Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η «πρόταση» ΔΝΤ για ελληνικές τράπεζες: Εντός 20 μηνών να υλοποιήσουν ΑΜΚ για να μειώσουν τα NPEs 2019-2022

Η «πρόταση» ΔΝΤ για ελληνικές τράπεζες: Εντός 20 μηνών να υλοποιήσουν ΑΜΚ για να μειώσουν τα NPEs 2019-2022
Σε ένα περιβάλλον όπου οι δυσκολίες μείωσης των NPEs θα είναι πολλαπλάσιες από ότι σήμερα, οι τράπεζες πρέπει να έχουν σημαντικά κεφάλαια ως απόθεμα ασφαλείας
Το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα το οποίο με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των θεσμών θα ολοκληρωθεί Αύγουστο 2018.
Ποια είναι η θέση του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες;
Μετά την αναφορά της Lagarde της επικεφαλής του ΔΝΤ το Καλοκαίρι 2017 ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται AQRs δηλαδή ελέγχους ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και τις σοβαρότατες παρενέργειες που προκλήθηκαν στις τράπεζες και στην χρηματιστηριακή τους αξία με πτώση μετοχών και αυξημένη αβεβαιότητα…ακολούθησε ο Thomsen που εκπροσωπεί το ΔΝΤ στην Ευρώπη δηλώνοντας….ότι μέχρι τον Μάιο του 2018….το Ταμείο δεν θα εκφραστεί δημόσια για τις ελληνικές τράπεζες.
Είναι αληθές ότι το ΔΝΤ έχει τηρήσει την δέσμευση του δεν μιλάει για τις ελληνικές τράπεζες ή για να τεθεί πιο απλά μιλάει πολύ λιγότερο για την Ελλάδα.
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή που διατηρεί επαφές με στελέχη του ΔΝΤ τόνισε στο bankingnews τα εξής ενδιαφέροντα
«Το ΔΝΤ συνεχίζει να υποστηρίζει – τουλάχιστον ορισμένα στελέχη του τα οποία θεωρώ ότι εκφράζουν τις θέσεις του Ταμείου – ότι για να μπορέσουν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μείωσης των NPEs μετά το 2019 όπου τελειώνει η στοχοθεσία μείωσης των προβληματικών δανείων και θα καθοριστεί η νέα έως το 2022.
Μεταξύ 2017 και 2019 οι τράπεζες στην Ελλάδα σε γενικές γραμμές θα πιάσουν τους στόχους κυρίως γιατί έχουν μαξιλάρια προβλέψεων τέτοια που επιτρέπουν πωλήσεις και διαγραφές ενώ θα βοηθήσει την προσπάθεια και η υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι μέτρο απαραίτητο για την εξυγίανση των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων.
Όμως τι θα γίνει μεταξύ 2019 και 2022 οπότε θα τεθεί η νέα στοχοθεσία μείωσης των NPEs και με 65 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα που αποτελούν και τον πυρήνα του προβλήματος πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν την εξυγίανση.
Παρατηρώντας τα χαρτοφυλάκια προς πώληση προβληματικών δανείων έχουν ένα πλεονέκτημα πολύ υψηλές προβλέψεις.
Ο πήχης των υψηλών προβλέψεων θα χαμηλώνει σταδιακά και κάθε νέα πώληση στο μέλλον θα είναι πιο δύσκολη σε σχέση με το παρελθόν.
Θα έχουν βελτιωθεί οι οικονομικές συνθήκες και ίσως να έχει αναβαθμιστεί η αξία των εγγυήσεων αλλά αυτά αποτελούν ωραίες υποθέσεις όχι πραγματικότητα.
Σε ένα περιβάλλον όπου οι δυσκολίες μείωσης των NPEs θα είναι πολλαπλάσιες από ότι σήμερα, οι τράπεζες πρέπει να έχουν σημαντικά κεφάλαια ως απόθεμα ασφαλείας για να μπορέσουν να υλοποιήσουν επιτυχώς τα σχέδια μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων μεταξύ 2019 με 2022».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης