Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε κατάσταση «ειδικών συνθηκών» το Ελληνικό Χρηματιστήριο

tags :
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε κατάσταση «ειδικών συνθηκών» το Ελληνικό Χρηματιστήριο
Ο Γ.Δ. έχει εγκλωβιστεί σε ένα ιδιαιτέρως στενό εύρος και τα καύσιμα των αγοραστών είναι ανεπαρκή για τη υπέρβαση των ορίων αντίστασης πάνω από τις 740 μονάδες
Η συναλλακτική κόπωση των προηγούμενων ημερών που είχε αποδοθεί, εν μέρει τουλάχιστον, στην είσοδο στην εορταστική περίοδο είχε και περαιτέρω επιδείνωση, οδηγώντας το χρηματιστήριο σε συνθήκες «έκτακτων συνθηκών» και την επενδυτική κοινότητα σε βαθύ προβληματισμό, αναφέρει στο σχόλιό του ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής των νέων κανόνων που αφορούν την εφαρμογή των μεταβολών των τιμών των μετοχών (tick size) στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου κανονιστικού πλαισίου, της Mifid II, η εφαρμογή του οποίου επιδιώκει την περαιτέρω αύξηση της διαφάνειας στη διενέργεια των συναλλαγών, διαδικασία που έχει νόημα για τις ανεπτυγμένες αγορές στις οποίες λειτουργούν πλατφόρμες όπου γίνονται συναλλαγές χωρίς να εκκαθαρίζονται από ενδιάμεσους φορείς (clearing houses).Όμως, η αναγκαστική εφαρμογή στην πολύπαθη και ρηχή συναλλακτικά ελληνική πραγματικότητα, έχει ως μόνο αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του λειτουργικών δαπανών των μελών για τη συμμόρφωσή τους σε μια περίοδο που ο κύκλος εργασιών φυλλοροεί, αναφέρει ο κ.Τζάνας.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έχει εγκλωβιστεί σε ένα ιδιαιτέρως στενό εύρος, 20 περίπου μονάδων.
Τα καύσιμα των αγοραστών είναι ανεπαρκή για τη υπέρβαση των ορίων αντίστασης πάνω από τις 740 μονάδες.
Παράλληλα, τα αντανακλαστικά ενεργοποιούνται όταν η πλαγιοκαθοδική κίνηση οδηγεί το Γ.Δ. στα επίπεδα στήριξης της περιοχής των 720 μονάδων, διαδικασία ωστόσο που όταν επαναλαμβάνεται δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την διάσπαση του ορίου με απρόβλεπτες συνέπειες στη συνέχεια.
Παραμένει πάντως ανοικτό το σενάριο για μια προσπάθεια καλλωπισμού των αποτιμήσεων μέχρι το τέλος του έτους, στο βαθμό που αναβαθμιστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, τονίζει ο κ.Τζάνας.
Από την άλλη πλευρά, η αγορά των ομολόγων επιδεικνύει μια αξιοπρόσεκτη διαφοροποίηση, με τις αποδόσεις να υποχωρούν και τις τιμές των ομολόγων να αναβαθμίζονται.
Ταυτόχρονα, η γνωστοποίηση των προαπαιτουμένων που πρέπει να εκπληρωθούν εντός του 2018 σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης, περιλαμβάνουν και σειρά ιδιωτικοποιήσεων, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ στο προβλεπόμενο ποσοστό για το καθένα, διαδικασία που θα απαιτήσει ένα διαφορετικό χρηματιστήριο για να τελεσφορήσουν.
Από κοινού με μια διαφορετική στάση της πολιτείας προς το επιχειρείν που αφήνει ακόμη ανολοκλήρωτη τη διαδικασία αδειοδότησης σοβαρών  επενδυτικών σχεδίων, όπως εκείνο του Ελληνικού, των περιοχών Αφάντου – Καφηρέα κοκ.
Στο διεθνές περιβάλλον, το ενδιαφέρον στρέφεται προς τις ΗΠΑ καθώς η κα Γέλεν αναμένεται να αναπροσαρμόσει τα αμερικανικά παρεμβατικά επιτόκια χωρίς ωστόσο να προσδοκάται να αναφερθεί για την πολιτική της Fed κατά το 2018 καθώς η θητεία της σύντομα ολοκληρώνεται.
Ωστόσο, η χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, προϊδεάζει ότι ο νέος Πρόεδρος Πάουελ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, εξέλιξη που δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστους του δείκτες στη Wall Street που έχουν καταγράψει αλλεπάλληλα ρεκόρ.
Πολλώ δε μάλλον που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν χωρίς ωστόσο να απειλούν την ευστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, αναγκάζοντας το σύνολο των επενδυτικών τραπεζών να κάνουν αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομική μεγέθυνση κατά το 2018, καταλήγει ο κ.Τζάνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης