Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Οι ιταλικές τράπεζες επιταχύνουν τη μείωση των προβληματικών δανείων

tags :
DBRS: Οι ιταλικές τράπεζες επιταχύνουν τη μείωση των προβληματικών δανείων
Η DBRS διαπιστώνει σημαντική πρόοδο για τις ιταλικές τράπεζες 
Οι ιταλικές τράπεζες συνέχισαν να συρρικνώνουν με ταχείς ρυθμούς τα χαρτοφυλάκια των προβληματικών δανείων (NPEs και NPLs) το 9μηνο του 2017, μία διαδικασία που όμως ασκεί πιέσεις στην κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση, δεδομένης της μεγάλης διαφοράς μεταξύ της λογιστικής αξίας και της τιμής πώλησης των NPLs, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS.
Για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, οι τράπεζες της Ιταλίας παρουσίασαν συνολικά καθαρά κέρδη περίπου 11 δισ. ευρώ, έναντι 1,8 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους συνέχισαν να βρίσκονται πίεση ως αποτέλεσμα του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, των περιορισμένων όγκων δανεισμού, του υψηλού ανταγωνισμού στην αγορά και των χαμηλών αποδοχών από τα NPEs.
Για το 9μηνο του 2017, υποχώρησαν 3% σε ετήσια βάση.



Από την άλλη πλευρά, οι αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν, υποστηριζόμενες από τις εισροές διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ασφαλιστικών προϊόντων, καθώς και από βελτιωμένες συνθήκες στην αγορά, επισημαίνεται.
Παράλληλα, οι τράπεζες επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και συστήματα, ώστε να προσαρμοστούν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον και σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κανονιστικό περιβάλλον, διαπιστώνει η DBRS.
Ο οίκος εκτιμά ότι πρόκληση αποτελεί, μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS 9) από την 1η Ιανουαρίου του 2018, αλλά και οι προτεινόμενες αλλαγές από την Ε.Κ.Τ., καθώς αμφότερα εκτιμάται ότι θα αυξήσουν το ποσό των προβλέψεων.
Κατά το 9μηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, το συνολικό απόθεμα των ακαθάριστων NPEs μειώθηκε κατά περίπου 27 δισεκ. ευρώ, σε 218 δισεκ. ευρώ, από 246 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Σε καθαρή βάση, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων, τα συνολικά NPEs μειώθηκαν σε 101 δισεκ. ευρώ.
Η συνολική κάλυψη των NPEs αυξήθηκε σε 54% τον Σεπτέμβριο του 2017, από 52% στο τέλος του 2016, αντανακλώντας μεγαλύτερη κάλυψη για επισφαλή δάνεια -από 63% σε 65%- και άκρως προβληματικά δάνεια -από 33% σε 36%.
Η αναλογία των NPEs και NPLs -ως προς το σύνολο των δανείων- βελτιώθηκε σε 15,7% και 8%, αντίστοιχα, από 17,9% και 9,5% τον Δεκέμβριο του 2016.



Ο οίκος εκτιμά πως, σύμφωνα με τα πρόσφατα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών, μεγάλο μέρος του τραπεζικού τομέα φαίνεται να κινείται προς το στόχο του κάτω του 10% σε ό,τι αφορά στο ποσοστό των προβληματικών δανείων, έως το 2020, έναντι 15,7% -κατά μέσο όρο- σήμερα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης