Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 4 Μαρτίου 2018 θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ιταλία - «Ρυθμιστής» ο Berlusconi

Στις 4 Μαρτίου 2018 θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ιταλία - «Ρυθμιστής» ο Berlusconi
Κατακερματισμένο παρανμένει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία
Η κυβέρνηση της Ιταλίας σχεδιάζει να προκηρύξει τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών για τις 4 Μαρτίου 2018, όπως μεταδίδει το Marketwatch, επικαλούμενος αναφορές στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. 
Οι Ιταλοί πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες το αργότερο στα τέλη Μαίου του 2018 και η 4η Μαρτίου είναι μια ημερομηνία η οποία έχει αναφερθεί τους τελευταίες μήνες ως η επικρατέστερη για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Οι εκλογές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, στον απόηχο της επεισοδιακής ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη σχέση με το ευρώ, καθώς τα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα καραδοκούν και σε αυτή την αναμέτρηση.
Η πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία σε επίπεδο δημοσίου χρέους και τραπεζών, την καθιστά τον πλέον αδύναμο κρίκο της νομισματικής ένωσης.
Στις δημοσκοπήσεις το λαϊκιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Bebe Grillo δίνει μάχη με το κυβερνών κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» για την πρώτη θέση.
Ωστόσο το στοιχείο που ανησυχεί περισσότερο τους αναλυτές, είναι η δυναμική της κεντροδεξιάς συμμαχίας υπό τον Silvio Berlusconi, ο οποίος είναι έτοιμος για δυναμική επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα αποτελέσει τον ρυθμιστή του νέου πολιτικού σκηνικού.
Η κεντροδεξιά συμμαχία αποτελείται από το «Forza Italia» του πρώην πρωθυπουργού, την ξενοφοβική «Λέγκα του Βορρά» και το μικρό ακροδεξιό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας».
Η επιστροφή Berlusconi στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά τα σκάνδαλα και τις καταδίκες σε βάρος του, είναι εντυπωσιακή και επιβεβαιώθηκε μετά τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές της Σικελίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, το τοπίο για την επόμενη κυβέρνηση στην Ιταλία είναι θολό, καθώς κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τη διάχυτη ανησυχία για την εκλογή μιας ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία, ήδη το «Κίνημα» του Grillo και η «Λέγκα του Βορρά», έχουν βάλει νερό στο κρασί τους όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι αγορές ανησυχούν, όχι μόνο για τον κίνδυνο Italexit, αλλά και για την απειρία της ενδεχόμενης διακυβέρνησης από το «Κίνημα Πέντε Αστέρων».
Πάντως ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι τις εκλογές, καθώς θα μεσολαβήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018 και οι εξελίξεις που αφορούν τη διαχείριση των προβληματικών τραπεζών και το μείζον ζήτημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης