Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Μέτριος ο αντίκτυπος των IFRS 9 για τις τράπεζες Ασίας-Ειρηνικού

tags :
Fitch: Μέτριος ο αντίκτυπος των IFRS 9 για τις τράπεζες Ασίας-Ειρηνικού
Η Fitch εκτιμά ότι ο αντίκτυπος των νέων λογιστικών προτύπων θα είναι μέτριος για τις τράπεζες της περιοχής APAC
Η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS 9) από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα αυξήσει τις προβλέψεις στις περισσότερες τράπεζες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού (APAC), ωστόσο ο αντίκτυπος θα είναι μέτριος και διαχειρίσιμος, σύμφωνα με όσα εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Το νέο καθεστώς είναι απίθανο να προκαλέσει αλλαγές στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, επισημαίνεται.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα IFRS 9, οι τράπεζες θα χρειαστεί να προβλέψουν μεταξύ άλλων επιπλέον ζημίες από δυνητικά προβληματικά δάνεια τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Σύμφωνα με την έρευνα του αμερικανικού οίκου, οι περισσότερες από τις τράπεζες της περιοχής εκτιμούν ότι η αύξηση στις προβλέψεις θα είναι μικρότερη από 20%.
Περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων αναμένουν αρχική πτώση των δεικτών κεφαλαιακής επάκρειας (CET1), η οποία όμως δεν θα υπερβαίνει τις 50 μονάδες βάσης.
Μετέπειτα, η Fitch αναμένει οι προβλέψεις να υποχωρήσουν εκ νέου.
«Το νέο καθεστώς θα ενισχύσει τη διαχείριση κινδύνων για τις τράπεζες και θα βελτιώσει τη διαφάνεια.
Παρατηρούμε ποικίλους βαθμούς ετοιμότητας μεταξύ των τραπεζών της APAC, γεγονός που αντικατοπτρίζει το σημαντικό έργο που απαιτείται για την υιοθέτηση των νέων προτύπων.
Οι τράπεζες των αναπτυγμένων αγορών -όπως η Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη- και οι πιο προηγμένες αναδυόμενες αγορές -όπως η Μαλαισία- φαίνεται να είναι καλύτερα προετοιμασμένες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης