Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Algebris Inv.: Πώς το QE οδήγησε σε… παράλογες επιλογές τους επενδυτές

tags :
Algebris Inv.: Πώς το QE οδήγησε σε… παράλογες επιλογές τους επενδυτές
Ο τρόπος με τον οποίο το QE επηρέασε την επενδυτική στρατηγική σε ένα διάγραμμα
Την επίδραση, θετική ή αρνητική, που έχει σε αρκετά επενδυτικά assets αλλά και στη συμπεριφορά των ίδιων των επενδυτών, η εφαρμογή των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (QE), εξετάζει η Algebris Investments, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Σε ένα διάγραμμα το οποίο δημιούργησε ο Alberto Gallo, κορυφαίο στέλεχος της Algebris, αποδεικνύεται ότι όλες οι μορφές επενδύσεων έχουν ευνοηθεί από την εφαρμογή του QE.
Άλλωστε, βάσει στοιχείων της BNP Paribas, η συνολική χρηματοδότηση των χρηματαγορών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το ναδίρ του 2009 και πλησιάζει τα 100 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία των αγορών.
Σε ανάλυσή της η Algebris τονίζει ότι «οι ενδείξεις (σ.σ.: λόγω της εφαρμογής του QE) εφησυχασμού αλλά και παράλογης επενδυτικής συμπεριφοράς εμφανίστηκαν παντού.



Πιστεύουμε, όμως, ότι η αντιστροφή τάσεων στη μεταβλητότητα (volatility) ενισχύεται, με δεδομένες τις μονομερείς τοποθετήσεις των επενδυτών σε συγκεκριμένα assets με σχεδόν ίδιες αποδόσεις αλλά και το σορτάρισμα της μεταβλητότητας».
Ένα από τα δυσμενή αποτελέσματα του QE μπορεί να είναι η αύξηση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία.
Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος οι κεντρικές τράπεζες να αποφασίσουν να «ρίξουν» μέρος της μεταβλητότητας που έχουν οι ίδιες αναλάβει στις αγορές προκειμένου να συνετίσουν τους επενδυτές.
Παράλληλα, εκτιμά ο Gallo, πιθανώς να βρισκόμαστε στο σημείο-καμπής, όπου οι κεντρικές τράπεζες απομακρύνονται από το QE και δημιουργούν έτσι την απαραίτητη ευελιξία στην πολιτική τους, ούτως ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μία νέα, μελλοντική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης