Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο νέος πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, βαδίζει στα χνάρια της Yellen....και οι προοπτικές για το 2018

tags :
Ο νέος πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, βαδίζει στα χνάρια της Yellen....και οι προοπτικές για το 2018
Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το σχέδιό της για τρεις ακόμα αυξήσεις επιτοκίων το 2018, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι η τελευταία συνεδρίαση υπό την Yellen.
Ο νέος πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζα, Jerome Powell, ο οποίος ορίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες, κατά την κατάθεση επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς του ενώπιον της Γερουσίας, ότι δεν πρόκειται να αποκλίνει της πορείας που έχει χαράξει μέχρι στιγμής η προκάτοχός του Janet Yellen.
Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική της αύξησης επιτοκίων, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη συρρίκνωση του ισολογισμού της.
«Αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω και ότι ο ισολογισμός μας θα συρρικνωθεί σταδιακά», ήταν η εναρκτήρια δήλωση του Powell κατά τη διάρκεια της ακρόασής του.
Στόχος της τράπεζας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να διατηρήσει την ισχυρή αγορά εργασίας  (με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει σε χαμηλά 17 ετών, και συγκεκριμένα στο 4,1%) καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται σταδιακά προς τον στόχο του 2%.
Ωστόσο, όπως τόνισε, «ενώ προσπαθούμε να καταστήσουμε την πορεία της νομισματικής μας πολιτικής όσο πιο προβλέψιμη γίνεται, το μέλλον δε μπορεί να γίνει γνωστό με βεβαιότητα», προσθέτοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε ανταπόκριση με τις οικονομικές εξελίξεις».
Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της Fed, η οποία ξεκινάει σήμερα (12/12) τόσο ο Powell, όσο και η απερχόμενη πρόεδρος Janet Yellen θα είναι παρόντες, γεγονός που θα τους δώσει την ευκαιρία να εξετάσουν περισσότερο διεξοδικά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο 2018, καθώς και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η τράπεζα προκειμένου να διαφυλάξουν την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Παράλληλα, στο επίκεντρο αναμένονται να βρεθούν και η επίτευξη της πλήρους απασχόλησης στη χώρα, καθώς και σταθερότητα των τιμών σε λογικά επίπεδα, οι οποίες για τη Fed μεταφράζονται σε πληθωρισμό στο 2%.
Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει πώς θα ανταποκριθεί η τράπεζα στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Trump, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο έτος.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητο το σχέδιό της για τρεις ακόμα αυξήσεις επιτοκίων το 2018, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι η τελευταία συνεδρίαση υπό την Yellen.
Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι αξιωματούχοι της τράπεζας αναμένεται να αναφερθούν στο γεγονός ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να επηρεάσουν κατά την πορεία του επόμενου έτους τις προοπτικές τους για την πορεία της οικονομίας και τα επιτόκια.
Επιπλέον, η αλλαγή στην ηγεσία της Federal Reserve θα συνοδευτεί και με αλλαγές στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας κατά το επόμενο έτος, με τις αγορές να αναμένουν στροφή σε μία περισσότερο «επιθετική» πολιτική.
Μάλιστα, ένα μικρό ποσοστό οικονομολόγων κάνει λόγο για ενδεχόμενη ανακοίνωση τεσσάρων αυξήσεων στα επιτόκια το 2018, με το σχετικό σενάριο ωστόσο να μη συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, κυρίως επειδή οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις δεν ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στην ευρύτερη αμερικανική οικονομία.
Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση της Fed μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δε θα παρέχει περαιτέρω πληροφορίες στην αγορά, καθώς ο ρόλος της Yellen περιορίζεται και ο ρόλος του Powell ενισχύεται.
Παρά τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς ότι η εκλογή Powell θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές της Fed, ο ίδιος μέχρι στιγμής δείχνει να διατηρεί χαμηλούς τόνους, τηρώντας την τρέχουσα καθοδήγηση της τράπεζας.
Σε ότι αφορά το ζήτημα του πληθωρισμού, ο ίδιος είχε καταστήσει κατά το παρελθόν σαφές ότι «οι κίνδυνοι για πληθωρισμό είναι αρκετά περιορισμένοι ώστε να οδηγήσουν την Fed στο να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο απ' ότι αναμένεται», ενώ σχετικά με την αγορά εργασίας, εκτιμά ότι η περιορισμένη ενίσχυση των μισθών αποτελεί ένδειξη της συνεχόμενη απορρόφησης των εργαζομένων στη χώρα.
Ακόμα και με το ποσοστό της ανεργίας να βρίσκεται σε χαμηλά 17 ετών, «δεν υπάρχει λόγος οικονομικής υπερθέρμανσης ή ιδιαίτερης στενότητας στην αγορά εργασίας», σύμφωνα με τον Powell, την ίδια στιγμή που ορισμένοι συνάδελφοί του στη Fed έχουν επισημάνει περαιτέρω κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν η τράπεζα επιταχύνει τον ρυθμό αύξηση των επιτοκίων.
Με τον Powell να αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του τον Φεβρουάριο του 2018 και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις να τίθενται σε εφαρμογή επίσης κατά το ερχόμενο έτος, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ότι η Fed θα πραγματοποιήσει κάποια έκπληξη κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, η οποία ουσιαστικά θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της Yellen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης