Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό το outlook για τις κινεζικές τράπεζες το 2018

tags :
Moody's: Σταθερό το outlook για τις κινεζικές τράπεζες το 2018
Η Moody's αποτιμά θετικά τον αυστηρότερο έλεγχο των κινεζικών τραπεζών 
Σε σταθερές όρισε τις προοπτικές (outlook) για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, αποτιμώντας θετικά τον αυστηρότερο έλεγχο των τραπεζών από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές και τη συνεχόμενη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της ασιατικής χώρας.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για την υιοθέτηση συντονισμένων μέτρων που σχετίζονται με τον περιορισμό του σκιώδους τραπεζικού συστήματος και για την αντιμετώπιση βασικών ανισορροπιών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όσο για το λειτουργικό περιβάλλον, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη και η ανάκαμψη στις τιμές των βασικών προϊόντων θα στηρίξουν την κερδοφορία και, συνεπώς, την ποιότητα του ενεργητικού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα, η Moody's σημειώνει πως θα παραμείνει στα σημερινά ικανοποιητικά επίπεδα.
Ο οίκος υπογραμμίζει πως η μόχλευση σε ολόκληρη την κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από πριν.
«Η Moody's εκτιμά ότι μετά το 19ο Συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος, η εδραίωση της εξουσίας για τον Πρόεδρο Xi Jinping θα μπορούσε να προωθήσει τη διαδικασία οικονομικής μεταρρύθμισης και επανεξισορρόπησης.
Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο αν η αυξημένη συγκέντρωση της εξουσίας θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση του ρυθμού μεταρρύθμισης ή τη συνέχιση της σταδιακής εφαρμογής, η οποία υποστηρίζει άλλους στόχους, όπως τη διατήρηση της σχετικά ισχυρής ανάπτυξης και τον ισχυρό ρόλο των κρατικών επιχειρήσεων (SOE)», επισημαίνεται.
Ο οίκος σχολιάζει πως, πλέον, στην Κίνα, παρατηρείται συρρίκνωση στην κινητήρια δύναμη της οικονομίας, τις επενδύσεις.

ΔΝΤ: Σημαντική απειλή για την κινεζική οικονομία οι εταιρείες-«ζόμπι» (11/12/2017)

Οι κρατικές εταιρείες-«ζόμπι» της Κίνας είναι μη βιώσιμες επιχειρήσεις και αυξάνουν την πίεση στο ήδη μεγάλο πρόβλημα του υπέρογκου εταιρικού χρέους για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σχολιάζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως σημειώνεται, οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες είχαν δώσει το «φιλί της ζωής» με τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές σε αυτές τις προβληματικές εταιρείες, έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες στην εξυγίανση των εταιρειών-«ζόμπι», ωστόσο οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν.
Οι εν λόγω εταιρείες, εκτός από το ότι αυξάνουν το χρέος, εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και τείνουν να απομακρύνουν λοιπές επικερδείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται πως περίπου το 30% των κρατικών κινεζικών εταιρειών ορίζεται ως «ζόμπι», με το χρέος τους να αντικατοπτρίζει έως το 11% του συνολικού εταιρικού χρέους της χώρας!
Όπως διαπιστώνεται και παρακάτω, το ταμείο υποστηρίζει ότι η εύρεση ενός τρόπου επίλυσης των προβληματικών εταιρειών αναμένεται να αποφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, περίπου 0,9% σε μακροπρόθεσμη βάση.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με τη σταδιακή κατάργηση της «σιωπηρής» υποστήριξης της κυβέρνησης και των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις-«ζόμπι».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης