Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων το 2018

tags :
MarketWatch: Πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων το 2018
Σύμφωνα με τον αναλυτή της ThinkMarkets, Naeem Aslam, το 2018 αναμένεται να είναι εξαιρετική χρονιά για τα εμπορεύματα
Μετά από ένα υποτονικό έτος, οι προοπτικές για τα εμπορεύματα το 2018 φαίνονται περισσότερο ελπιδοφόρες, και ιδιαίτερα για το αργό πετρέλαιο και τα βιομηχανικά μέταλλα.
«Τα εμπορεύματα ήταν σε κατάσταση χειμερίας νάρκης», τόνισε ο πρόεδρος της Libertas Wealth Management Group, Adam Koos, ο οποίος αναμένει η αγορά να ολοκληρώσει το έτος «σε κατάσταση υπνηλίας και πλήξης».
Ωστόστο, το 2018, σύμφωνα με τον αναλυτή της ThinkMarkets, Naeem Aslam, θα είναι «μία εξαιρετική χρονιά για τα εμπορεύματα και ο κοινός παρονομαστής θα είναι η παγκόσμια ανάπτυξη», εξηγώντας ότι «οι δημοσιονομικές πολιτικές θα τονώσουν τις οικονομίες σε πολλές χώρες και θα θέσουν τα θεμέλια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης».
Οι προοπτικές ζήτησης για τα εμπορεύματα είνια θετικές, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές και την Κίνα, οι οποίες θα μπορούσαν να παρέχουν περαιτέρω ώθηση στο αργό πετρέλαιο, το οποίο πλέον καταγράφει άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο έτος.
Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (12/12) το Brent έχει ενισχυθεί συνολικά περισσότερο από +11% το 2017, αγγίζοντας τα 63,40 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στις επιτυχημένες προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παργωγή πετρελαίου.
«Προχωρώντας στο 2018, το καρτέλ παραμένει αποφασισμένο να πράξει ό,τι χρειαστεί για να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση», τονίζει ο Aslam, ο οποίος περιμένει η τιμή του μαύρου χρυσού να διαμορφωθεί εντός του εύρους των 65 με 75 δολ. ανά βαρέλι το επόμενο έτος.
Ο δε Koos παρουσιάζεται πιο αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι δε θα αποτελέσει έκπληξη εάν οι τιμές του Brent αγγίξουν τα 85 δολ. ανά βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2018.
Παράλληλα, το επόμενο έτος θα αποτελέσει συνέχεια και για την άνοδο των βιομηχανικών μετάλλων, και ιδιαίτερα του ψευδραργύρου, του χαλκού, του αλουμινίου και του παλλάδιου.
«Χάρη στη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, αναμένεουμε τα μέταλλα να συνεχίσουν να ενισχύονται μέσα στο 2018», αναφέρει ο Aslam.
Μεταξύ των σημαντικότερων εμπορευμάτων, το παλλάδιο είχε τα υψηλότερα κέρδη, με τη μειωμένη προσφορά και την αυξανόμενη ζήτηση από την αυτοκινητοβιομηχανία να εκτοξεύουν την τιμή του στα 1.020 δολ. ανά ουγγιά τα τέλη Νοεμβρίου, γεγονός που αποτελεί υψηλό 16 ετών.
«Το παλλάδιο σημείωσε ένα σπουδαίο έτος, κυρίως λόγω της μετατροπής των οχημάτων ντίζελ στην αμόλυβδη βενζίνη και τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα», σύμφωνα με τον Aslam, την ίδια στιμή που ο Koos εκτιμά ότι το 2018 θα είναι ακόμα καλύτερη χρονιά για το μέταλλο.
Παράλληλα, ο ο πρόεδρος της Libertas Wealth Management Group εκτιμά ότι και το πετρέλαιο θα συνεχίσει να ενισχύεται το 2018, βασιζόμενο στη δυναμική των κερδών του τα δύο προηγούμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης