες να το κάνουν, εκτός και αν αναλάβουν το πολύ υψηλό ρίσκο της κατάρρευσης του καθεστώτος.
Αλλά τότε θα είναι σαν να ισορροπούν πάνω σε τεντωμένο σκοινί.
Το ζήτημα είναι πόση πίεση μπορείς να ασκήσεις στη Β. Κορέα χωρίς να προκαλέσεις κατάρρευση του καθεστώτος και το Πεκίνο δεν έχει την απάντηση σε αυτό, όπως και κανείς άλλος» υποστήριξε ο Gates.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης