Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Απαιτεί από τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες μεταβατική συμφωνία μετά το Brexit

ΕΕ: Απαιτεί από τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες μεταβατική συμφωνία μετά το Brexit
Οι αεροπορικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν προς και από οποιαδήποτε χώρα του μπλοκ
Οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες θα χάσουν τα δικαιώματά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει μεταβατική συμφωνία μετά την Brexit, όπως δήλωσε η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, υπενθυμίζοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο τομέας των αερομεταφορών εάν δεν υπάρξει συμφωνία.
Σε ανακοίνωση προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι αερομεταφορείς του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα έχουν πλέον δικαιώματα βάσει σε οποιασδήποτε συμφωνία αερομεταφορών στην οποία η ΕΕ είναι συμβαλλόμενο μέρος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να ταξιδεύουν προς την ΕΕ και μεταξύ των μελών της κράτη μέλη.
Θα χάσουν επίσης δικαιώματα πτήσης βάσει συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών, όπως η συμφωνία Ανοιχτών Ουρανών ΗΠΑ-ΕΕ.
Οι αεροπορικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν προς και από οποιαδήποτε χώρα του μπλοκ, χάρη στην ενιαία αγορά αερομεταφορών που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1990, αλλά η Βρετανία έχει πλέον λιγότερα από δύο χρόνια για να επαναδιαπραγματευτεί την πρόσβαση ή να προτείνει ένα εναλλακτικό σύστημα.
Οι Βρετανοί αερομεταφορείς περιλαμβάνουν τις εταιρείες easyJet, British Airways, Flybe, Jet2 και Virgin Atlantic.
Η αεροπορική εταιρεία easyJet έχει ήδη προχωρήσει στη δημιουργία μίας νέας αεροπορικής εταιρείας στην Αυστρία, για να προστατεύσει τα δικαιώματα πτήσης της εντός της ΕΕ μόλις αποχωρήσει η Βρετανία από το μπλοκ.
Χωρίς συμφωνία, οι αεροπορικές εταιρείες θα έπρεπε να βασίζονται σε ένα παλιό συμφωνητικό δικαιωμάτων κυκλοφορίας μεταξύ των ΗΠΑ και των κρατών μελών της ΕΕ.
Αυτό είναι πιο περιοριστικό και δεν επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να πετούν ανάμεσα στα κράτη μέλη.
Το σημείωμα αναφέρει επίσης ότι οι μεταφορείς της ΕΕ θα χάσουν τα δικαιώματα πτήσης προς ή από τη Βρετανία, τα οποία χορηγούνται από μια τρίτη χώρα στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας αερομεταφορών στην οποία η ΕΕ είναι συμβαλλόμενο μέρος.
Ομοίως, οι μεταφορείς τρίτων χωρών θα χάσουν το δικαίωμα να πετούν προς ή από τη Βρετανία βάσει συμφωνιών που διαπραγματεύονται η ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης