Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συγκέντρωση στην Υγεία με CVC και Καναδούς, προς πώληση και το Ιατρικό, τι θα γίνει στο Υγεία – Πρόστιμο στον Dromeus από ΕΚ

Συγκέντρωση στην Υγεία με CVC και Καναδούς, προς πώληση και το Ιατρικό, τι θα γίνει στο Υγεία – Πρόστιμο στον Dromeus από ΕΚ
H ουσία πάντως είναι ότι το Υγεία βρίσκεται το επίκεντρο των εξελίξεων και θα ήταν λάθος να μην παίξει κεντρικό ρόλο στις υπό διαμόρφωση διεργασίες που σημειώνονται στον κλάδο.
(upd)Ο κλάδος της υγείας, όπως και ο κλάδος των ασφαλειών θα αποτελέσουν μαζί με την ενέργεια τους 3 βασικούς άξονες μεγάλων ανακατατάξεων.
Στον κλάδο της Υγείας όπου υπάρχουν περίπου 12 σοβαρά ιδιωτικά θεραπευτήρια θα υπάρξει μεγάλη συγκέντρωση όπου θα κυριαρχήσουν 2 όμιλοι ή υπό όρους 3 όμιλοι.
Στον κλάδο των ασφαλειών από 34 ασφαλιστικές εταιρίες θα απομείνουν 12-14 μετά την ολοκλήρωση του κύκλου συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Όμως με επίκεντρο την δημόσια πρόταση του ομίλου Αποστολόπουλου στο Υγεία στο ιδιωτικό θεραπευτήριο με βασικό μέτοχο την MIG τι θα συμβεί;
Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 15 Δεκεμβρίου 2017 θα εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο για την δημόσια πρόταση του ομίλου Αποστολόπουλου στο Υγεία.
Η πρόταση μεν θα εγκριθεί αλλά είναι 100% βέβαιο ότι θα απορριφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Υγεία που θα συνεδριάσει αρχές της νέας εβδομάδας.
Ως προς τον Dromeus που εμφανίστηκε να αγοράζει μετοχές του Υγεία και ελέγχει το 2,76% είναι επίσης 100% σίγουρο ότι παραβίασε την νομοθεσία περί ενημέρωσης συναλλαγών και θα του επιβληθεί σοβαρό πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Όλα αυτά όμως αποτελούν την μικρή εικόνα στον κλάδο Υγείας.

Ποια είναι η μεγάλη εικόνα;


Η μεγάλη εικόνα σχετίζεται με την συγκέντρωση στον χώρο των ιδιωτικών νοσοκομείων που έρχεται με μεγάλη ταχύτητα.
Από ότι φαίνεται το CVC από την μια πλευρά και ένα καναδικό fund από την άλλη και προφανώς και άλλοι επενδυτές θα δηλώσουν την παρουσία τους στις ζυμώσεις που έρχονται.
Η περίπτωση Αποστολόπουλου με το Υγεία με βάση σοβαρές ενδείξεις δεν είναι αυτή που φαίνεται.
Πηγές που γνωρίζουν τον κλάδο Υγείας δηλώνουν ότι το τοπίο σε λίγο καιρό θα έχει αλλάξει και το Ιατρικό και ο όμιλος Αποστολόπουλου θα βρεθεί προς πώληση ή συγχωνευόμενος με άλλη εταιρία υπό τον μανδύα κάποιου διεθνούς fund.
Το θεραπευτήριο Υγεία δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του κλάδου.
Η τοποθέτηση του Dromeus έχει ένα στόχο να δηλώσει παρουσία στον επόμενο γύρο όπου θα ξεκινήσει ένας μεγάλο γύρος συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Ο Αποστολόπουλος ούτε την οικονομική δυνατότητα διαθέτει, (βλέπε αναδιάρθρωση δανείων) ούτε στο εύρος να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον γνωρίζει καλά τις ισορροπίες και τον κλάδο.
Τα ξένα funds θα αγοράζουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια στην Ελλάδα και οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματικοί όμιλοι αρχίζουν να παίρνουν θέση στην σκακιέρα.
Π.χ. το Υγεία ίσως είναι το καλύτερο ιδιωτικό θεραπευτήριο αλλά έχει ένα μέτοχο την Πειραιώς (ελέγχει το 32% της MIG και δυνητικά έως 80%) που ίσως θα ήθελε να πουλήσει το Υγεία ή το Υγεία να αποτελέσει τον πόλο συγκέντρωσης στον κλάδο και με την στήριξη κάποιου διεθνούς fund.
Εάν θα αποδώσει η εχθρική στάση του Dromeus η ιστορία θα το δείξει αλλά εκ πρώτης όψεως κινήθηκε λανθασμένα, εχθρικά και η πρόταση του θα βρει αντιμέτωπο το υπόλοιπο 70% της MIG.
H ουσία πάντως είναι ότι το Υγεία βρίσκεται το επίκεντρο των εξελίξεων και θα ήταν λάθος να μην παίξει κεντρικό ρόλο στις υπό διαμόρφωση διεργασίες που σημειώνονται στον κλάδο.

Ο Γ.Αποστολόπουλος αγοράζει μετοχές του Ιατρικού Αθηνών έχοντας το βλέμμα του στο Υγεία – Είναι εγκλωβισμένος;

Οι εξελίξεις στον κλάδο της υγείας δείχνουν πως υπάρχει μέλλον και πολλοί επιχειρούν να αποκομίσουν υπεραξίες ή να δηλώσουν «παρών» για την επόμενη μέρα.
Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γιώργος Αποστολόπουλος, βασικός μέτοχος της Ιατρικό Αθηνών, και με βλέψεις να αποκτήσει συμμετοχή στην εισηγμένη Υγεία.
Ενώ είναι διατεθειμένος σύμφωνα με την προαιρετική δημόσια πρόταση να βάλει πολλά εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στο Υγεία (στην καλύτερη των περιπτώσεων έως 30%), αγοράζει λίγες μετοχές ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Ιατρικό Αθηνών που έχει συμμετοχή λίγο μεγαλύτερη από αυτήν που θέλει στο Υγεία(σε ποσοστιαία βάση).
Γιατί όμως δεν βάζει χρήματα στην δική του επιχείρηση ώστε να βελτιώσει σημαντικά τη συμμετοχή του;
Παλαιότερα είχε καταθέσει δημόσια πρόταση στα 0,80 ευρώ αλλά ο δεύτερος βασικός μέτοχος με ποσοστό άνω του 35%, ο Asklepios δεν ενέδωσε.
Σήμερα τα δάνεια της εισηγμένης είναι υψηλά και η αναδιάρθρωση έγινε χωρίς αύξηση κεφαλαίου.
Γιατί προτιμάει ο κ.Αποστολόπουλος να αγοράζει λίγες – λίγες μετοχές και δεν προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου (καθορίζοντας τους όρους), εξέλιξη που θα σήμαινε ότι θα αύξανε το ποσοστό του αν οι υπόλοιποι μέτοχοι (με ή χωρίς την Asklepios) δεν συμμετείχαν και παράλληλα θα ισχυροποιούσε τον ισολογισμό;
Είναι γνωστό πως οι επενδυτές του ΧΑ απεχθάνονται τις αυξήσεις κεφαλαίου και πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν φάνηκε πως μόλις ανακοινωνόταν αύξηση αμέσως η μετοχή βυθιζόταν, ενώ και οι μέτοχοι δεν ασκούσαν τα δικαιώματά τους.
Θα μπορούσε επομένως να αυξήσει το ποσοστό του και να καταστεί βασικός και κυρίαρχος μέτοχος στην εταιρεία του αντί να επιθυμεί να γίνει μέτοχος μειοψηφίας σε εταιρεία η MIG ελέγχει 70% και όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις δεν επιθυμεί να πουλήσει.
Αντιθέτως, οι κινήσεις του κ.Αποστολόπουλου μάλλον τον εγκλώβισαν και δημιούργησαν μία αποτίμηση για το Υγεία σημαντικά μεγαλύτερη από το Ιατρικό Αθηνών, που δεν θα είχε δημιουργηθεί αυτή η διαφορά αν δεν είχε γίνει η προαιρετική δημόσια πρόταση.
Υπενθυμίζεται πως χθες 12/12 ο Γ.Αποστολόπουλος αγόρασε 10 χιλ. μετοχές προς 1,47 ευρώ ανά μετοχή και στις 8 Δεκεμβρίου είχε αγοράσει άλλες 5.460 μετοχές προς 1,49 ευρώ ανά μετοχή.
Η μετοχή ενισχύεται 145% από την αρχή του έτους ενώ η μετοχή του Υγεία ενισχύεται 285%, αλλά από την ημέρα της δημόσιας πρότασης έχει ενισχυθεί κατά 76%.

Ο Γ. Αποστολόπουλος αύξησε τον Μάρτιο το ποσοστό του στο Ιατρικό Αθηνών και το ανακοίνωσε σήμερα 13/12

Με καθυστέρηση εννέα μηνών ενημέρωσε ο Γεώργιος Αποστολόπουλος το επενδυτικό κοινό και τις αρμόδιες αρχές για την αύξηση του ποσοστού του στην Ιατρικό Αθηνών.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εισηγμένης προς το ΧΑ αναφέρεται πως το συνολικό ποσοστό μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στην Εταιρεία που κατέχει ο κ. Γεώργιος Β. Αποστολόπουλος ανήλθε την 10/03/2017 σε 41,038% από 38,029% προηγουμένως σύμφωνα με προηγούμενη γνωστοποίηση.
Από το συνολικό αυτό ποσοστό ύψους 41,038%, κατά την 10/03/2017, ο κ. Γεώργιος Β. Αποστολόπουλος κατείχε άμεσα 1,889% και έμμεσα, μέσω της ελεγχόμενης από αυτόν εταιρείας με την επωνυμία «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ», περαιτέρω 39,148% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στη Εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης