Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Capital Link Forum: Οι ελληνικές τράπεζες επιτυγχάνουν τους στόχους για τη μείωση των NPLs

tags :
Capital Link Forum: Οι ελληνικές τράπεζες επιτυγχάνουν τους στόχους για τη μείωση των NPLs
Τραπεζικά στελέχη και στελέχη της αγοράς εμφανίστηκαν αισιόδοξα για τη μείωση των NPLs των ελληνικών τραπεζών
Εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ελληνικών τραπεζών όχι μόνο να επιτύχουν αλλά και να ξεπεράσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εξέφρασαν οι συμμετέχοντες σε ειδικό πάνελ της Capital Link.
Υπενθυμίζεται ότι χθες 11/12 πραγματοποιήθηκε το 19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum.
Στο πάνελ συμμετείχαν ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κορυφαία τραπεζικά στελέχη αλλά και δικηγόροι.

M. Czurda (επικεφαλής ΤΧΣ): Η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου βοηθητική για την αντιμετώπιση των NPLs

«Τα σημαντικά επιτεύγματα στο νομικό, δικαστικό και γενικό πλαίσιο διαχείρισης του NPL έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, τα οποία θα μπορούσαν να τονιστούν στους ακόλουθους τομείς.
Έχει θεσπιστεί ένα πλαίσιο εκτός του δικαστηρίου-προπόνησης, οι τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Πτώχευσης αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τα εμπόδια που διαπιστώθηκαν προηγουμένως, οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας φαίνεται να έχουν θέσει τη βάση για πολύ βελτιωμένη αποτελεσματικότητα στην επιβολή των δικαιωμάτων ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών), το ζήτημα της ευθύνης των τραπεζών, το επάγγελμα του διαχειριστή αφερεγγυότητας έχει ρυθμιστεί, το ζήτημα των φορολογικών ζημιών που προκύπτουν από τις πωλήσεις απαιτήσεων έχει επιλυθεί κλπ.
Οι τράπεζες έχουν επιταχύνει τις πρωτοβουλίες σχετικά με την επίλυση του NPL στα φώτα της Συντονιστικής Επιτροπής NPL της HBA, του NPL Forum για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις, το Ηλιακό Έργο, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη χορηγήσει 8 άδειες εξυπηρέτησης NPL.
Η αποστολή του HFSF είναι να διασφαλίσει τα κεφάλαια των ελληνικών φορολογούμενων και να συμβάλει στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Το HFSF ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και συνεργάζεται στενά με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Θ. Αθανασόπουλος (Alpha Bank): Θα καταστούν πιο επιθετικές οι μειώσεις των NPEs

Στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών επικεντρώθηκε το στέλεχος της Alpha Bank στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι «παρόλο που η προ αποσβέσεων μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων (NPE) ήταν περιορισμένη τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μια τέτοια προσπάθεια αναδιάρθρωσης πραγματοποιήθηκε σε ένα μη σταθεροποιημένο μακροοικονομικό περιβάλλον, με την οικονομία σε ύφεση και την αγορά υπό καθεστώς ελέγχου κεφαλαίων.
Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο μετατράπηκε σταδιακά αλλά με αργούς ρυθμούς σε πιο ευνοϊκό για τα Πιστωτικά Ιδρύματα, δεν υπήρχαν πλειστηριασμοί, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν θετική προ προβλέψεων κερδοφορία.
Καθώς η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει, όπως απεικονίζεται και στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, με τις πρώτες εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) να ξεκινούν την λειτουργία τους εντός του 2017, το άνοιγμα της αγοράς των πλειστηριασμών και τις ενδείξεις από συναλλαγές χαρτοφυλακίων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, είναι σαφές ότι η αγορά θα κινηθεί προς πιο επιθετικούς ρυθμούς μείωσης των NPE που θα προέρχονται τόσο από την καλύτερη επίδοση των υφιστάμενων χαρτοφυλακίων όσο και από λύσεις προερχόμενες από την αγορά.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι συστημικές τράπεζες εκτιμούν μία μείωση των NPEs κατά € 37,2 δισ. μέχρι το 2019, εκ των οποίων 31% ή € 11,6 δισ. θα προέρχεται από πωλήσεις δανείων.
Αυτή τη στιγμή, οι τέσσερις τράπεζες έχουν υλοποιήσει ή εκκινούν διαδικασίες πωλήσεως ανεξασφάλιστων (unsecured) δανειακών χαρτοφυλακίων.
Η πρώτη συναλλαγή έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ σταδιακά αναμένεται και η υλοποίηση παρόμοιων συναλλαγών.
Επιπλέον, υπήρχε περιορισμένη δραστηριότητα πώλησης μεμονωμένων εταιρικών δανείων στη δευτερογενή αγορά, με την πρώτη συναλλαγή να πραγματοποιείται εντός του Δεκεμβρίου.  
Στο μέλλον προσδοκούμε να δούμε πιο επιθετικές αναδιαρθρώσεις και συναλλαγές στα χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις».

Γ. Γεωργακόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς): «Έτοιμη» για πιο δραστικές ρυθμίσεις η Τράπεζα Πειραιώς

Όπως υπογράμμισε το κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς «η Ελλάδα από τις αρχές του 2009 έχει αντιμετωπίσει διπλή ύφεση -30% ΑΕΠ/ ›25% ανεργία, η εκκαθάριση 12 τραπεζών, τα AQRs, οι ανακεφαλαιοποιήσεις, η αβεβαιότητα και  η επιβολή capital controls εκτίναξαν τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό άνω του 45%.
H αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το δυσκολότερο project των Ελληνικών Τραπεζών για τα επόμενα χρόνια. Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα βελτιώνεται, πλατφόρμες διαχείρισης και δεξιότητες αναπτύσσονται, το ενδιαφέρον των επενδυτών για Ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αυξανόμενο.   
Αυτό δηλώνει ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αποτελεσματικά.
Η Τράπεζα Πειραιώς, θα προχωρήσει σε πολύ πιο δραστικές ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στηρίζοντας τους πελάτες της και την ελληνική οικονομία».

Δ. Ψάρρης (Oliver Wyman): Άμεση η ανάγκη ανάπτυξης δομών συνεργασίας

Ο κ. Ψάρρης στην ομιλία του τόνισε ότι: «η πολυετής προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών για τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE), η εξέλιξη του νομικού και δικαστικού πλαισίου, η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιριών διαχείρισης και επαγγελματιών αναδιάρθρωσης και η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την πιο δραστική αντιμετώπιση των NPEs.
Ωστόσο, το μέγεθος, η πολυπλοκότητα και ο συστημικός χαρακτήρας του προβλήματος επιτάσσουν την ανάπτυξη δομών συνεργασίας. Πρωτοβουλίες όπως το Project Solar αποσκοπούν σε συνέργιες που προέρχονται από την συγκέντρωση δεξιοτήτων και υποδομών, τη βελτιστοποίηση των λύσεων αναδιάρθρωσης μέσω της καλύτερης κατανόησης της συνολικής κατάστασης του πελάτη, καθώς και την ταχύτερη λήψη αποφάσεων με χαμηλότερο κόστος για τις τράπεζες».

Γεώργιος Κάτσικας (UBS London): Ισχυρό το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά NPEs

Την άποψη ότι οι επενδυτές έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον, εξέφρασε ο Γεώργιος Κάτσικας, κορυφαίο στέλεχος της UBS στο Λονδίνο.
Όπως τόνισε «το ενδιαφέρον των επενδυτών για κάθε μορφή NPEs είναι εντυπωσιακό και αποδεικνύει το ενδιαφέρον που έχει το διεθνές κεφάλαιο για την αγορά των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝPEs) της Ελλάδας.
Είναι ξεκάθαρο ότι η μείωση των NPEs είναι το τελευταίο, μεγαλύτερο και πιο δύσκολο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Νομίζω ότι λίγες μεταβιβάσεις NPEs θα λάβουν χώρα εντός του 2018, ενώ η όλη δραστηριότητα θα επιταχυνθεί το 2019».

Θ. Παναγοπούλου (Δικηγόρος): Ευνοϊκή η δευτερογενής αγορά NPLs

Για θετική συγκυρία, την τρέχουσα, περίοδο στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων έκανε λόγω η κυρία Θένια Παναγοπούλου, εταίρος στη δικηγορική εταιρία «Α.Σ. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία».
Στην ομιλία της τόνισε πως «η συγκυρία στη δευτερογενή αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ευνοϊκή. Υπήρξε πρόοδος στο νομοθετικό πλαίσιο και κάποια από τα θέματα που δημιουργούσαν εμπόδια στις συναλλαγές αντιμετωπίστηκαν. Νομοθετικές μεταρρυθμίσεις (όπως η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, οι αλλαγές του ΚΠολΔ, οι τροποποιήσεις της διαδικασίας εξυγίανσης και πτώχευσης και η παροχή προστασίας στα στελέχη των τραπεζών που ασχολούνται με την αναδιάρθρωση οφειλών και τη διαγραφή χρεών) θα διευκολύνουν την πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πρώτη συναλλαγή πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων υπό το νέο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4354/2015) έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σύντομα σε νέες συναλλαγές.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης