Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η UBS «χρησιμοποιεί» την τεχνολογία του Ethereum για να μειώσει τις επιπτώσεις της MiFid II

tags :
Η UBS «χρησιμοποιεί» την τεχνολογία του Ethereum για να μειώσει τις επιπτώσεις της MiFid II
Το παράδειγμα της UBS θα ακολουθήσουν σύντομα η Barclays, η Credit Suisse, η KBC, η SIX και η Thomson Reuters
Την τεχνολογία του Ethereum χρησιμοποιεί πλέον η UBS, προκειμένου να την διευκολύνει να συνδυάσει ένα ευρύ φάσμα δεδομένων σχετικά με τους πελάτες της.
Αυτό αποκάλυψε η CoinDesk, τονίζοντας ότι το παράδειγμα της UBS θα ακολουθήσουν σύντομα η Barclays, η Credit Suisse, η KBC, η SIX και η Thomson Reuters.
Το έργο αποσκοπεί στην αποδυνάμωση του αντίκτυπου της MiFid II, μιας σειράς νέων ευρωπαϊκών τραπεζικών κανονισμών που θα τεθούν σε ισχύ λίγο μετά το νέο έτος.
Παραδοσιακά, οι ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα αποκαλούμενα "αναγνωριστικά στοιχεία νομικής οντότητας" που αποθηκεύονται σε ένα παγκόσμιο σύστημα δεδομένων για την εκτέλεση συναλλαγών, ακόμη και αν αυτοί οι ίδιοι οι πελάτες δεν διαθέτουν έναν από τους κωδικούς.
Εντούτοις, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης κανονιστικής αλλαγής που ονομάζεται Οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID II), η οποία προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου 2018, όλες οι επιλέξιμες νομικές οντότητες θα πρέπει να έχουν και να χρησιμοποιούν αυτούς τους κωδικούς.
Αντί να αναθέσουν σε κάθε ένα από αυτά τα ιδρύματα να διενεργούν αυτούς τους ελέγχους ανεξάρτητα, οι τράπεζες δημιούργησαν την Madrec για να μεταφέρουν μεγάλο μέρος του κόστους σε μια ενδεχόμενη διαδικασία συμφιλίωσης σε ολόκληρο τον κλάδο που φιλοξενείται στο cloud της Microsoft Azure.
Σε συνέντευξή του στο CoinDesk, ο Peter Stephens, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της UBS, εξήγησε πώς σχεδιάστηκε το σύστημα και πως θα εφαρμοστεί.
Παραδόξως, από τα πολλά έργα blockchain ή κατανεμημένων βιβλίων με τα οποία ασχολείται η UBS (R3, Hyperledger κλπ.), ο Stephens δήλωσε ότι το παραπάνω σχέδιο θα είναι το πρώτο που θα κυκλοφορήσει.
Η πλατφόρμα εξελίχθηκε σε ένα έξυπνο δίκτυο που βασίζεται σε συμβόλαια και έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνεται με αναγνωριστικά στοιχεία που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Κανονιστικής Εποπτείας (LEI ROC).
Η εναρμόνιση των δεδομένων αναφοράς LEI περιλαμβάνει την ταξινόμηση και την πληροφόρηση της βιομηχανίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).
Με άλλα λόγια, αντί κάθε εταιρεία να ελέγχει τις πληροφορίες ανεξάρτητα και να συνδυάζει τα αποτελέσματα περιοδικά, οι έξυπνες συμβάσεις blockchain θα εξασφαλίζουν την ακρίβεια σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.
Για να γίνει αυτό, τα ανώνυμα δεδομένα αναφοράς έχουν ενταχθεί στο μπλοκ αλυσίδας Ethereum, ενώ τα ίδια τα δεδομένα πηγής παραμένουν εντός του ιδρύματος.
Τα έξυπνα συμβόλαια συνδυάζουν τότε τα δεδομένα, επιτρέποντας στους χρήστες να εντοπίζουν γρήγορα ανωμαλίες και να τις αντιμετωπίζουν.
Δεδομένου ότι κάθε επιλέξιμος φορέας θα τηρείται στα ίδια πρότυπα, ο Stephens υποστηρίζει ότι η αλληλοβοήθεια που εξασφαλίζει την ακρίβεια της εργασίας τους θα επηρεάσει θετικά μόνο τις αντίστοιχες κατώτατες γραμμές τους, αφήνοντας περιθώρια ανταγωνισμού αλλού.
Η UBS δεν είναι η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που επενδύει σε τεχνολογία blockchain.
Σε μια παρουσίαση που έλαβε η CoinDesk, ο Christian Nolting, ο επικεφαλής πλούτου της τράπεζας, και ο Marcus Muller, επικεφαλής του γραφείου του CIO, εξήγησαν τα ψηφιακά νομίσματα και το blockchain στους συναδέλφους τους τραπεζίτες.
Στην παρουσίαση, οι τραπεζίτες υποστήριξαν ότι οι "ευκαιρίες που συνδέονται με τις τεχνολογίες blockchain είναι τεράστιες" και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πλήρως μέσα στα επόμενα χρόνια.
Και σε μία από τις πιο μεγαλοπρεπείς προβλέψεις σχετικά με τον αντίκτυπο του blockchain στην παγκόσμια οικονομία, οι τραπεζίτες προέβλεπαν ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) θα παρακολουθούταν ή θα "ρυθμίζεται" με ένα blockchain μέχρι το 2027.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης