Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παίρνει παράταση ο διαγωνισμός για Νηρέα - Σελόντα - Οι αντιδράσεις και το πρόβλημα με τα αποθεματικά

Παίρνει παράταση ο διαγωνισμός για Νηρέα - Σελόντα - Οι αντιδράσεις και το πρόβλημα με τα αποθεματικά
Η παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης των οικονομικών προσφορών για τον Νηρέα και το Σελόντα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους υποψηφίους
Παράταση παίρνει η κατάθεση των οικονομικών προσφορών για Σελόντα και Νηρέα η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ημερομηνία έχει προσδιοριστεί για 13 με 15 Ιανουαρίου 2018.
Η παράταση αποφασίστηκε από τις πιστώτριες τράπεζες και κατόπιν αιτήματος που υπέβαλλαν κάποιοι εκ των ενδιαφερομένων για να προετοιμαστούν καλύτερα.
Ωστόσο η παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης των οικονομικών προσφορών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους υποψηφίους καθώς υποστηρίζουν ότι αυτό εξυπηρετήσει κάποια σχήματα που έχουν μείνει πίσω στην προετοιμασία τους προκειμένου να καταθέσουν ανταγωνιστικότερη προσφορά.
Πρόβλημα πάντως παρουσιάζεται και με την καταγραφή των αποθεμάτων των δύο εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας καθώς αυτή αφορά μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017.
Αν η διαδικασία κατάθεσης των προσφορών και ανάδειξης του νέου επενδυτή - επενδυτών καθυστερήσει, τότε τα δεδομένα αλλάζουν καθώς δεν θα υπάρχει νέα καταγραφή των αποθεμάτων, ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα διαμορφώσει και το τίμημα εξαγοράς τους.
Στελέχη πάντως της αγοράς εκτιμούν από τους 8 υποψήφιους επενδυτές  από τους ενδιαφερόμενους, Amerra, HIG Capital, Diorasis, Oaktree, Duet, Hybrid Capital και Butterfly Capital, οι τρεις πρώτοι συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι αυτοί που θα προκρίνονται καθώς έχουν σχέση με την ιχθυοκαλλιέργεια ή γνωρίζουν την ελληνική αγορά.
Η Amerra Capital Managementέχει η οποία έχει εξαγοράσει την Ανδρομέδα έχει έξι παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία.
Διαθέτει παγκόσμια εξαγωγική δύναμη σε έξι ηπείρους και έχει άμεση πρόσβαση σε περισσότερους από 120 εκατομμύρια καταναλωτές.
Απασχολεί συνολικά 640 άτομα, εκ των οποίων τα 370 στην Ελλάδα και τα 270 στην Ισπανία.
Ο Όμιλος διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών. Τα βασικά είδη του Ομίλου Ανδρομέδα είναι η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κρανιός, το μυτάκι και το φαγκρί.
Η ετήσια παραγωγή γόνου ανέρχεται σε 100 εκ. ιχθύδια και η ετήσια παραγωγή φρέσκου ψαριού ξεπερνάει τους 15.000 τόνους.
Η HIG Capital η οποία διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 22 δισ. δολαρίων, έχει ήδη αποκτήσει, από το 2014, τον έλεγχο της ελληνικής κατασκευάστριας συστημάτων συσκευασίας M. J. Maillis Group.
Το επενδυτικό Fund έχει προσεγγίσει και άλλες ελληνικές εταιρείες, ενώ το επίμονο ενδιαφέρον του πηγάζει από την πεποίθηση των επικεφαλής του γερμανικού και του γαλλικού γραφείου του, Βόλφγκανγκ Μπίντερμαν και Ολιβιέ Μπογιαντζιάν αντίστοιχα, ότι υπάρχει σημαντική αξία στο ελληνικό επιχειρείν,
Τέλος η Diorasis αποτελεί ένα ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο που έχουν συγκροτήσει ο εφοπλιστής Νικόλας Λυκιαρδόπουλος (Neda Maritime) και ο fund manager Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, το οποίο εξαγόρασε την «Bitsakos Aquaculture» το 2014 έναντι 20 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 Το 2016, οι πωλήσεις της «Σελόντα» διαμορφώθηκαν σε 167,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2015, ενώ ο όμιλος παρουσίασε λειτουργικά κέρδη 19,38 εκατ. ευρώ έναντι 11,6 εκατ. ευρώ το 2015. Η «Νηρεύς» είχε κύκλο εργασιών το 2016 197,8 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 27,3 εκατ. ευρώ.
Η ανακεφαλαιοποίηση των δύο εταιριών έγινε το 2014, το 2015 και το 2016 με εισφορά σε είδος αλλά και την μετατροπή μέρους του τραπεζικού δανεισμού σε μετοχές με τιμή κτήσης 30 λεπτά ανά μετοχή ενώ ορισμένες τράπεζες μηδένισαν την εν λόγω συμμετοχή τους προκειμένου να έχουν πιο συντηρητική εικόνα στους ισολογισμούς τους.
Αν οι τράπεζες καταφέρουν να πουλήσουν πάνω ή κοντά στα 30 λεπτά θα έχουν διασώσει τα κεφάλαια τους χάνοντας ενδεχομένως κάποιους τόκους.
Βέβαια θα πρέπει να βρεθούν και πρόθυμοι πωλητές να πληρώσουν 9,5xτην επιχειρηματική αξία των εταιριών, τίμημα απαιτητικό μεν όχι απίθανο δε.
Οι δύο εταιρίες πραγματοποιούν περίπου το 50% της ελληνικής παραγωγής σε αξία και αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο για ένα οικονομικό επενδυτή που θέλει να κάνει μια ηχηρή είσοδο στην συγκεκριμένη αγορά.
Όπως και να έχει αν η συναλλαγή ολοκληρωθεί σύντομα οι τράπεζες θα έχουν βγάλει από επάνω τους ένα μικρό «Μαρινόπουλο».
Η έκταση του εγχειρήματος αν συνεκτιμηθούν και τα δάνεια είναι κοντά στα 450 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα καταφέρουν να φέρουν δυνατούς παίκτες στο τραπέζι τότε μπορεί να βγάλουν και κέρδη από την συναλλαγή. Όσο για τους υφιστάμενους μετόχους των εταιριών θα πρέπει να «βολευτούν» με το τίμημα της Δημόσιας Πρότασης που υποχρεωτικά θα ακολουθήσει.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης