Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σε υψηλά 5,5 ετών σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2017

Βρετανία: Σε υψηλά 5,5 ετών σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2017
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκε στο 3,1% έναντι 3% τον προηγούμενο μήνα
Απροσδόκητη επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός της Βρετανία τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (12/12) στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση, έναντι 3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ο πληθωρισμός να παραμείνει αμετάβλητος.
Παράλληλα, ο βασικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,7%.
Σύμφωνα με την ONS, ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό ήρθαν κυρίως της μικρότερης πτώσης που σημειώθηκε στις τιμές των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των αεροπορικών ναύλων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς και λόγω των τιμών στα καύσιμα.
Σε ότι αφορά τις τιμές τροφίμων και ποτών, αυτές ενισχύθηκαν κατά +4,1% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2013.
Η άνοδος στο πετρέλαιο φαίνεται ότι επηρέασε τις τιμές των εργοστασιακών εισαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά +1,8%, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών μηνών.
Οι τιμές εισροών αυξήθηκαν κατά +7,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2016, ενώ οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν κατά +3% την ίδια περίοδο.
Σημειώνεται ότι η αύξηση στις τιμές των κατοικιών επιβραδύνθηκε στο 4,5% τον Οκτώβριο του 2017, έναντι 4,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφηκε στο Λονδίνο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης