Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αθανασόπουλος (Alpha Bank): Οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν πιο επιθετικά τα NPEs

tags :
Αθανασόπουλος (Alpha Bank): Οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν πιο επιθετικά τα NPEs
Αθανασόπουλος (Alpha Bank): Η ελληνική αγορά θα κινηθεί προς πιο επιθετικούς ρυθμούς μείωσης των NPEs
Ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Executive General Manager Non Performing Loans Wholesale Banking, Alpha Bank, μιλώντας «19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum» πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2017 μιλώντας για τα NPEs τόνισε ότι «παρόλο που η προ αποσβέσεων μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων (NPE) ήταν περιορισμένη τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μια τέτοια προσπάθεια αναδιάρθρωσης πραγματοποιήθηκε σε ένα μη σταθεροποιημένο μακροοικονομικό περιβάλλον, με την οικονομία σε ύφεση και την αγορά υπό καθεστώς ελέγχου κεφαλαίων.
Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο μετατράπηκε σταδιακά αλλά με αργούς ρυθμούς σε πιο ευνοϊκό για τα Πιστωτικά Ιδρύματα, δεν υπήρχαν πλειστηριασμοί, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν θετική προ προβλέψεων κερδοφορία.
Καθώς η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει, όπως απεικονίζεται και στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, με τις πρώτες εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) να ξεκινούν την λειτουργία τους εντός του 2017, το άνοιγμα της αγοράς των πλειστηριασμών και τις ενδείξεις από συναλλαγές χαρτοφυλακίων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, είναι σαφές ότι η αγορά θα κινηθεί προς πιο επιθετικούς ρυθμούς μείωσης των NPE που θα προέρχονται τόσο από την καλύτερη επίδοση των υφιστάμενων χαρτοφυλακίων όσο και από λύσεις προερχόμενες από την αγορά.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι συστημικές τράπεζες εκτιμούν μία μείωση των NPEs κατά 37,2 δισ. μέχρι το 2019, εκ των οποίων 31% ή 11,6 δισ. θα προέρχεται από πωλήσεις δανείων.
Αυτή τη στιγμή, οι τέσσερις τράπεζες έχουν υλοποιήσει ή εκκινούν διαδικασίες πωλήσεως ανεξασφάλιστων (unsecured) δανειακών χαρτοφυλακίων. Η πρώτη συναλλαγή έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ σταδιακά αναμένεται και η υλοποίηση παρόμοιων συναλλαγών. Επιπλέον, υπήρχε περιορισμένη δραστηριότητα πώλησης μεμονωμένων εταιρικών δανείων στη δευτερογενή αγορά, με την πρώτη συναλλαγή να πραγματοποιείται εντός του Δεκεμβρίου.  
Στο μέλλον προσδοκούμε να δούμε πιο επιθετικές αναδιαρθρώσεις και συναλλαγές στα χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης