Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Οι ευρωπαϊκές πόλεις εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή

tags :
Moody's: Οι ευρωπαϊκές πόλεις εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή
Η Moody's κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη 
Οι ευρωπαϊκές πόλεις εκτίθενται όλο και περισσότερο σε φυσικούς κινδύνους που οφείλονται στην υπό εξέλιξη κλιματική αλλαγή, εκτιμά σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, σημειώνοντας μάλιστα ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα οι περιοχές ενδέχεται να υποστούν υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Από τις παράκτιες πλημμύρες στη Βόρεια Ευρώπη μέχρι τη λειψυδρία στο νότο, τα μεταβαλλόμενα κλιματικά πρότυπα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα οικονομικά χαρακτηριστικά και τις οικονομικές δυνατότητες των πόλεων, αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, υπογραμμίζοντας πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα εκδηλωθούν τόσο με σταδιακές τάσεις όσο και με σοβαρές κρίσεις για τις πόλεις σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, διαταράσσοντας την οικονομική δραστηριότητα και προκαλώντας ζημιές σε ιδιοκτησίες και υποδομές.
Τα παραπάνω θα επηρεάσουν σημαντικά τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, το θεσμικό πλαίσιο, τη χρηματοοικονομική απόδοση, το χρέος και τη διακυβέρνηση.
Με σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Ευρώπης να ζουν σε πόλεις, οι αρχές θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων και τον προγραμματισμό μελλοντικών αλλαγών, που ενδέχεται να μεταβάλλουν το φυσικό και οικονομικό τοπίο των αστικών περιοχών.
Το εύρος των κλιματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι ευρύ.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι αυξανόμενες συχνές πλημμύρες σε ποτάμια θα επηρεάσουν ορισμένες πόλεις, ενώ άλλα αστικά κέντρα βιώσουν περισσότερους καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές.
Ο οίκος επισημαίνει πως η ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι υψηλή μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και πόλεων και ότι, σε διαφορετικό βαθμό, οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων σχεδίων και την αντιμετώπιση της απειλής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης