Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον «μεγάλο συνασπισμό» - Προσεκτικές κινήσεις από Merkel, Schulz

Γερμανία: Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον «μεγάλο συνασπισμό» - Προσεκτικές κινήσεις από Merkel, Schulz
Angela Merkel και Martin Schulz εκτιμάται ότι θα είναι πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις τους
Αρχίζουν το απόγευμα της Τετάρτης οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες για την ανανέωση του «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία.
Angela Merkel και Martin Schulz εκτιμάται ότι θα είναι πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις τους, προκειμένου να αποφύγουν τα λάθη στα οποία υπέπεσαν το προηγούμενο διάστημα, παρά τη διαπραγματευτική τους εμπειρία.
O ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Martin Schulz, αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών και να εισέλθει στις διαπραγματεύσεις, παρά την αρχικά κατηγορηματική του άρνηση.
Από την πλευρά της η καγκελάριος Angela Merkel θέλει να αποφύγει τα λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την κυβέρνηση «Τζαμάικα» με Πράσινους και Φιλελεύθερους, χωρίς ωστόσο να υποχωρήσει πλήρως στις απαιτήσεις του SPD.
Στόχος της Merkel είναι να καταλήξει σε συμβιβασμό για μια σειρά από ζητήματα που αποτελούν «αγκάθια» μεταξύ των δύο πλευρών.
Πρόκειται για αιτήματα του SPD που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη για όλους, το όραμα Schulz για τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» και την επανένωση οικογενειών προσφύγων και μεταναστών.
Από την άλλη πλευρά, «κόκκινη γραμμή» για τη Merkel αποτελούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.
O ειδικός επί των διαπραγματεύσεων  Wolfgang Bosch μίλησε στη Deutsche Welle και συμβούλευσε τις δύο πλευρές να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις χωρίς προκαταλήψεις και να απελευθερωθούν από τις ανησυχίες  που έχει προκαλέσει η 4ετής συμπόρευσή τους στην εξουσία.

H πορεία προς τον «μεγάλο συνασπισμό»




Οι διερευνητικές συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν έως το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου.
Εάν τα κόμματα καταλήξουν σε καταρχήν συμφωνία,  θα μεσολαβήσει ένα μικρό διάλλειμα, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για τις επίσημες διαπραγματεύσεις.
Η τελική έγκριση για τον σχηματισμό της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» δεν αναμένεται πριν τον Μάιο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης