Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικά υψηλά ο Dow Jones - Στο επίκεντρο η Fed και η φορολογική μεταρρύθμιση

tags :
Σε ιστορικά υψηλά ο Dow Jones - Στο επίκεντρο η Fed και η φορολογική μεταρρύθμιση
Σε ιστορικά υψηλά ο Dow Jones - Στο επίκεντρο η Fed και η φορολογική μεταρρύθμιση
Σε ρυθμούς Fed και φορολογικής μεταρρύθμισης κινήθηκαν σήμερα (12/12) οι αμερικανικοί δείκτες με το δείκτη Dow Jones να κινείται σε ιστορικά υψηλά, καθώς υπάρχει έντονη φημολογία για ολοκλήρωση ης οδύσσειας της φορολογικής μεταρρύθμισης που έχει προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump.  
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εκτός της Fed και της φορολογικής μεταρρύθμισης βρέθηκαν τα νέα για το έλλειμμα των ΗΠΑ αλλά και η αναμόρφωση της φορολογικής του δομής που σχεδιάζει το Facebook.
Αναλυτικότερα η Fed ξεκίνησε σήμερα (12/12) τη διήμερη συνεδρίασή της, ενώ αύριο (13/12) αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις νομισματικής της πολιτικής.
Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει μια νέα αύξηση των επιτοκίων - την τρίτη και τελευταία του 2017.
Σημειώνεται ότι οι πιθανότητες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - από το τρέχον εύρος 1 - 1,25% - διαμορφώνονται στο 87%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Όσον αφορά στο 2018, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές, αλλά η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ ίσως οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σε μια αύξηση των προβλέψεών της για την αμερικανική οικονομία και τις αυξήσεις των επιτοκίων.



Φορολογική μεταρρύθμιση

Οι Ρεπουμπλικάνοι - που ελέγχουν την πλειοψηφία τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας - πιέζουν για την επίτευξη συμφωνίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση μέχρι το τέλος του 2017, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
Μετά την έγκριση των ξεχωριστών προτάσεών τους για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η Βουλή και η Γερουσία πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα κοινό νομοσχέδιο, το οποίο θα αποσταλεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας οριακά αυξημένο ήταν το έλλειμμα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Το έλλειμμα έφθασε στα 139 δισ. δολάρια από 137 δισ. που ήταν τον Νοέμβριο του 2016, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα υποχωρούσε στα 134 δισ. δολάρια.
Από την αρχή του τρέχοντος δημοσιονομικού έτους (Μάρτιος 2017 – Μάρτιος 2018) το έλλειμμα έχει φθάσει στα 202 δισ. δολάρια, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου δημοσιονομικού έτους ήταν 183 δισ. δολάρια.
Σε προσαρμοσμένη βάση το έλλειμμα από την αρχή του δημοσιονομικού έτους ήταν 248 δισ., από 222 δισ. το αντίστοιχο πριν από ένα έτος.
Τα κρατικά έσοδα τον Νοέμβριο 2017 ενισχύθηκαν 4%, σε ετήσια βάση και έφτασαν στα 208 δισ. δολάρια, ενώ οι δαπάνες ενισχύθηκαν 3% στα 347 δισ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι το κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα ψήφισε υπέρ της αύξησης του κρατικού δανεισμού προκειμένου να μην «κλείσει» το αμερικανικό δημόσιο, επέκταση που ισχύει έως και τις 23 Δεκεμβρίου 2017.
Τη μεγαλύτερη αύξηση σχεδόν των τελευταίων έξι ετών κατέγραψαν σε ετήσια βάση οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2017, καθώς «εκτοξεύτηκαν» οι τιμές της βενζίνης, ενώ αυξήθηκε και το κόστος άλλων αγαθών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (12/12/2017) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,4% τον περασμένο μήνα.
Στους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 3,1% - καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2012 - έναντι αύξησης 2,8% του Οκτωβρίου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση και 2,9% σε ετήσια.
Σημειώνεται ότι οι τιμές της βενζίνης σημείωσαν «άλμα» 15,8% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2009, μετά την υποχώρησή τους κατά 4,6% τον Οκτώβριο.

Επιχειρήσεις

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας ξεχώρισε η είδηση ότι την αναμόρφωση της φορολογικής του δομής σχεδιάζει το Facebook εγκαταλείποντας το μοντέλο της διοχέτευσης των εσόδων του στη θυγατρική του στην Ιρλανδία.
Οι αλλαγές θα γίνουν σε κάθε χώρα εκτός των ΗΠΑ.
Η Amazon επεκτείνει τις υπηρεσίες cloud στην Κίνα, σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές του κόσμου.Ανακοίνωσε συνεργασία με τη Ningxia Western Cloud Data Technology Co (NWCD) για τη δημιουργία του δεύτερου Amazon Web Services (AWS) - υπηρεσίες cloud, που θα λειτουργεί στη χώρα.
Η 3M Co αναμένει ισχυρά αποτελέσματα για το 2018, με το ρυθμό αύξησης των πωλήσεων να διαμορφώνεται μεταξύ 5%-7%.Η 3Μ προχώρησε στις εκτιμήσεις μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την πώληση των περισσότερων δραστηριοτήτων της οπτικών ινών και χάλκινων καλωδίων στην Corning έναντι 900 εκατ. δολαρίων.
Η De Beers, η μεγαλύτερη παραγωγός εταιρεία ακατέργαστων διαμαντιών με βάση την αξία, ανακοίνωσε πωλήσεις διαμαντιών ύψους 450 εκατ. δολαρίων για τον δέκατο κύκλο πωλήσεων που έληξε στις 11 Δεκεμβρίου, έναντι των 466 εκατ. δολαρίων στον προηγούμενο κύκλο πωλήσεων.
Η εταιρεία εξόρυξης Glencore ενημέρωσε τους επενδυτές ότι τα κέρδη προ φόρων και τόκων του 2017 θα διαμορφωθούν στο ανώτερο επίπεδο της προηγούμενης εκτίμησης για 2,8 δισ. δολάρια.
Οι μετοχές της Boeing σημείωσαν άνοδο 2,8%, καθώς  η εταιρεία αύξησε το μέρισμα και ενέκρινε την επαναγορά ιδίων μετοχών αξίας 18 δισ. δολαρίων.

Αναλύσεις

Moody's: Η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ δε θα ευνοήσει τις υπερχρεωμένες εταιρείες

Η φορολογική μεταρρύθμιση -περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20%, από 35%- που προωθεί η κυβέρνηση του Donald Trump θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη των αμερικανικών εταιρειών, με εξαίρεση όσες παρουσιάζουν υψηλή μόχλευση, εκτιμά σε έκθεσή της η Moody's.
Βέβαια, ο οίκος επισημαίνει ότι η πρόταση για επιβολή περιορισμών που βασίζονται στα κέρδη για την έκπτωση τόκων, θα επιδράσει αρνητικά στον επιχειρηματικό κόσμο των Η.Π.Α., ιδιαίτερα τις εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Moody’s έχει αποτιμήσει από το περασμένο καλοκαίρι θετικά («Credit Positive») για την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών επενδυτικής κλίμακας («Baa1» και άνω) την εφαρμογή της φορολογικής ατζέντας από την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι αναλυτές της Moody's εξέτασαν τόσο τους συνολικούς φόρους που προέκυψαν όσο και τους φόρους που πραγματοποιήθηκαν ως ποσοστό του EBITDA, για να εκτιμήσουν ποιες βιομηχανίες έχουν τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.
Στη βάση αυτή, η βιομηχανία λιανικής/ενδυμάτων και εστιατορίων βρίσκεται στην καλύτερη θέση να επωφεληθεί από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή.
Οι εταιρείες κατασκευής/μηχανικής και των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν, επειδή υπέβαλαν υψηλό φόρο σε σχέση με τα κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης